Skocz do zawartości

[rower]Do XC, 3000zł jak najlżejszy

Paweł 13

Rekomendowane odpowiedzi

siemka

w nadchodzącym roku zamierzam złożyć rowerek mam do przeznaczenia (nie już bedzie ;) ) 3000zł prosze was żebyście mi pomogli dobrać te rzeczy których niemam na liście(poniżej) i podali wagi.

Ma to być rowerek do XC startuje w zawodach (od tego roku jeżdże w klubie GK GLIWICE) ma ten rowerek wytrzymać conajmniej 3 lata. oto części:

Rama:

Rama: prawdopodobnie Author vision 649 zł 1700g

Stery: Ritchey zero logic integ pro

Obejma pdsiodłowa:

Widelec:

Napęd:

Środek suportu:

Korby: shimano LX 220 zł 651g

Pedały:

Przerzutka przód: shimano XT 80 zł

Przerzutka tył: shimano XTR 180 zł

Manetki: shimano deore 97 zł

Kaseta: shimano XT 138 zł 263g

Łańcuch: shimano XT 65 zł

Hamulce:

Klamki: Avid SD 7 80 zł 180g

Hamulce: Avid SD 7 80 zł 185g

Koła:

Piasty shimano XT 229 zł 520g

Obręcze: Alex Rims XT 16 260 zł 860g

Szprychy:

Opony:

Dętki:

Inne:

Mostek: KBIX Pro Race 84 zł

Kierownica: KBIX Pro Race 79 zł 140g

Gripy:

Siodło: San marco SKN 58 zł 260g

Sztyca: Promax Carbon 100 zł

Linki i pancerze:

2 399 zł

pozdrawiam

z góry thx

z tego wynika że zostałoby ci jakieś 600 zł na widelec pedały i chyba coś tam jeszcze. To niezbyt dużo. Proponuję zainwestować w lepszy widelec, a oszczędzić na osprzęcie, który można dużo łatwiej wymienić. Na pierwszy miot propnuję wymienić przerzutkę. xtr kusi ale konieczny nie jest. przerzutkę przód... hm... wg mnie lx by ci w zupełności wystarczył. Kasetę i łańcuch proponuję przejść na srama. wg mnie w tym dziale shimano przegrywa ze sramem.

Zastanów się czy nie taniej byłoby znaleźć jakiś rower w całości i wymienić w nim te części które ci nie pasują.

oglądałem pare rowerków ale jakoś mnie nie przekonuja np. GF HKEK po przecenie 3500zł a cały na LX a ja Wyżej mam 100x lepszy sprzet za taniej, a poza tym pytałem sie na forum co lepsze składać czy kupic gotowy i prawie wszyscy mówili że składać.

dobra to pomożecie mi w doborze częsci i określeniu wagi?

z góry thx

DAJE WAGE DOTYCHCZASOWĄ: (czyli tego wszystkiego co jest w 1 poscie) 4759g

oglądałem pare rowerków ale jakoś mnie nie przekonuja np. GF HKEK po przecenie 3500zł a cały na LX a ja Wyżej mam 100x lepszy sprzet za taniej, a poza tym pytałem sie na forum co lepsze składać czy kupic gotowy i prawie wszyscy mówili że składać.

dobra to pomożecie mi w doborze częsci i określeniu wagi?

z góry thx

DAJE WAGE DOTYCHCZASOWĄ: (czyli tego wszystkiego co jest w 1 poscie) 4759g

Naturalnie że masz lepszy osprzęt, wszak nie masz jeszcze żadnego widelca, który to jest jednym z najważniejszych komponentów w rowerze (po ramie). Teraz poszukaj w internecie ile dasz za Torę 318 i zastanawiaj się czemu nagle ci o połowę podskoczyła cena roweru. Realnie patrząc jeśli chcesz mieć porządny, lekki widelec (a zakładam że chcesz, skoro zależy ci na wadze i wytrzymałości przy używaniu go w maratonach) to troszkę będziesz musial na niego wydać. Troszkę więcej niż 400 zł jakie zostanie ci po zakupie pedałów, opon, dętek i różnych innych pierdółek, które niby są tanie, ale po zebraniu troszkę na nie wydasz. Jeśli chcesz porządny widelec to nie ma bata - musisz zejść z klasy osprzętu.

Za 600zł niestety nie masz szans złożyć tego roweru do kupy... Za 6 stówek to kupisz w miarę porządny amor (używany Skareb lub nowy Axel).

Przede wszystkim zaoszczędził bym parę złotych kosztem kilku komponentów. Do wymiany:

- kaseta - na Srama 5.0 (ok 70zł)

- klamki - na Avid FR-5 (59zł), regulacja modulacji w SD7 jest zbędna

- przerzutka przód - w zupełności wystarczy Ci na razie LX (ok 45zł)

- sztyca - za 40-50zł kupisz jakąś alu

Już zrobiło się ok 150zł więcej.

Z brakujących części polecam:

- zacisk siodła - Accent Light 23g - 15zł

- suport - do korby LX (która waży 664g :033: ) pasuje tylko Shimano BS51 121mm 280g - ok 80zł

- szprychy - DT Competition 2.0-1.8 - ok 2zł/szt

- dętki - Maxxis Ultralight 125g - 12zł

- gripy - Author pianka 30g - 12zł

Gdzie masz tylną przerzutkę XTR za 180zł? Chyba używka :033:

Korbę LX możesz wyhaczyć już poniżej 200zł :D

Ramę bym wybrał Meridę Matts za ok 550zł. Może trochę cięższa ale na pewno wytrzymalsza i o wiele sztywniejsza niż Vision.

Ma to być rowerek do XC startuje w zawodach (od tego roku jeżdże w klubie GK GLIWICE) ma ten rowerek wytrzymać conajmniej 3 lata.

może zdradzisz nam ile ważysz?!

jeśli rower ma wytrzymać 3 sezony (w co szczerze wątpie, bo przy Twoim budżecie cudów nie będzie), to nie ma co patrzeć na ultra lekkie komponenty

o xtr zapomnij, kup osprzet alivio/deore (relatywnie szybko go wymienisz), rurki kalloya/zooma/accenta (tanie dobre i całkiem lekkie), porządne tylko koła, rame i amor! reszte wymienisz póżniej :)

PS w sumie ja swój rower złożyłem za 2800zł (ale wszystko kupowane było za cene dystrybutora i pare gówienek było używanych) :)

3k zł to nie jest kasa na lekki rower...a tym bardziej na wytrzymały.Mieszkam w Gliwicach wiem że GK to nie klub dla cienkich bolków więc składaj rower który będzie wytrzymały, po sezonie dwóch jak nazbierasz kase to zaczniesz powoli wymieniać cześci na lżejsze. Moje propozycje:

1) Rama - może jednak coś cieższego ale sztywnego i wytrzymałego? Jestem za Meridą o której wspomniał już Żbik

2)Obręcze - np. Mavic x221 kosztuje ok 70 zł a waży 450g ( pewnie nawet mniej ), do tego szprychy competition albo jak lekki jesteś to revo/ sapim laser nyple alu jak będzie kasa ( bo zwykłe mosiężne masz razem ze szprycha)

3)Osprzęt ( tzn . mostek kierownica sztyca rogi ) polecam accenta np. mostek kosztuje 50 zł a waży ok. 150 g rogi Smica jeśli pasuje Ci to że są troche małe ( chyba ze 60 g ważą ) kierownica jak najtańsza alu ( Accent Kalloy cos w tym stylu ) ważyć będzie pewnie ze 200g ale i tak trzeba będzie ją wymienić za dwa sezony - wtedy kupisz lżejszą. Sztyca Accent dwie śruby kosztuje 50 zł ( poczytaj sobie o "trwałości" promaxa carbon)

4) Amor - jako że jestes ograniczony finansowo to może Tora, fakt waży ze 2 kg (ale w tym przedziale cenowym wszystkie tyle ważą ) ładnie pracuje, sztywny,dużo regulacji.

5)Piasty - może jakieś maszynówki w stylu Novatec ?

6)Opony - ja swoje Ritcheye Z-max 2.1 dostałem na Allegro za 89 zł komplet polecam tylko rozmiar 1.9 który będzie lżejszy.

7)Korba - Deore 540 różni się od LX zębatkami a te i tak wymienisz. Zawsze troche grosza więcej w kieszeni.

Może przedstawione przezemnie części nie są lekkie, ale przeżyja troche ścigania. Pytałeś jeszcze o cenę scareba - na Allegro w tej chwili jest jeden za 1400zł... ale jak poszukasz to za 1300zł wyrwiesz R7 Super.ale to widelec do roweru o innym budżecie.

Panowie,

kolega ma 13 lat , nie podejrzewam go o wymiary 190 cm 110 kg :) .

Rama : dlaczego Vision ? Chyba jednak Merida od Żbika - 550

Kółka : xt, revo/comp, mavic 717 - ok 680/700

Amor - niech będzie dla Ciebie Skareb - 1400

Wychodzi 2650. Na resztę zostaje 350 PLN....Ciężko będzie.

Możesz oszczędzić na amorku , ale to co lekkie to i drogie. Na Allegro wisi teraz jeden Mars, ale pod tarcze.

Z Twoim budżetem może być problem.

http://allegro.pl/item145679311_amortyzato...ckout_80mm.html i pewnie mozna byłoby spróbowac ponegocjowac:).

ogólnie, poszukałbym kompletnego roweru z wyprzedazy w cenie 3 tys, z Dobra rama i amorkiem. Potem wymienił detki, opony, zaciski do kół. I bedzie wmiare lekko bo rowery schadzace za ~3 tys po przecenach juz waza okolo 12 kg

Część Nazwa Cena: Waga:

Rama:

Rama: Merida matts 550 zł 1800

Stery: 40 zł

Obejma pdsiodłowa: Accent Light 15 zł 23

Widelec: Manitou Skareb 850 zł 1620

Napęd:

Środek suportu: Shimano BS51 80 zł

Korby: Shimano deore LX 220 zł 664

Pedały:

Przerzutka przód: Shimano deore LX 45 zł

Przerzutka tył: Shimano XT 128 zł

Manetki: Shimano deore 95 zł 285

Kaseta: Shimano deore XT 139 zł

Łańcuch: Shimano deore XT 65 zł

Hamulce:

Klamki: Avid SD 7 80 zł 180

Hamulce: Avid SD 7 80 zł 338

Koła

Piasty: Shimano deore XT 229 zł 520

Obręcze: Alex Rims XT 16 258 zł 860

Szprychy: DT champion black 128 zł 445

Opony: Continental Vapor Pro

Dętki Maxxis Ultralight 24 zł 250

Inne:

Mostek: KBIX Pro Race 89 zł 140

Kierownica: KBIX Pro Race 79 zł 140

Gripy: Author 12 zł 30

Siodło: San Marco SKN 59 zł 260

Sztyca: Promax Carbon 95 zł 235

Linki i pancerze: 20 zł

3 380 zł 7 790 g

wyszlo 3380zł ale chyba warto dołożyć te 400zł

a i waże 53,9 a mój wzrost to 171

Tak jak napisałem wcześniej, wymień kasetę XT na Srama 5.0 i klamki na Avid FR-5 i zyskasz 90zł. Za tą kwotę wymień obręcze z XT16 na DT Swiss XR 4.1 (155zł/szt - 420g, bez ograniczeń wagowych bikera) i szprychy z Champion na Competition. Bedziesz miał porządne i w miarę lekkie koła na kilka sezonów.

• Mod Team

Żbiku pomieszałeś. Kolega chce napęd 9-rzędowy więc kaseta Sram 5.0 odpada. Ja w tym miejscu zaoszczędziłbym inaczej:

1. Tanio, ale dosyć ciężko - kaseta Deore

2. Tanio i lekko - kaseta Tiagra 12-25 234g :)

Czemu kaseta 5.0 jeżeji XT kosztuje 138zł i waży 264g a 5.0 105zł i 345g co wytrzymalszajest czy co??

Skad tak kosmiczne cene i wage 5.0 wziales ? W wersji 8 biego i koronkach 11-28 waga oscylouje w granicach 255-265g bodaj a cena na allegro 50-60 zl.

wyszlo 3380zł ale chyba warto dołożyć te 400zł

Dolicz do tego koszt zlozenia kół, koszty przesyłki, pewnie zamknie sie to w cenie 3,5k bo u siebie w miescie raczej wszystkich tych czesci nie znajdziesz :)

powodzenia w składaniu

Występuje 9 biegowa kaseta z grupy 5.0 tyle że nazywa się to PG-950 i to pewnie chodziło Żbikowi, kosztuje w zestawie z łańcuchem 120 zł

link

Bóg zapłać Dobry Człowieku! O to mi właśnie chodziło :)

Część Nazwa Cena: Waga:

Rama:

Rama: Merida matts 550 zł 1800

Stery:

Obejma pdsiodłowa: Accent light 15 zł 23

Widelec: Manitou Skareb 850 zł 1620

Napęd:

Środek suportu: Shimano BS51 80 zł

Korby: Shimano deore LX 220 zł 664

Pedały:

Przerzutka przód: Shimano deore LX 45 zł

Przerzutka tył: Shimano deore XT 128 zł

Manetki: Shimano deore 95 zł 285

Kaseta: Sram 5.0 115 zł

Łańcuch: Sram 5.0 z kasetą

Hamulce:

Klamki: Avid FR 5 59 zł 155

Hamulce: Avid SD 7 108 zł 360

Koła

Piasty: Shimano deore XT 229 zł 520

Obręcze: Alex Rims XT 16 258 zł 860

Szprychy: DT champion black 128 zł 445

Opony: Continental Vapor Pro 1200

Dętki Maxxis Ultralight 24 zł 250

Inne:

Mostek: Ritchey Pro 80 zł 140

Gripy: Author pianka 12 zł 30

Siodło: San Marco SKN 59 zł 260

Linki i pancerze: 20 zł

3 199 zł 8 987g

"powiedzmy" że mam juz wszystkie części ale teraz waga

prosze pomóżcie mi ją określic

z góry thx

Obejma pdsiodłowa: Accent light 15 zł 23

Opony: Continental Vapor Pro 1200

Mostek: Ritchey Pro 80 zł 140

Gripy: Author pianka 12 zł 30

zacisk PRO wazy 20g i kosztuje 12 zł w Cykloturze

opony dostaniesz za darmo ze nie ma ceny?? :wink:

mostek polecam accenta TEN

kiere DM Marathon XC za 59zł 132g real z allegro

gripy Ci się szybko rozsypią

co do sztycy...hmmm...zdania są różne....ja bym nie ryzykował tego karbonu dla paru gram

to tyle :D

zapomniałem jeszcze dodać, że złożenie całości do kupy wcale takie tanie i łatwe nie będzie....

policz kasę za przesyłki (jeśli allegro), zaplecenie kół, klucz do suportu, urządzenie do nabijania sterów/bieżni, obcinaczka do linek/pancerzy, klucz do kasety itede....ewentualnie policz siano dla serwisu ;)

ps niemniej jednak nadal uważam że składanie samemu to zaje**** sprawa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...