SoloTM Napisano 12 Października 2019 Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Bez obciążenia, gdy zakrecimy korbą i patrząc na zębatki widzimy, że robią ósemkę to najczęściej jest to wina suportu, krzywej osi. W octalinku też to się zdarza. W tanich suportach przeważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Szerokość mufy to 68 mm. Co do obecnego suportu na kwadrat i kornie shimano nexave t303 długość osi to 122,5 mm. Więc chyba dobrym wyborem będzie 121 mm, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Niby 122,5 i 117,5 mm. Inne źródło podaje ( jak i Shimano ) 122 mm i 117mm ( LL 50 i 47,5 ) https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjV7-npnsvlAhUMp4sKHfXaBpsQFjAAegQIAhAC&url=http%3A%2F%2Fproductinfo.shimano.com%2Fdownload%2F%3Fpath%3Dpdfs%2Farchive%2F2005_Compatibility_en.pdf&usg=AOvVaw3M7KC4diCprbSoettlB-bX Szukałbym 117-118 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Czyli nie ma różnicy w osadzeniu korby (głębokości jej) w przypadku kwadratu i octalinka? Brać taką długość osi jak obecny kwadrat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Nie rozumiem pytania. Przecież to korba na kwadrat. /edit wg shimano dla korby fc-t303 suport jest albo 122 mm ( ll 50 mm ) albo 117 mm ( ll 47,5 mm ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Tę korbę mam obecnie. Jest napisane kilka postów wyżej, że zmieniam na t4010 z mocowaniem octalink. Chodzi o długość osi w tym systemie. Nie wiem jaką długość mam wziąć dla niej. Zalecana to 126 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 121 na pewno. 126 jest zalecana, ale z tą długością suportu ( 126 ) chodzi to najgorzej ze wszystkich korb z ll 50 mm. Ta korba nawet ze 118 chodzi ok. ( choć dla 118 mm potrzebna jest odpowiednia przerzutka przednia, zaprojektowana dla ll 47,5 mm oraz nie wejdą koła z oponą więcej jak 2,2 - 2,25 szerokość - opona może ocierać bocznymi klockami o wózek przerzutki, a także dla ram 34,9 mm w 118 już bym się nie pchał. Mając suport 126 mm i wkładając 121 mm zmniejszysz linię z 50 na 47, 5 mm, ale wkładając 118 zmniejszysz aż do 44,5 mm - te dodatkowe 3 mm pomiędzy 121 a 118 wyjdzie z prawej, napędowej strony. reasumując 121 mm bierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 No właśnie i o to mi chodziło. Rama ma 27,2 rurę podsiodlową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 2 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Czyli 31,8 mm obejmę ma przerzutka przednia ( i to miałem na myśli pisząc 34,9 mm ) W każdym razie bierz 121 mm. Wszystkie ( a przynajmniej te z którymi ja miałem do czynienia ) korby na octalink pod suport 126 mm to pomyłka, dużo większa niż inne korby gdzie sugerowana jest również linia łańcucha 50 mm dla danej długości osi. ( kwadraty i inne octalinki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Dobra, to sprawa już wyjaśniona. Łańcuch biorę do zestawu kmc x9. Będzie dobrze śmigał z zestawem. Chcę spróbować czegoś innego niż shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Graty zamówione, przyszły, zamontowane. Czekam tylko na Skuwacz do łańcucha, aby odpowiednio go skrócić i wszystko ostatecznie wyregulować. Dziękuje wszystkim za wszelkie rady. suport wzięty 121, według poleceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 21 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 feedback Wszystko działa bez problemu. Korba sztywniutka na tym suporcie. Cieszę się, że zdecydowałem się na to rozwiązanie, a nie wybrałem na łożyskach BSA. Jednak w przypadku trekkinga trwałość odgrywa tutaj znacznie większą rolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 21 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Na środkowym blacie obsłużysz całą kasetę ? Oraz na dużym blacie większość koronek ? ( bez ocierania łańcucha o wózek przedniej przerzutki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2020 Tak. Wystarczy odpowiednio wyregulować przedni wózek przerzutki. Trochę z tym zabawy miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.