IvanDrago Napisano 23 Września 2019 Napisano 23 Września 2019 Witam! Mam widelec z karbonową rurą sterową 1 1/8 cala. Chciałbym do tego zamontować kierownicę ze zintegrowanym mostkiem Cannondale, bo bardzo podoba mi się, że jest tam miejsce na światło (zdjęcie na dole). Tylko że taka kierownica jest przystosowana do rury 1 1/2 cala. Potrzebowałbym więc jakiejś redukcji w formie przeciętej wzdłuż rurki, która w środku ma 28,6 mm (1 1/8 cala) a na zewnątrz 38,2 mm (1 1/2 cala). Coś jak redukcja sztycy, ale potrzebuję inne średnice: https://rower.com.pl/images/cache/4/redukcja-srednicy-sztycy-z-26-2-mm-do-25-4-mm-dlugosc-80-mm-716841-545x768.jpg Przejrzałem oferty sklepów rowerowych, hydraulicznych (kupić rurę i przeciąć samemu), nawet sprzętu rolniczego ("redukcja wałka odbioru mocy" od traktora) i nie ma. Gdzie takie coś można kupić? Czy czeka mnie wizyta u tokarza? Jeżeli robiłby to tokarz to wskazać jakiś konkretny typ aluminium? Kierę już mam kupioną o taką:
woojj Napisano 23 Września 2019 Napisano 23 Września 2019 Udać się do kumatego tokarza i dorobić zgrabną tulejkę najlepiej alu coby nie korodowała.
Mod Team michuuu Napisano 23 Września 2019 Mod Team Napisano 23 Września 2019 No i rozciąć co by się zacisnąć mogła.
IvanDrago Napisano 24 Września 2019 Autor Napisano 24 Września 2019 No panowie, oczywiście, że alu i oczywiście że tuleja musi być przecięta, te informacje zawarłem już w pytaniu. Problem w tym, że wolałbym to kupić gotowe, a jeżeli takie coś nie istnieje, to jakiego aluminium ma użyć tokarz?
woojj Napisano 24 Września 2019 Napisano 24 Września 2019 Teraz, IvanDrago napisał: to jakiego aluminium ma użyć tokarz? ...niech ci coś poleci. Ciężko coś popsuć w doborze materiału na redukcję mostka.
IvanDrago Napisano 24 Września 2019 Autor Napisano 24 Września 2019 Teraz, woojj napisał: ...niech ci coś poleci. Ciężko coś popsuć w doborze materiału na redukcję mostka. no mam taką nadzieję... A główne moje obawy są stąd, że rura sterowa jest z dość cienkiego carbonu. Boję się, że mostek się kiedyś niespodziewanie przekręci (za słabe dokręcenie), albo na odwrót - za bardzo ścisnę i zniszczę rurę. Gdyby alu szło na alu to bym zacisnął do oporu i już.
woojj Napisano 24 Września 2019 Napisano 24 Września 2019 Moim zdaniem taki element pośredniczący pełni nawet pewną funkcję ochronną dla rury sterowej. Ważne, aby taka redukcja miała idealnie zeszlifowane kanty wewnętrzne. Zapytasz tokarza to ci podpowie. Można później poddać ten element szkiełkowaniu- on likwiduje ślady obróbki, a nawet anodować. Zrobił bym tak, aby ta tulejka jednocześnie zastąpiła podkładki pod mostkiem....tak aby można było na niej kasować luzy sterów- zyskasz możliwość łatwej regulacji mostka ..ale to już wg uznania.
Mod Team michuuu Napisano 24 Września 2019 Mod Team Napisano 24 Września 2019 Teraz, IvanDrago napisał: to jakiego aluminium ma użyć tokarz? PA6 lub PA9. PA38 jest miękkie.
IvanDrago Napisano 24 Września 2019 Autor Napisano 24 Września 2019 No i tokarz wycenił: Tulejka szkiełkowana, gradacja szkiełka 300-400 µm około 190 zł netto Ścięło mnie z nóg, szukam tańszego.
eloo Napisano 24 Września 2019 Napisano 24 Września 2019 na fb jest profil mechanik rowerowy może ogarnie taką tuleję jak boisz się zgniecenia rury sterowej to zainwestuj w długi ekspander i ustaw go na wysokości mostka https://www.formicki-bike.pl/pl/Produkty/?id=127146/PRO_Ekspander_Dlugi_50mm_1-1_8_YPRHS0104
Mod Team michuuu Napisano 24 Września 2019 Mod Team Napisano 24 Września 2019 20 minut temu, IvanDrago napisał: Tulejka szkiełkowana A po ch.. szkiełkowana? Praktyki w NASA miał że taki drogi? To roboty na 20min.
Kacperek12d Napisano 24 Września 2019 Napisano 24 Września 2019 Te tokarze to drogie w h$j jak nie masz znajomości to cena powala z nóg.
woojj Napisano 25 Września 2019 Napisano 25 Września 2019 10 godzin temu, IvanDrago napisał: No i tokarz wycenił: Tulejka szkiełkowana, gradacja szkiełka 300-400 µm około 190 zł netto ....to tokarz z Ferari zapewne ;-)) Masakra. Proste toczenie. Napisz do Activia z forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.