Dezent Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Witam. Jak zabrać się do wymiany łożysk w tej piaście ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Ściągasz endcapy, tylko nie metalowym niczym żeby ich nie pokancerować, od wewnątrz wybijam łożyska stukając lekko młotkiem po obwodzie płaskim wybijaczkiem i łożyska wyskakują. Czyścisz, smarujesz lekko, wkładasz ręką nowe łożyska. I ja to skręcam śrubą, tj dobieram nasadkę klucza taką aby pokrywała się ze średnicą zewnętrznej bieżni łożyska (o włos mniejsza niż otwór w piaście, po drugiej stronie daję płaskowniczek z deseczki czy coś równie delikatnego aby nie kaleczyć piasty i skręcam aż do odczuwalnego oporu, czyli momentu, gdy łożysko siądzie w gnieździe. Rozkręcam i tą samą metodą wciągam drugie łożysko. Tam w środku jest tuleja między łożyskami, ją można przesunąć lekko w bok przy wybijaniu łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Najlepiej użyć ściągacza bezwłasnościowego. Ale z braku laki metody chałupnicze o których wspomina @cervandes równie skuteczne. Przed zabiegiem odkręć tarczę hamulcową - będzie łatwiej i się też nie zegnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Zaczęło się od piszczenia w przednim kole. Im szybciej jechałem tym piszczenie było częstsze. Wyjąłem endcapy, ale w łożyskach nie ma żadnych luzów i nie wyczuwam chrobotania pod palcem. Czy to na pewno łożyska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Może hamulce. Zużyte łożyska raczej wyją niskim dźwiękiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Raczej nie. Też myślałem, że to może kocki ocierają o tarczę. Wyjąłem klocki z zacisku, ale i tak coś piszczy. Zapomniałem dodać, że jak kręcę kołem w powietrzu to nic nie słychać. Dźwięk dochodzi tylko podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanister Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Na 99% dźwięk jest wydawany przez endcapy. Wyciągnij oba, wyczyść i nasmaruj. Jak Ci się nie chce to ewentualnie możesz prysnąć niewielką ilość WD40 @Dokumosa Stricte samochodowy ściągacz bezwładnościowy się nie sprawdzi. Nie ma jak złapać krawędzi łożyska (przeszkadza tulejka w środku pomiędzy łożyskami). Przetestowałem to na sobie jakiś czas temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Trzeba zestaw do łożysk w ślepych oprawach (działa podobnie jak ten z "pazurkami" ale rozpręża się w bieżni). Albo taki co łapie za rowek kulek w bieżni wew lub zew (czasami wymaga zniszczenia łożyska). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 16 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2019 No dobrze, to teraz pytanie jak założyć endcapy z powrotem ? Szczególnie ten od tarczy, bo siedzi głęboko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Musisz wystrugać sobie jakieś narzędzie (tulejkę) żeby wcisnąć pierścienie blokujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 sprawdź czy może sztyca idealnie nie spasuje jako nabijak zewnętrznego pierścienia, kiedyś tak mi się udało jak nie mogłem tulei znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 17 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Sztyca 27,2 mm pasuje idealnie. Jesteś wielki, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 23 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Udało się nabić takim oto adapterem sztycy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 27 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Niestety czyszczenie i smarowanie endcapów nie pomogło Jest minimalnie ciszej, ale i tak ten dźwięk jest nie do przyjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Października 2019 Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Teraz czas na łożyska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Teraz rozebrałem tylną piastę. Dwa pytania: 1. Jak wyjąć tą tulejkę ? 2. Czy tulejka powinna obracać się lekko czy z oporem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Października 2019 Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Toto co starczy na foto to jest oś piasty i powinno się obracać raczej bez oporów (nie licząc oporu smaru w łożyskach). Włazi do środka wypychajac przy okazji łożysko przeciwnapędowe (nie walić młotem bezpośrednio w oś). Żeby dostać się do łożyska po stronie napędowej potrzebny specjalny klucz (do skręcenia pierścienia zapadek), wielkie imadło i soooolidnyyy stół warsztatowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2019 To jak wyjąć tą oś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Października 2019 Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Tak jak pisałem wyżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Wracając do przedniej piasty. Wymiana łożysk również nic nie dała. Jest minimalnie ciszej. Dodam, że jak jadąc w lewo w kółko to dźwięk ustaje. Jakiś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanister Napisano 31 Października 2019 Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Sprawdziłbym hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Mam zdjętą tarczę. Hamulce odpadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Zamieszczam link do filmiku, na którym słychać piszczenie. Ktoś coś ? https://drive.google.com/open?id=1Ewbbdf32_JseiDPLf9sTJDgqAtEh0uSt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Czujnik prędkości ew. luźna szprycha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Czujnik na pewno nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.