Skocz do zawartości

[Zamiana] 11-36T na 11-42? Slx

Ekoday

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.10.2019 o 20:42, Ekoday napisał:

Czy przerzutka ogarnie mi kasetę 11-42?

Nie czytałem wszystkich odpowiedzi

Ale napiszę że mam w rowerze xc

M7000 11 rzędową GS

korbę 28-38

kasetę 11-46 10

I zestaw działa wiadomo że na ustawieniu 38 przód 46 tył łańcuch słychać ale tak się nie powinno jeździć ,tak samo w drugą stronę 28-11

Na innych przełożeniach wszytko działa sprawnie jest może lekka zwłoka czasami ze zmianą biegów ale jak by była kaseta jaką ty chcesz 11-42 i korba 26-36 będzie działać

Ja mam obecnie wyregulowane tak by w sumie używać tylko 38/11-46 na dużych wzniesieniach używam 28 lug gdy już nie mam siły i wracam do domu kręcąc markotnie

W dniu 11.10.2019 o 09:20, Dokumosa napisał:

Do korby boost przerzutka przód tylko w standardzie DM albo E-type. Masz w ramie mocowanie takowe?

Mam DM. Obecnie siedzi tam prowadnik łańcucha Mozartta, o ile tak to można nazwać. W komplecie były nawet podkładki pod to mocowanie więc teoretycznie przednią przerzutkę powinno się ogarnąć.

fotolycan02.jpg.25aa7e06c3f63e400229184e

W dniu 11.10.2019 o 09:20, Dokumosa napisał:

Przy napędzie 2x jest trochę kompromis. Bo niby można jeździć na skrajnych przełożeniach krzyżowych ale działa to słabo. Z niedopasowaną linią będzie dużo gorzej. Nawet jak przesuniesz korbę o te 1,8mm to blat będziesz miał w linii podobnej jak przy 1x bez przesunięcia a to wyklucza praktycznie użycie największych 2-3 koronek kasety z blatu.

Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Zakładając dwa blaty, przesunę ten mniejszy w stronę suportu? Czy tylko dołożę większy z zewnątrz a mniejszy zostanie w miejscu 1x?  Nie patrzyłem dawno na korbę i mogło mi się zapomnieć jak tam się je przykręca. ;) Dodam, że nie jeżdżę na skrajnych przełożeniach więc za trzy największe koronki odpowiadałaby tylko mniejsza zębatka w korbie.

Rama nie-boost, piasty nie-boost, korba boost, przerzutka tył M8000 GS, kaseta M8000 11-42. 

Nie o to akurat mi chodziło ale już nie ważne... ;) Dzisiaj popatrzyłem sobie na tą korbę i wychodzi na to , że duży zakładam zamiast obecnego a mały dokładam po wew. stronie. Na logikę powinno to śmigać bo przekosy będą mniejsze niż w obecnym 1x. Od biedy założę podkładek po 3mm na wszystko i przykręcę dłuższymi śrubami, aby linia się zgadzała. Trochę druciarstwo ale pasuje mi fakt, że w razie czego będę mógł kiedyś myśleć na ramą boost.

Spróbuj może się uda bez podkładek. Ja próbowałem kilka x i przerzutka miała za mały zasięg i nie łapała blatu. Trzeba było przesunąć blat i młynek w stronę ramy. W przypadku ram boost mocowanie DM wystaje te 3mm bardziej na zewnątrz i dlatego tam nie ma z tym prob.

• 4 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Odswierze temat tylko z tym ze aktualnie w swoim rowerze mam 2x10 i wszystko SRAM - przerzutki X7 a manetki X5 - korba Sram 1000 39x26 BCD120 ale kaseta 11-36 i brakuje czasami przelozen w gorach i sie bije z myslami czy to probowac cos zmieniac modyfikowac aby wlozyc tam cos pokroju 11-42 ??

a jest to jeszcze stare dobre 26" na fullu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...