Gość Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Ostatnio powracają owalne zębatki, które się sprawdziły a potem zostały zarzucone https://pl.wikipedia.org/wiki/BioPace Są gotowe korby ale tylko 1 blatowe. A jak ktoś chce 3-rzędowe? Znalazłem w sieci opis sprzed wielu lat https://mlodytechnik.pl/files/dws/88-nw-07-owalne_kolo_lancuchowe.pdf 88-nw-07-owalne_kolo_lancuchowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 56 minut temu, Thomlodz napisał: A jak ktoś chce 3-rzędowe? To niech się uda do muzeum ;) Z tego co kojarzę znajdziesz owalne zębatki do korb 2-rzędowych, np. od Absolute Black (tylko ta cena...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek12d Napisano 7 Października 2019 Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Te stare zębatki owalne shimano nadają się tylko na złom, bo shimano je źle zrobiło co szybko niszczyło kolana rowerzyście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackDuck Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Zgadza się, zębatki BioPace miały niewłaściwe położenie kątowe dłuższej osi owalu. Dłuższa oś owalu powinna tworzyć kąt 105-110 stopni z ramieniem korby. Na dobrą sprawę każdą korbę z wymiennymi blatami można przerobić. Kwestia tylko znalezienia owalnych blatów o właściwej liczbie i rozstawie otworów mocujących. Jeżeli chodzi o działanie przerzutki, to poza dłuższym czasem zmiany i koniecznością pilnowania właściwego momentu zmiany przełożenia nie ma problemów. Cena fabrycznych owali rzeczywiście bywa zaporowa, szczególnie jeżeli ktoś chciałby wymienić 2 lub wręcz 3 blaty. Ja korzystając z możliwości zrobiłem sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi