Skocz do zawartości

[Stery] Opór w jednym miejscu

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Zamontowałem właśnie nowe stery półzintegrowane do ramy Accent Apex. Problem jest taki, że mniej więcej na 1/8 obrotu czuć zwiększony opór. Miski lekko naprowadziłem młotkiem przez deseczkę, potem wprasowałem do końca, a na koniec przez deseczkę jeszcze raz dobiłem. 

Niestety rama ta nie grzeszy jakością wykonania. Co zrobić w takiej sytuacji? Prawdę mówiąc nie wiem czy wcześniej tak było, czy pojawiło się to dopiero teraz.

Napisano

No raczej nie...

Dobra, temat na razie do odpuszczenia. Wybiłem miski, oczyszczę powierzchnię główki z lakieru i wprasuję miski jeszcze raz.

Napisano

Tzn? Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Jeżeli chodzi o to czy łożyska kręcą się bez oporu, to tak, to jest ok.

Wybiłem miski, oczyściłem dokładnie ramę. Zmierzyłem suwmiarką i różnica jest na poziomie 5/100 mm, czyli tyle co nic.

Dzisiaj wbije miski jeszcze raz i zobaczę jaki będzie efekt.

Napisano

Jeśli miski nie siedzą równolegle to może być większy opór ale raczej na całym obwodzie a nie od 1/8 obrotu. Jesteś pewien, że korona/bieżnia widelca nie haczy nigdzie o bieżnię zewnętrzną łożyska/główkę ramy?

Napisano

Przeszlifowałem wnętrze główki, zastanawiam się tylko czy nie za mocno :rolleyes:

Wbijałem gumowym młotkiem, delikatnie pukając dookoła miski. Górna miska wchodziła równo, przy każdym "okręgu" wchodząc o jakieś 0,5 mm. Dolna natomiast weszła znacznie luźniej, nadal tą samą metodą, ale chowała się w ramie znacznie szybciej, powiedzmy że o 1 mm przy każdej rundzie dookoła.

Oczywiście ręką jej wyciągnąć się nie da, także delikatne pukanie od góry przez przedłużkę nie rusza jej raczej z miejsca.

To normalne że miska wchodzi tak gładko w główkę?

Napisano

Widzę że walka ze sterami w twojej nowej szosie to jakaś wtopa ;-((( Nie łatwiej było zanieść do serwisu- w 5 minut osadzili by stery prasą i nabili bez uszkodzeń miskę na widelec. (czytałem temat zagniecionego widelca). Teraz trzeba wszystko ratować.....

• Mod Team
Napisano
Teraz, woojj napisał:

Nie łatwiej było zanieść do serwisu-

Mnie to nie dziwi. Jeżeli coś jest do ogarnięcia w domowym warsztacie i nie masz dwóch lewych rąk w tym jednej krótszej to się robi.

Napisano

Serwis mi już raz tak osadzał, że obił całą miskę z zewnątrz... Bieżnię nabił tak, że była cała porysowana. Naprawdę nie mam już do nikogo zaufania.

Przeszlifować musiałem, bo widać było napylony lakier w miejscu gdzie powinna siedzieć miska. Pytanie czy nie przesadziłem i miska nie siedzi zbyt luźno.

Napisano

....OK, ale robi się z tego pomału dramat. Uszkodzony widelec ;-((  Mam nadzieję że uratuje ten widelec. Ramę jeszcze nie zepsuł choć szlifowanie misek też jest lekko ryzykowne. No nic, z każdą nieudaną próbą nabieramy nowych doświadczeń. 

Odnośnie lekkich oporów na sterach- mogła lekko zdeformować się miska podczas wbijania w ramę, lub też miska na widelcu. Może być wadliwe łożysko.

• Mod Team
Napisano
Teraz, woojj napisał:

No nic, z każdą nieudaną próbą nabieramy nowych doświadczeń.

Kto nie ryzykuje szampana nie pije.:D

Teraz, skom25 napisał:

Pytanie czy nie przesadziłem i miska nie siedzi zbyt luźno.

Jak za luźno to daj trochę kleju do śrub. Ale tarcie misek o ramę jest większe niż opory toczne łożysk więc nie ma dramatu.

Napisano

Zastanawiam się tylko czy nie dojdzie do rozbicia główki, ale wydaje mi się że żeby tak się stało, to miska by musiała wpaść luźno.

Napisano

Mam takie pytanie - kręcisz kierownicą na gołym framsecie czy masz już tam założone klamki i przeciągnięte linki? Może to wynika z oporu jaki zaczynają dawać pod pewnym kątem wyginane pancerze?

Napisano

Wszystko na gołym zestawie.

W sumie zapomniałem napisać. Doszedłem że nie są winne miski czy łożyska. Gdy zmieniłem położenie mostka względem widelca, to miejsce oporu zmieniało się. Dlatego właśnie postanowiłem zdjąć bieżnie i nabić jeszcze raz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...