cervandes Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 A to ciekawe, niby przekroczona granica sprężystości i wpadamy w plastyczność ale nie do końca bo ostatecznie korba wraca do prawidłowej pozycji. Jestem pod wrażeniem.
Kacperek12d Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 Dokładnie tak. Jak np. z czegoś zeskocze to korba zaczyna ocierać o śruby a jak przejadę normalnie kawałek to przestaje.
SoloTM Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 Teraz, Kacperek12d napisał: korba zaczyna ocierać o śruby Co masz na myśli ?
Kacperek12d Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 Korba z zębatkami zaczyna ocierać o śruby w kręcone w mocowanie napinacza by jak by łańcuch spadł to by się tam nie zaklinował.
TheJW Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 Że mu pozwalają korzystać z telefonu na lekcjach... Gość ma korbę Alivio, na której robi "tricki" i dziwi się, że coś może być nie tak. JEŚLI faktycznie jakiś problem, jakaś kacperkowa korba Alivio istnieje, to podejrzewam, że jest niedokręcona.
abdesign Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 To dalej jest ten sam rower którego rama przystosowana jest do jednoblatowej korby, producent nie przewidział montażu przedniej przerzutki, masz w niej najtańszy suport o przypadkowej długości i wsadziłeś napinacz razem z przerzutką i korbą 3x przerobioną na 2x? Aluminiowe ramie korby się odkształca i wraca po pewnym czasie do pierwotnego kształtu... ja bym pozwał Shimano...
Gość Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 A jak już pozwie Shimano, to niech się zatrudni na jakimś wydziale mechaniki, może czakają nas jakieś odkrycia.
Kacperek12d Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 Korba Alivio M4000 Suport 73. Dwublat+ Przednia przerzutka. Napinacza nie mam tylko tam wkręciłem trzy śruby M6.
SoloTM Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 Kup sobie to https://allegro.pl/oferta/ramie-korby-octalink-fc-m470-175mm-prawe-okazja-8359770057
Kacperek12d Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 A idź mi z tym sh*tmano. Chinśką se kupie. A jednoblat to nadaje się na złom lub do huty.
Charvel Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 14 godzin temu, Kacperek12d napisał: Witam mam problem z korbą alivio gnie się jak by była z plasteliny. Tourney TZ jest dla Ciebie.
Kacperek12d Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 Panie to je amelinium to j&_$ie.
cervandes Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 Moim zdaniem tu albo jest coś nie tak z samym suportem, może jakieś wyrobione gwinty w mufie, może coś z łożyskami, albo opcja moim zdaniem bardziej prawdopodobna - połączenie korba - suport. Ja wiem, że Octalink taki lepszy niż kwadrat, ale nadal sztywności brakuje względem HT. I to tutaj bym się doszukiwał problemów, po pierwsze sprzęt niedobrany do zastosowania, bo Alivio to nie jest grupa kaskaderska - po drugie dokręcony zapewne na pałę, im mocniej tym lepiej. Jesteś jedyną osobą, która ma wieczne problemy z rowerem, jak nie mieli zapadek, to gnie ośki w pedałach. Nie daje Ci to do myślenia, że może jednak to nie ze sprzętem coś jest nie tak ale z kierownikiem?
abdesign Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 @cervandes u kolego i wszyscy inni... nie doceniacie Kacpra...: W dniu 31.05.2019 o 22:31, Kacperek12 napisał: Witam mam problem z wściekłą korbą prawą, przy próbie ściągnięcia pomimo dokręcenia nakrętki w opór, gwint w korbie się zerwał i teraz jakie metody proponujecie aby ją zdjąć bez jej dezintegracji? Lekko podgrzać palnikiem gazowym i walnąć gumowym młotkiem i zejdzie?
Pietern Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 Teraz, abdesign napisał: nie doceniacie Kacpra...: Eee, noo... Nie wszyscy, ja uważam go za wyjątkowo dorodny i sprytny okaz trolla. Czyli chyba doceniam?
Kacperek12d Napisano 30 Września 2019 Autor Napisano 30 Września 2019 Nie grzałem tego palnikiem. No śruby dokręcone mocno bo się odkręcały.
Gość Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 Zastanawiam sie kiedy stad wyleci bo z enurotrophy to juz kolejne konto polecialo.
Poochaty Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 Kacperek w której ty jesteś klasie? Bo nie znalazłem posta, w którym byś nie walił błędów ortograficznych...Aż oczy bolą od czytania. Choć w sumie jakby ortografia była poprawna, to w bólu oczu wiele by to nie zmieniło...
Garlock Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 17 godzin temu, Kacperek12d napisał: Nie zgiołem tylko się odkształca a potem jak się kawałek przejedzie to wraca do swojej pierwotnej postaci. Przecież ogólnie wiadomo, że Shimano jako "wiodący producent" stosuje najnowsze technologie. Korby Alivio są produkowane z samonaprawiającego się aluminium:
Mod Team sznib Napisano 30 Września 2019 Mod Team Napisano 30 Września 2019 Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.