kosmonauta80 Napisano 14 Października 2019 Napisano 14 Października 2019 Używam pedałów Shimano M520, które przejechały około 4k km. Podczas czyszczenia roweru zauważyłem, że jeden z nich ciężko chodzi. Obracając ręką faktycznie czuć było charakterystyczny opór. No to wykręcam jego ośkę za pomocą tego specjalnego klucza Shimano. I co? Sama ośka luźno chodzi, bez zarzutu. Jak tylko ją wkręcę w korpus pedała, to pojawia się opór. Tak jakby gwint coś tam ściskał. Wziąłem stare pedały (ten sam model, ale z dużym przebiegiem oraz luzem) i wkręciłem tam tę samą ośkę. Efekt ten sam. Czyli problem jest w ośce. Jak to rozumieć? Czy to możliwe, że od stawania na pedałach albo uderzenia co się uszkodziło?
Faja3 Napisano 14 Października 2019 Napisano 14 Października 2019 Daj podkładkę między korbę a pedał.
Dokumosa Napisano 14 Października 2019 Napisano 14 Października 2019 1 godzinę temu, Faja3 napisał: Daj podkładkę między korbę a pedał. To jest dobra rada jak komuś się znudziły korby i szuka pretekstu do ich wymiany.
kosmonauta80 Napisano 14 Października 2019 Autor Napisano 14 Października 2019 Czyli pedały idą na części Co jak co, ale kulki z łożysk się przydadzą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.