Skocz do zawartości

[korba alivio] gnie się

Kacperek12d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Że mu pozwalają korzystać z telefonu na lekcjach...

Gość ma korbę Alivio, na której robi "tricki" i dziwi się, że coś może być nie tak. JEŚLI faktycznie jakiś problem, jakaś kacperkowa korba Alivio istnieje, to podejrzewam, że jest niedokręcona. :D 

Napisano

To dalej jest ten sam rower którego rama przystosowana jest do jednoblatowej korby, producent nie przewidział montażu przedniej przerzutki, masz w niej najtańszy suport o przypadkowej długości i wsadziłeś napinacz razem z przerzutką i korbą 3x przerobioną na 2x?

Aluminiowe ramie korby się odkształca i wraca po pewnym czasie do pierwotnego kształtu... ja bym pozwał Shimano... ;)

Napisano

A jak już pozwie Shimano, to niech się zatrudni na jakimś wydziale mechaniki, może czakają nas jakieś odkrycia.

Napisano
14 godzin temu, Kacperek12d napisał:

Witam mam problem z korbą alivio gnie się jak by była z plasteliny.

Tourney TZ jest dla Ciebie.

Napisano

Moim zdaniem tu albo jest coś nie tak z samym suportem, może jakieś wyrobione gwinty w mufie, może coś z łożyskami, albo opcja moim zdaniem bardziej prawdopodobna - połączenie korba - suport. Ja wiem, że Octalink taki lepszy niż kwadrat, ale nadal sztywności brakuje względem HT. I to tutaj bym się doszukiwał problemów, po pierwsze sprzęt niedobrany do zastosowania, bo Alivio to nie jest grupa kaskaderska - po drugie dokręcony zapewne na pałę, im mocniej tym lepiej.

Jesteś jedyną osobą, która ma wieczne problemy z rowerem, jak nie mieli zapadek, to gnie ośki w pedałach. Nie daje Ci to do myślenia, że może jednak to nie ze sprzętem coś jest nie tak ale z kierownikiem?

Napisano

@cervandes u kolego i wszyscy inni... nie doceniacie Kacpra...:

W dniu 31.05.2019 o 22:31, Kacperek12 napisał:

Witam mam problem z wściekłą korbą prawą, przy próbie ściągnięcia pomimo dokręcenia nakrętki w opór, gwint w korbie się zerwał i teraz jakie metody proponujecie aby ją zdjąć bez jej dezintegracji?

Lekko podgrzać palnikiem gazowym i walnąć gumowym młotkiem i zejdzie? 

Napisano
Teraz, abdesign napisał:

nie doceniacie Kacpra...:

Eee, noo... Nie wszyscy, ja uważam go za wyjątkowo dorodny i sprytny okaz trolla. Czyli chyba doceniam? :D

Napisano

Zastanawiam sie kiedy stad wyleci bo z enurotrophy to juz kolejne konto polecialo.

Napisano

Kacperek w której ty jesteś klasie? Bo nie znalazłem posta, w którym byś nie walił błędów ortograficznych...Aż oczy bolą od czytania. Choć w sumie jakby ortografia była poprawna, to w bólu oczu wiele by to nie zmieniło...

Napisano
17 godzin temu, Kacperek12d napisał:

Nie zgiołem tylko się odkształca a potem jak się kawałek przejedzie to wraca do swojej pierwotnej postaci.

Przecież ogólnie wiadomo, że Shimano jako "wiodący producent" stosuje najnowsze technologie. Korby Alivio są produkowane z samonaprawiającego się aluminium:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...