Skocz do zawartości

[pedały] jakie pedały platformowe na łożyskach maszynowych bez ślizgów.

Kacperek12d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam pedałów platformowych na samych łożyskach maszynowych bez ślizgów, najlepiej grube pancerne , z mocnymi ośkami, które się nie pogną.

Do 120zł mogą być używane byle by korpus i ośki były dobre.

Napisano

Stare dobre pedały Shimano Saint przy smarowaniu i regulacji luzu raz na sezon są dyżywotnie. W kitajcach łożyska są słabe (można wymienić na jakieś markowe za dwukrotność wartości całych pedałów) a wszystko inne jest na ślizgach.

Napisano

Można jeszcze zamiast ślizgów na igiełkowe łożyska trafić (np. crankbrothers stamp 2 i 3) ale igiełki nie mają wew bieżni tylko bezpośrednio po osi chodzą...

Z grubych, nie bardzo platformowych to XLC robi takowe (te kosztujące od 100zł w górę powinny mieć łożyska maszynowe).

Napisano

Znaczy Kacperek musisz wejść na stronę Igusa i poczytać trochę o lozyskach slizgowych. 

Napisano

No przecież ci piszę, że łożyska slizgowe są dobre jak mają stałe smarowanie olejem jak np. panewki w silniku to łożyska ślizgowe, a że mają ciśnieniowe smarowanie olejem to przeżyją z 20 kompletów pedałów.

Napisano

NIe ma raczej sensu. Miałem kilkanaście platform ze ślizgami (np. ns bikes radiance, aerial pro, dartmoory candy pro i stream pro, race face chester, funn black magic i big foot, sixpack millenium i menace, niezliczoną ilośc HT...) i zawsze ten sam problem po sezonie ;) luzy na ślizgu i często wyrobiona pod ślizgiem oś. Stwierdziłem, że pieprzę taki interes. Mam szafkę platform WheelUp  (te co są na 3 łożyskach na pedał) i jak się gdzieś jakiś luz pojawia to śmietnik i nowe (bo wychodzi taniej niż komplet dobrych łożysk)... Osi nie udało mi się jeszcze zgiąć ale ja siłowo nie jeżdżę, chociaż nie raz przywaliłem takim nylonem o skałę, czasami tak, że rower podrzuciło i się nie pogięło (nawet pinów nie gubią). 

Napisano

To ci piszę, wejdź i poczytaj...,jakoś u mnie gietarki chodzą bez smarowania i zyja,rok-dwa i wymiana łożysk. Różnica taka, że nie ma co porównywać z naciskiem kolarza bo jest niczym przy tym i pracują 7 dni w tygodniu przez cały rok.

Napisano

Naciska kolarza gnie ośki a u ciebie nic się nie gnie.

A do pedałów slizgów nie dostaniesz a luz i tak będzie po wymianie bo ośki się starły.

Jak by chodziło w oleju to jakiś sens by miało.

Napisano

Lufa z kalacha jest bardzo silna, dobierz do tego lozyska i obspawaj panelami z gasienicy T-72, przeciez ty wszystko gniesz.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...