ojciec35 Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Witam wszystkich. Posiadam piastę tylna xt fh m 737. Piasta bardzo ładnie cyka-bębenek zazębia w porządku, koło ogólnie długo się kręci bez oporów. Delikatnie słychać jak się jedzie jakby inny dźwięk (chrobot) jak się nie pedałuje -ale ogólnie rzadko Czy taki szum huk piasty (odgłos)kwalifikuje piastę do serwisu Poniżej filmik przedstawiający dźwięk piasty https://www.dropbox.com/s/5pf4sxqavsrx7xj/piasta film.mp4?dl=0 Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam!
cervandes Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Piastę na konusach to się serwisuje co rok albo częściej jak się ją tyra w gorszych warunkach. Jak się pojawia 'dźwięk' to zazwyczaj nie ma czego serwisować tylko trzeba wymieniać kulki, konusy, czasem więcej. Jeśli to nie jest nówka sztuka z półki to nie czekaj.
ojciec35 Napisano 27 Września 2019 Autor Napisano 27 Września 2019 koło pięknie się kręci -bez żadnego chrobotania i bardzo długo Roweru używam głównie do jazdy po szosie w suchych warunkach. Wydaje mi się że dźwięk pochodzi z bębenka -pokazane jest na filmiku
Gość Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Mam dziwne i nieodparte wrazenie, ze raz- piasta ma malo , bardzo malo smaru, dwa- oska jest lekko krzywa, temu dzwiek "faluje" a nie jest staly. Wez rozbierz przynajmniej oske , konusy, kulki, poogladaj, przesmaruj i poskladaj.
dovectra Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 1 godzinę temu, ojciec35 napisał: Wydaje mi się że dźwięk pochodzi z bębenka No to tym bardziej serwis, konusy to pikuś, ale jak bębenek padnie to lipa...
ojciec35 Napisano 27 Września 2019 Autor Napisano 27 Września 2019 ośka prosta -mam drugą taka piastę xt 750 -też kaseta faluje-takie są nowe kasety -że po założeniu falują jak są dobrze dokręcone!!
Gość Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Swietnie, ja tez mam jedna kreci idealnie, jedna krecic z minimalnym falowaniem, ale oboe wydaja jednostajny dzwiek a nie falujacy.
Dokumosa Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Najwyższy czas zajrzeć do bębenka a niejako przy okazji zrobić serwis łożysk głównych.
dorota57 Napisano 27 Września 2019 Napisano 27 Września 2019 Ja już pożegnałem piaty na konusach, teraz tylko na łożyskach maszynowych. Przejechane 25K serwis 4razy i nadal jest OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.