piter614 Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Więc tak podczas przeglądu roweru jakim jest Giant Regin z 2015 roku ,po rozpołowieniu w celu przeglądu dampera , postanowiłem zajrzeć do łożysk . Przyznam że oglądanie się opłaciło gdyż napotkałem na uszkodzone łożyska niektóre mają luz inne zwyczajnie się zasyfione ,te można wyczyścić i nasmarować Teraz pytanie są tam łożyska z oznaczeniem np 6900 VRS po zdjęciu gumowej osłony łożyska okazuję się że one nie mają koszyczka które trzyma kulki (taka budowa łożyska) z racji tego że szukałem na szybko i nie są dostępne byle gdzie mam Pytanie ,czy można owe łożyska zastąpić zwykłymi łożyskami 6900 2RS ?Czy raczej szukać łożysk takie które mają być ? Gdzieś kiedyś czytałem że jak są takie wsadzone to by innych nie wkładać ? Mam nadzieje że post jest w miarę czytelny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2019 8 godzin temu, piter614 napisał: Pytanie ,czy można owe łożyska zastąpić zwykłymi łożyskami 6900 2RS ? Można. 8 godzin temu, piter614 napisał: roweru jakim jest Giant Regin Reign! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 16 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2019 W dniu 2.10.2019 o 06:47, sznib napisał: Reign! Nie mam możliwości edycji posta Co do łożysk wymieniłem wszystkie na zwykłe te z oznaczenie VRS znalazłem w sieci chyba za dwa po 27 euro Ja kupiłem z oznaczeniem 2RS Czym te łożyska się różnią ? Każdy kto wie jak wygląda łożysko w środku wie że ma ono wianuszek który trzyma kulki,natomiast w oryginalnych łożyskach które był w rowerze nie ma wianuszka są kulki ułożone bardzo blisko siebie W związku z tym że nie udało mi sie taki znaleźć w cenie do akceptacji oraz mój sklep z łożyskami tego nie miał ,kupiłem jak pisałem wyżej zwykłe Mój koszt wyszedł 160 ziko kupiłem lepszej jakości . Czym się różnią tym że te tańsze mają osłonkę gumową bieżni dość słabo osadzoną a te lepszej jakości dość mocno bo był problem z wyjęciem osłonki w celu weryfikacji czy jest doś dużo smaru ,sprawdziłem jedno nie mogłem wyjąć a później wsadzić więc resztę zostawiłem w spokoju Dla osób zainteresowanych podaje numery łożysk Rower to Giant Reign 2015 r 6802 2RS SZT 4 608 2RS SZT 2 6900 2RS SZT 4 6902 2RS SZT 2 Może się komuś przyda pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Lozyska bez koszyka, maja wiecej kulek (ten sam rozmiar), sa przeznaczone do przenoszenia wiekszych obciazen. Dlaczego sa stosowane w zawieszeniach rowerowych? Bo lepiej znosza nagle, udarowe obciazenia, wieksza ilosc kulek rozklada obciazenie na bieznie lozyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 16 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Jednak jak pisałem nie znalazłem takich a jak są to kosztują majątek A w innych moich rowerach były zwykłe więc nic się nie stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2019 19 minut temu, 1415chris napisał: Lozyska bez koszyka, maja wiecej kulek (ten sam rozmiar), A jak w takim łożysku wygląda tarcie kulki o kulkę? Mają coś na kształt koszyczka który je dystansuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Chyba podobnie jak kulki o sam koszyk (?) Tego typu lozyska nie maja zadnych koszykow, kulki lataja luzno po biezniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Drążę wyłącznie z ciekawości. Jeżeli latają luźno to również trą jedna o drugą. Rosną w sposób znaczący opory toczenia szczególnie, że jak piszesz są do dużych obciążeń. Coś tu nie teges. Chociaż o koszyk też trą bo stoi w stosunku do toczących się kulek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 16 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Zrobię foto jutro i wrzucę jak wygląda to łożysko bez koszyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Obydwaj macie rację. @1415chris dobrze mówi - łożyska bez tzw. separatorów (koszyczków) lepiej znoszą obciążenia promieniowe, ale osiowo wygląda to już słabo. Np. Enduro produkuje tego typu łożyska - w ich nomenklaturze oznaczone jako LLU MAX - specjalnie do ram zawieszonych. @michuuu jest tak jak piszesz, łożysko ciaśniej wypełnione kulkami będzie miało większe tarcie, ale w tym konkretnym zastosowaniu nie ma to takiego znaczenia. Bardziej chodzi tu o to, że łożyska w fullach nie obracają się w pełni, tylko w części. Dodatkowo małe kulki z separatorami łatwiej zatrzeć, gdy dostanie się tam woda z brudem. Większe radzą sobie z tymi problemami nieco lepiej. Koszyczki z kolei predestynują łożysko do zastosowań tam, gdzie prędkość obrotowa jest wyższa, a obciążenia promieniowe niższe. W najtańszych łożyskach można spotkać separatory ze stali węglowej, w droższych z nierdzewnej (do zastosowań w trudniejszych warunkach). W rowerach często stosuje się koszyczki z tworzywa, które pozwalają na wyciszenie pracy. Tutaj też trzeba wybrać odpowiedni materiał, bo robi się je m.in. z nylonu (PK, PA), polietylenu, PEEK, czy PTFE. Każdy z nich pracuje odpowiednio w innych temperaturach i dla przykładu jedne twardnieją już poniżej 30 stopniu, a wtedy stają się kruche, inne wytrzymują w teorii nawet do -190 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2019 56 minut temu, Punkxtr napisał: PEEK, Kilogram PEEK-a to ok.300,-zł. Kto takie łożysko kupi? Nie bez przyczyny nazywany jest kosmicznym tworzywem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Z tego kilograma trochę koszyczków można wyprodukować ;-) Popatrz na cenę łożyska 61810 od Ceramic Speed w wersji "coated" - w przeliczeniu po aktualnym kursie to ok. 1300 zł za sztukę. Takie też zdarza się czasem instalować i co ciekawe mam o nich bardzo złe zdanie. Dla przykładu jednemu z Klientów w sterach padło po mniej więcej miesiącu. Oczywiście do pewnych zastosowań się nadają (najczęściej dla profesjonalistów, gdzie pewne detale mają znaczenie), ale w 99,9% przypadków ludzie niestety łapią się na marketing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Drążąc temat dalej, korzystałeś z wyrobów IGUS-a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 16 Października 2019 Udostępnij Napisano 16 Października 2019 Nie, nie miałem styczności o ile dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 16 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2019 https://www.igus.pl/xiros/radial-grooved-ball-bearing Zdarza się, że do maszyn zakładam. Tulejki zamiast brązu: https://www.igus.pl/iglidur/tuleje-cylindryczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 17 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2019 @Punkxtr a tak spytam a jakich łożysk używasz w serwisie do zawieszenia ? I w sumie znalazłem w końcu te łożyska Cena nie jest powalająca https://www.kugellager-shop.net/608-2rs-max-608vrs-llu-kugellager.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 17 Października 2019 Udostępnij Napisano 17 Października 2019 @piter614 najczęściej korzystam ze wspomnianych wyżej Enduro LLU Max. Gdybyś potrzebował, mam je na stanie (608 z linku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter614 Napisano 17 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Już kupiłem i wsadziłem zwykłe z koszykami 2RS sądzę że chwile wytrzymają ps będę pamiętał na następny raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.