pierotez Napisano 21 Września 2019 Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Po wielokrotnym poszukiwaniu nowego roweru pozostałem z niczym. Zawsze kowadło z przodu, lichy napęd, koła itd?! Ostatnio zauważyłem pare fajnych propozycji w używkach w dość dobrym stanie. Będę jeździć 50 / 50 szosa-szutry / terem. A więc 1 w weekend maratonik na twardym 40-60 km, resztę to mazowieckie piaski i pagórki. Wybieram się od lat w łatwiejsze górki ale jak na razie nie doszło do skutku Moje wymiary i waga 172 cm, ~72 cm przekrok mierzony i 75 kg. Chciałbym rowerek bardziej 12 kg niż 14 i więcej, napęd x2 i amor powietrzny. Co myślicie o: Treku Superfly np. 5? W jego przypadku 29er ale może 17,5" będzie OK, Scott Scale 760 M, któryś z Giant Talon 27,5 - tutaj pogubiłem się w modelach. B. łakomym wzrokiem patrzę na Scale. Nie raz pisali o jego uniwersalnej ramie którą bez stresu można posunąć na twardym i jej b. niskiej wadze. Talona 27,5 mierzyłem i S był mega zwrotny i funowy zaś M już kobyła, tak jakby 2 różne modele. Trek SF czaruje dobranym osprzętem oraz sportową geo ramą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 https://www.olx.pl/oferta/rower-koba-29-full-xt-mtb-xc-alexrims-1x10-carbon-CID767-IDA4Bvr.html Jakiś szczególnie niski nie jesteś więc śmiało możesz iść w 29 ,przejrzyj też oferty accent peak 29 są to rowery składane często bardzo sensownie , lekkie i przystępne cenowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Hmm, ale by to w terenie chodziło. Koba znana marka, ten 29 to świeży model? Peaka chciałem kiedyś składać tylko 4kz i dobieranie części mie przerosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Wyszukaj sensownie złożonego peaka https://www.olx.pl/oferta/orbea-alma-h50-29-rozmiar-m-CID767-IDBlgJO.html A ten ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 4 godziny temu, polmaj napisał: Jakiś szczególnie niski nie jesteś więc śmiało możesz iść w 29 Szczególnie niski to może nie ale przekrok na poziomie 72cm to już jest problem. 16 godzin temu, pierotez napisał: 172 cm, ~72 cm przekrok No chyba że źle zmierzyłeś długość nogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 jestem podobnego wzrostu i mam podobny przekrok i jezdze na m-ce koła 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Byli na tym forum tacy, co przy takim wzroście jeździli na 29er , ramie 19 cali i twierdzili że tak jest ok Nie zmienia to faktu że przekrok na poziomie 72 cm to ma rama np. Treka X-Caliber w rozmiarze 15,5 cala (realne 14,5cala) i kole 27,5... a jest to rama o niższym przekroku od większości innych ram do xc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Przekrok bardzo przybliżony, przy ścianie z linijką : Jest prawidło że jak 27,5 M to 29 S? Rowery bardzo fajne Edyta, Wpadne jutro do AMBajku coś przymierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 2 godziny temu, Alsew napisał: Byli na tym forum tacy, co przy takim wzroście jeździli na 29er , ramie 19 cali i twierdzili że tak jest ok Nie zmienia to faktu że przekrok na poziomie 72 cm to ma rama np. Treka X-Caliber w rozmiarze 15,5 cala (realne 14,5cala) i kole 27,5... a jest to rama o niższym przekroku od większości innych ram do xc. Mam Ridleya ,przekrok ma nisko i na pewno nie jest na mnie za duży , wszystko zależy od ramy i producenta , teraz robią rowery z niskim przekrokiem i nie zawsze wysokość jest problemem a długość górnej rury , ,apropo tych co jeździli na L może im było dobrze , więc rzuć jakaś kontrpropozycję aby pomóc autorowi wątku w znalezieniu roweru w dobrej cenie 1 godzinę temu, pierotez napisał: Przekrok bardzo przybliżony, przy ścianie z linijką : Jest prawidło że jak 27,5 M to 29 S? Rowery bardzo fajne Edyta, Wpadne jutro do AMBajku coś przymierzyć Tak dokładnie nie mierzyłem ale zbliżony na pewno ,nie podchodź do sprawy teoretycznie a przymierz Edit zmierzyłem mam jednak 77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Zmierzyłem i ja innym sposobem wyszło 75, i bądź tu mądry Ale i tak na orbee 29 nie mieszcze się nawet na najmniejszą wg tabelki Tu taki.. i lekki Peak 29 Ciekawe czy tym 1x10 da radę gonić kolegów na asfalcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Osprzęt fajny ale amortyzator nie z tej parafii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Godzinę temu, polmaj napisał: więc rzuć jakaś kontrpropozycję aby pomóc autorowi wątku w znalezieniu roweru w dobrej cenie Ja bym przede wszystkim nie pchał na siłę kogoś o wzroście 172cm na rower z kołami 29er. Sam mam 176 cm (przekrok 82cm) i śmigam na 27,5 z ramą 17,5 cala. I jakoś nie widzę się na większej ramie. Dodam że jeździłem na kilku 29er i na żadnym nie czułem się tak dobrze jak na swoim 27,5. Cenowo 27,5 też wypada lepiej bo nie jest już 'treandy'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Słuchajcie Pany przeszukując OLX-y pomyślałem też o młodym 14l. który już prawie mie dogonił (170 wzrostu, przekrok podobny jak mój). Za tysiąc parę pare fajny talonów T29er T27,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 5 godzin temu, Alsew napisał: Ja bym przede wszystkim nie pchał na siłę kogoś o wzroście 172cm na rower z kołami 29er. Sam mam 176 cm (przekrok 82cm) i śmigam na 27,5 z ramą 17,5 cala. I jakoś nie widzę się na większej ramie. Dodam że jeździłem na kilku 29er i na żadnym nie czułem się tak dobrze jak na swoim 27,5. Cenowo 27,5 też wypada lepiej bo nie jest już 'treandy'. A może 26 jeszcze taniej , tylko jak pojeździsz na 29 to już się wracać nie chce , 4 godziny temu, pierotez napisał: Słuchajcie Pany przeszukując OLX-y pomyślałem też o młodym 14l. który już prawie mie dogonił (170 wzrostu, przekrok podobny jak mój). Za tysiąc parę pare fajny talonów T29er T27,5 O tych ci nikt nic dobrego nie napiszę ,ale pozytyw jest że wydając mniej posmigasz z synem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 8 godzin temu, pierotez napisał: Ciekawe czy tym 1x10 da radę gonić kolegów na asfalcie Koledzy to - że tak się spytam - na szoskach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2019 9 godzin temu, polmaj napisał: O tych ci nikt nic dobrego nie napiszę ,ale pozytyw jest że wydając mniej posmigasz z synem No dla mnie nie wydam miej a synek jak się wdroży to dopiero dostanie coś lepsiejszego 8 godzin temu, wkg napisał: Koledzy to - że tak się spytam - na szoskach ? Nie, na górolach. Chociaż jeden śmiga, coś tam zdobył ostatnio w Górze Kalwarii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahaja Napisano 23 Września 2019 Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Mocno się zastanów na tym 1xXX ... bo to ani szybkie nie będzie, ani wygodne. Szukałbym 2x10 albo nawet 2x9 - sam na takim jeżdżę >> https://www.forumrowerowe.org/garage/ve/garage/vehicle/8629-pikta/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 23 Września 2019 Udostępnij Napisano 23 Września 2019 w takim razie szukaj w okolicy i mierz na 27,5 badz 29 , nie słuchaj teoretyków ani w kwestii rozmiaru kół ani napędu sprawdż co tobie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 24 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Ogólnie na kole 27-28' czuję się 100x jak nie więcej lepiej. Ale o 29' nie mam zdania szczególnie w małej ramie typu S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 24 Września 2019 Udostępnij Napisano 24 Września 2019 29 to koło 28 z oponą MTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 26 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2019 OK. A może rozejrzeć się też w karbonach? Jest parę Canyon-ów na weglu na portalach powiedzmy w ok 4kz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 W dniu 26.09.2019 o 15:15, pierotez napisał: OK. A może rozejrzeć się też w karbonach? Jest parę Canyon-ów na weglu na portalach powiedzmy w ok 4kz. Daleko masz do Żywca ? https://www.olx.pl/oferta/jamis-dakota-29er-carbon-CID767-IDADH3w.html Zwrócił moją uwagę że względu na rozmiar i dość bogate wyposażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 30 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Ufff. 15-ka to S? Do końca tygodnia coś wybiorę, dogaduje teraz tą koge z 1 linka. Kontrahenci się migają z przelewami i mi się schodzi z zakupami Edith, niestety jestem z pod Wawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pierotez Napisano 1 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Pany nada się na bułkowóz do szkoły i do katowania nad pobliską rzeczą lub wisełką dla młodego? Sprzedający milczy o amortyzatorze. super 26-ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 Października 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Pewnie się nada - pod warunkiem, że jest sprawny i że chcesz wydać 7 stów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.