Ekoday Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 (edytowane) Witam, Czy warto przekładać ze starego roweru m6000 i wymienić mt500, które są fabrycznie zamontowane w nowym czy sobie odpuścić? Mowa zarówno o klamkach jak i zaciskach. Ktoś podpowie ?:) Pozdrawiam Edytowane 2 Października 2019 przez Ekoday Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Jak Ci MT500 odpowiadają to nie ma sensu się bawić w podmianki. P.S. Poprawiłem nazwę tematu na regulaminową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Zaciski mt500 pochodzą z niższych grup (lepsze klocki można nabyć od deore w górę). Różnica nie warta jednak zachodu. Lepiej kup do mt500 klocki kool stop (nawet czerwone) i będzie to działać lepiej niż m6000 na żywicznych Shimano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Nie warto. MT500 bardzo przyzwoicie się sprawdzają.Różnica jest dopiero pomiędzy MT500 a M7000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Potwierdzam. Miałem BR-M396 a teraz BR-M6000. Różnica w grupach niby duża, a w praktyce nie wypada to już tak pięknie. Znacznie lepsza ergonomia, niższa waga, ładniejszy design i większe klocki. Jak to wpływa na siłę hamowania? Nijak, bardzo zbliżona. Dopiero tak jak napisał kolega wyżej, seria M7000 ma inną konstrukcję tłoczków, które teoretycznie poprawiają siłę hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Nie, slx i xt ma taką samą konstrukcję tłoczków jak M396 i wyżej (ta sama średnica). Materiał tłoczków nie ma znaczenia. Natomiast większe klocki to.większa pojemność cieplna. Różnic w subiektywnych różnicach działania dopatrywałbym się raczej w klamkach i przewodach. Mt500.ma te gumowate. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 No nie, konstrukcja owszem bez znaczenia bo ta sama, średnicę 396 mają 21mm tak jak 6000, ale slx czy xt mają 22mm. Materiał też ma znaczenie, tyle że raz na plus bo ceramika lepiej izoluje a dwa na minus bo jest wrażliwa na uszkodzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekoday Napisano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Dzięki trochę czasu mi zaoszczędziliście :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Jak popatrzec na klocek do MT500 a klocki do SLX, to co smieszne powierzchnia materialu ciernego wieksza jest w MT500. Druga rzecz- srednica tloczka pomiedzy MT500 jest identyczna jak np w SLX 675 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Godzinę temu, Dokumosa napisał: Nie, slx i xt ma taką samą konstrukcję tłoczków jak M396 i wyżej (ta sama średnica). Materiał tłoczków nie ma znaczenia Nie, od SLX w górę tłoczek jest większy, ale to już ktoś napisał. Z chmur ta różnica się nie bierze, także jakieś zmiany konstrukcyjne muszą być. M6000 ma Servo Wave i ten lepszy przewód hamulcowy, także różnica leży gdzieś w zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Skom..., ja nie pisze, bo przeczytalem, ja pisze bo mierzylem kilka dni temu u siebie. Zaznaczam, ze dotyczy to 675, natomiast nie wiem czy jest juz roznica w nowszych wariantach. Roznice juz sam wypunktowales. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/BR-M6000.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/BR-MT500.html Klamka jest ta sama. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/BL-MT501.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/BL-M6000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 3 godziny temu, KNKS napisał: Różnica jest dopiero pomiędzy MT500 a M7000. To ja tylko potwierdzę. Jak już coś zmieniać to na SLX-y, hamują zauważalnie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 M395/396, M445/446/447, MT500 mają na 100% średnicę tłoczków 22mm dokładnie taką samą jak M615, M6000, M675, M785, M7x00... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Ty zdajesz sobie sprawę jak ciężko zrobić te zdjęcia... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Października 2019 Udostępnij Napisano 2 Października 2019 https://docs.google.com/spreadsheets/d/19BJHVS0SvaW-xWd_gmYZuNQlYWgO0M58Um57g8HR29c/htmlview Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 No przecież tam nawet stoi jak byk, że M365 ma 21 mm. Ale pozostałe faktycznie mają 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 A czy ja gdzieś napisałem że 365 mają więcej niż 21? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 (edytowane) Oczywiście po obejrzeniu tabeli zakładam, że nie zmierzyłem właściwie ale biały zacisk to 446, srebrny 785... Edytowane 3 Października 2019 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 (edytowane) @abdesign dostajesz "okejkę" za metodę pomiaru. Suwmiarką byłoby łatwiej, ale szacunek za kreatywność. P.S. Wczoraj sam za pomocą długiego imbusa 5mm mierzyłem odległość klamek od końca kierownicy. Nie chciało mi się iść po miarkę... Edytowane 3 Października 2019 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Do pomiaru różnicy to potrzeba miarki? Tego się nie dało inaczej... jedną ręką imbus plus zacisk z przewodem który oczywiście układa się jak chce, a w drugiej telefon... Dziś wyjmę tłoczki, może one są inaczej pofrezowane na styku z klockiem a głębiej średnica tłoczków jest jednak inna? Nie mogę mieć takiego zeza, a tabelka @Dokumosa mnie zbiła z tropu. Po suwmiarkę to musiałbym iść po schodach a i tak bym do zdjęcia nie ustawił mam dwie dłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 No nie zdążyłem z edycją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Czyli 20,9mm. Oddaję więc honor. Tym samym BR-M395 / M445 / M446 / M447 / M775 / M975 również mają taką średnicę. Może ktoś potwierdzić M6000? Widziałem w wielu miejscach, że posiada to "22mm phenolic pistons". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Jak patrze na to zdjecie to moze i z prawej jest rowno, ale z lewej ni cholery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Jakieś spostrzeżenia po z tym, że nie wygram na World Press Photo?, Ps. Tak naprawdę pisanie o tłoczkach Shimano 21mm czy 22 mm to zaokrąglenia, one są ciut mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Najlepsza metoda pomiaru to taka, gdy zaciska się na czymś palce, a potem odległość między palcami przykłada się do linijki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi