grzegorz007 Napisano 21 Września 2019 Napisano 21 Września 2019 Witam i jako nowy pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów, :-) Chciałbym poprosić o kilka uwag praktycznych, czy warto i jak to zrobić/co dokupić, by wymienić śruby mocujace tylna oś na szybkozamykacze (widelec 135mm). Mam nowy e-rower z 8 biegową przerzutką Alfine 8 Shimano + pasek napędowy. Wczoraj złapałem gumę i okazało się, że nie zdejmę koła (miałem zapasową dętkę), bez odpowiedniego klucza, mimo, że posiadałem zestaw typowych narzędzi rowerowych. Wykorzystałem łatki i zakleiłem dętke bez zdejmowania koła, ale zastanawiam się, czy warto zamienić śruby na zamykacze, czy dokupić i wozić klucz do odkręcenia tych śrub. Z przodu mam szybkozamykacze. Jakie zalety ma używanie jednak nakrętek? Zastanawiam się, dlaczego od razu producent nie zastosował szybkozamykaczy, rower taki trochę powyżej przeciętnej. Pozdrawiam.
eloo Napisano 22 Września 2019 Napisano 22 Września 2019 w alfine nie ma możliwości wymiany osi na taką z szybkozamykaczem kup dętkę którą wymienisz bez zdejmowania koła https://www.rosebikes.pl/gaadi-2662863-2662863?channable=a12327.MjI2NTU0NTAz&source=detail&sku=226554503&product_shape=1&article_size=6067264&gclid=Cj0KCQjwt5zsBRD8ARIsAJfI4BiePf2RMp6R1SGBmFNL0jkITM6lb1pkaASJrjnHVJmTNuZ2OapKZXIaAvnaEALw_wcB
grzegorz007 Napisano 22 Września 2019 Autor Napisano 22 Września 2019 Dziękuję za odpowiedź, nie wiedziałem, że takie coś istnieje, b. sprytne/praktyczne, :-). Odkręciłem koło w domu kluczem 15 i taki będę woził ze sobą, tzw. krótką wersję. Odkręcenie i skręcenie koła b. proste, bez potrzeby regulacji naciągu paska i zdejmowania linki od przerzutki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.