Ekoday Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Witam, W chwili obecnej zamontowane mam 2x10 z kasetą 11-36T - slx rd m7000. Z przodu 36-26T boost. Czy przerzutka ogarnie mi kasetę 11-42? Pewnie dłuższy łańcuch będzie potrzebny? Podopowie ktoś? Z górny dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Jaka długość wózka? To kwestia kluczowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekoday Napisano 7 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Nie widzę żadnego oznaczenia... w którym miejscu tego szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Czasami, choć nie zawsze będzie informacja na wózku. SGS, GS lub SS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Ogarnie spokojnie nawet na srednim. Najwyzej nie bedziesz uzywac przelozenia 36-42. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 @shotgun gs jest stworzona do 11-40,42,46 sgs nie. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7000/RD-M7000-11-GS.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7000/RD-M7000-10-SGS.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Teraz, shotgun napisał: Najwyzej nie bedziesz uzywac przelozenia 36-42. No chyba, że raz użyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekoday Napisano 7 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Oznaczenia nie ma ale porównując po zdjęciach to będzie długi, 95mm między śrubami. Wymiana łańcucha równiez w komplecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Teraz, SoloTM napisał: @shotgun gs jest stworzona do 11-40,42,46 sgs nie. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7000/RD-M7000-11-GS.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7000/RD-M7000-10-SGS.html No popatrz, a u mnie dziala z 11-50 i to nie wkladalem ja, wkladal producent...., sredni wozek /M7000-11-GS/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 GS czyli średni wózek tak. Tym bardziej, ze w napędzie 1x. Mimo, że shimano mowi o 11-46 max to 11-50 obsłuży. Dla sgs różnica z 11-36 na 11-42 to już nie jestem pewien. Gs i sgs to są różne przerzutki, nie tylko wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Jeszcze sie nie spotkalem przez wszystkie lata, aby przerzutka nie obsluzyla o 4 z wiecej niz gwarantuje Shimano. A mialem juz tak, ze obsluzyla +8z, kultura pracy oczywiscie gorsza, ale wszystko dzialalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 O cztery już bywa różnie, tu jest o sześć. Jak to ma działać jak rozdeptany altus z luzami to lepiej się dwa razy zastanowić albo zapytać kogoś czy to dobrze będzie działać. ( kogoś kto próbował ) Znam takich co jezdzili z manetkami 9 sp na kasecie 8 sp i nie narzekali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekoday Napisano 7 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Ktoś będzie tak miły i zmierzy odległośc między śrubami w swoim gs lub sgs? Będę miał przynajmniej pewność którą wersję mam ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Musisz miec od wewnatrz wozka wybity typ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSkiper Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Mam RD-M7000-10 SGS i kasetę 11-42 HG-500. Działa to całkiem dobrze, w stosunku do kasety 11-36 M771-10 trochę kuleje zmiana biegów, która była dla mnie więcej niż perfekcyjna i da się jeździć nawet z takim druciarskim zestawem jak u mnie czyli M7000 z tyłu, przednią przerzutką LX M571 i korbą 22-32-44 Deore M590. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekoday Napisano 7 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Na wózku wybity typ RD-m7000-10 VIA Ale z tego co widzę nie ma m7000 SG w związku z tym to musi być sgs : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 No to jeśli to dziesiątkowa to ogarnie aczkolwiek bywa kapryśna jeśli chodzi o kulturę zmiany przełożeń przy kasetach większych niż 11-40. Zrzuca co 2 albo z opóźnieniem, hałasem i te sprawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSkiper Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 zrzuca hałaśliwie ale o zrzucaniu co 2, czy z opóźnieniem nie ma mowy. Dopiero przy krzywym haku czy zabłoconym napędzie zaczyna się problem tak jak w każdym napędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekoday Napisano 8 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Jednym słowem bezpieczniej włożyć 11-40? Obawiam się, że jeżeli kultura pracy będzie gorsza niż jest teraz to szybko wrócę do starej...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 12 godzin temu, skom25 napisał: Jaka długość wózka? To kwestia kluczowa. Kwestia kluczowa, to konstrukcja przerzutki umożliwiająca poruszanie się po kasecie o szerokim zakresie, a nie długość wózka. Taka np. rd-m8000 nawet nie występuje w wersji z długim wózkiem, co niektórzy nadal uważają za warunek konieczny, a obsługuje kasety 11-46. Długi wózek to byłby potrzebny jakby z przodu była np. korba 3-blatowa albo inny wynalazek o dużej różnicy między skrajnymi zębatkami, bo wózek musi wtedy wybrać "nadmiar" łańcucha przy skrajnych kombinacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSkiper Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Jest kaseta Sunrace 10s MS3 11-40 ale stopniowanie jest takie samo jak w HG500 11-42 bez dwóch ząbków na pierwszej koronce i 36T zamiast 37T na drugiej i w tej kasecie też jest denerwująca dziura między 15T a 18T. Jeżeli chodzi o kulturę pracy to u mnie nie było tak, że przerzutka głupiała po założeniu kasety, tylko biegi wchodziły nieco ciężej na górze kasety i przy zrzucaniu jest dużo głośniej, jednak nie ma tragedii, a te 8T na ostatniej koronce czasami się przydaje nawet przy zębatce 22 w korbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 @m0d a co to jest : https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-GS.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-SGS.html Tutaj różnic jest mniej niż w przypadku rd-m7000 gs i sgs, ale wciąż są. ( wózek - dyferencja przednia ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 O, rzeczywiście, mea culpa... Jak kupowałem swoją niedługo po premierze, to były średnie wózki i tyle. Widocznie dodali długi bo u Shimano nadal można kupić 3-rzędowe korby... Tak czy siak obsługa kaset 11-42 czy 11-46 to jedno, a długość wózka to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Dokładnie. Dobrym przykładem jest rd-m6000 gs i sgs : https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/RD-M6000-GS.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/RD-M6000-SGS.html Wózek niby ten sam, a inne kasety obsługuje, tu jest ( w odróżnieniu od rd-m8000 gs i sgs ) różnica w budowie samej przerzutki, a np. w rd-m8000 jest odwrotnie, pantograf ten sam - tylko wózek inny. Rd-m7000 to mix obu rzeczy. ( i tu i tu są róznice ) Kiedyś było tak, że dłuższy wózek mówił o tym, że obsłuży korby o większej rozpiętości koronek ( przednia dyferencja ) a teraz to robią tak, że trzeba uważać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Października 2019 Udostępnij Napisano 8 Października 2019 @LSkiper no kilka różnych mixów robiłem i może ze 3x na 10 udało się doprowadzić przerzutkę 10rz SLX do jako takiej pracy na kasecie 11-42. To konstrukcja i charakterystyka jak starych slx'ów dedykowana do koronki max 36T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.