graphia Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Miałem przez chwilę drugi zestaw kół i bicie było podobne więc może to nie przez to? Może tak ajk piszesz potrzebne są klamki o nieliniowym ciągu? TRP RRL to klamki, bez manetek - manetki mam w barendach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Najwazniejsze jest zeby zacisk byl w linii do tarczy, bo jak nie jest to ...zmniejsza sie margines przeswitu i pojawia sie czesciej dzwonienie, a ruch zacisku bedize taki sam dla ustawionego poprawnie i krzywo. Patrzyles od spodu zacisku tj od strony ziemi, czy tarcza jest tak samo w szczelinie jak jest od góry, czy jest tak samo odsunięta od zacisku/klocka. TEn zacisk moze sie przechylac i w pionie jak i moze byc ustawiony krzywo wzgledem osi glownej roweru. Bywaja jeszce rowery ktore ...potrafia lekko zapracowac tylnymi widekami gdy usiadzie na nie ktos ciezszy Znam przypadek jednego rwoeru gdzie lewy klocek musi byc maksymalnie blisko tarczy, bo jak jest dalej, to obciazone widelki przekrzywiaja zacisk i tarcza dotyka klocka prawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphia Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Zacisk mam zamocowany poprzez te półkoliste podkładki - a regulację robiłem wg filmików instruktażowych - więc wszystko tak jak trzeba - nie wiem, może ja się czepiam odnośnie jakości działania - może one u mnie działają bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Nie wiem, jakbys byl z Waw, to bys mogl bryknac moim rowerem, bysmy porownali ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 14 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Kurcze a jakiś sprawdzonych sprzedawców do bb7 road ? Bo słyszałem, że na alledrogo pełno podróbek. Przy kupowaniu zacisków od razu są tarcze w zestawie? Bo niekiedy widziałem, że są raz niema ich w zestawie. EDIT. Jak rozumiem wersje bb7 road w komplecie maja tarcze tylko 140 mm ? Czy normalnie mozna wsadzic 160 na luzie? teraz mam tektro lyra i ma tarcze 160 ale jak mówię sa krzywe jak japiernicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Ciezko powiedziec. Moje kupilem od czlowieka ktory je mial niby z PX. Mowilem mu, ze mam do czego porownac i sprawdze kazdy detal, bo drugi zestaw bb7 mialem oryginalnie na rowerze ze sklepu. To samo z tarczami. ... Tak czy siak kupilbym hyrd. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Mnie intryguje fakt chęci mechanika. O ile dobrze przeczytałem, była wzmianka "Yari" o ile dobrze wnioskuje, jest to model widelca. Czyli dość mocny wideł do konkretnego zastosowania gdzie raczej bym rozważał czy 2 tłoki czy 4 a nie mechanik bo żodyn ale to żodyn mechanik nie będzie tak sprawny jak podstawowe shimano na najtańszej tarczy i klockach. Rozumiem brak pieniędzy. Ale kminie jakie 500zł skoro podstawowe shitmano za niewiele ponad 200 na 2 koła można kupić. Za niecałe 400 slx można kopic. Wiec albo te mechaniki mają jakieś projektowe uzasadnienie albo nie mają sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 No to się tak nie rozpędzaj, tylko zobacz ceny zestawów na szosę klamkomanetka z zaciskiem. Przód i tył to chyba wyjdzie 1200 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Jeżeli chodzi o rozwiązanie szosowe, bo mogłem złe zinterpretować ( stąd też zdziwienie ), sprawa jest troszkę gorsza. Dobrze działającym zestawem był hope tvin v czy jakoś tak. Ale jak to hope tanio nie jest. Z czystej hydrauliki polecał bym tak: - klamkomanetki tiagry hydrauliczne na 10s albo 105 jak ktoś ma 11s. - Jak ma PM w ramie to lux, zaciski slx, deore w sumie dowolne. - jak nie ma PM tylko poronione flaty, trzeba by dokupić adaptery i dopiero zaciski na PM. Niestety cena tutaj może być nieciekawa. W srama bym sie nie bawił bo hamulce szosowe srama nie umywają sie do shimano. U szwaba same manetki tiagry ok 700 zł wychodzą https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-tiagra-st-4720-2x10-speed-sti-dual-control-set-870702 Do tego trzeba zaciski, te tanie to wiele nie wyjdą. No plus przewody. To można by używane kupić i w 800 by się zmieścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2019 Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Jak juz cena przestala miec gĺowne znaczenie, to ja proponuje https://allegro.pl/oferta/shimano-st-rs685-br-rs805-komplet-2x11-gravel-8360006212. 11s mechaniczne dziala mega dobrze, nawet nie ma co porownywac do poprzednich 10s.. hydraulika tez dziala dobrze, jak tylko nie cieknie ;-), mi rs805 posikal sie jak prowadzilem rower ze sklepu do domu. Ten zestaw jest mocno ok, klamkomanetki maja b.porzadne gumy, sa fajne jesli chodzi o ergo. Do tego jak poszukac to za 600pln mamy kasete 11s 105 i dwie przerzutki 6800.. z 500pln zrobilo sie 2tys, ale bedzie dzialac fajnie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 15 Października 2019 Udostępnij Napisano 15 Października 2019 13 godzin temu, Puklus napisał: O ile dobrze przeczytałem, była wzmianka "Yari" o ile dobrze wnioskuje, jest to model widelca Nie Yari tylko Jari, Fuji Jari ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzwierzak Napisano 16 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2019 No i pojawił się problem. BO mocowanie na hamulce mam Flat mount Czyli tutaj już ostro wybór się skurczył. Bb5i bb7 odpada. Jedynie co to trp spyre-c i te pół hydrauliki. Tylko nie ufam takim sprzętom z chin. Czy te oryginalne też są z chin? Bo różnica jest dość duża w cenie. Tak wiem jest już temat odnośnie chińskich hamulców które pękają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Nie skurczył tylko kupuje się adaptery No ale cena rośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Są adaptery FM-PM także nie bój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Teraz, Lawstorant napisał: Są adaptery FM-PM także nie bój. Link z takim adapterem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawstorant Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 2 godziny temu, clavdivs napisał: Link z takim adapterem? Wpisz sobie w google i masz w każdym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.