KNKS Napisano 20 Września 2019 Napisano 20 Września 2019 Noszę się z zamiarem wymiany opon w moich (tzn. moim i żony) rowerach wykorzystywanych do jazdy do okolicznych ścieżkach rowerowych. Rowery to coś pomiędzy trekkingiem a rowerem crossowym. Obecnie w jednym są zainstalowane Schwalbe CX Comp a w drugim Merida Speed. Opony typowo szosowe (slick) nie sprawdzają się. Rowery przez większość czasu poruszają się po równym asfalcie, jednak czasem pokonują odcinki szutrowe, trawiaste itp. Do tego, poruszając się w miejskiej dżungli stawiają czoła krawężnikom i temu podobnym przeszkodom. Co ważne, czasem zdarzają się wyjazdy podczas deszczu, niskiej temperatury. Ważne żeby nie były zbyt ciężkie i żeby przyzwoicie się rozpędzały. Jeśli ktoś ma coś ciekawego do zaproponowania, to chętnie wysłucham. Cytuj
Sk27 Napisano 20 Września 2019 Napisano 20 Września 2019 Jeśli byłeś zadowolony z CX Comp, to możesz zobaczyć Schwalbe Marathon. Nie są to najlżejsze opony, ale mają opinię trwalszych niż CX Comp. Cytuj
pp516 Napisano 20 Września 2019 Napisano 20 Września 2019 Może takie : https://allegro.pl/oferta/opona-schwalbe-marathon-racer-28-x-1-5-40-622-8102741734 Raczej na twarde nawierzchnie, ale na ścieżkach ziemnych też dają radę (mam wersję 35 mm i jeździłem na nich również po lesie, nie sprawdzają się tylko na piasku i błocie). Ich największa zaletą jest niska waga i małe opory toczenia. Cena też jest niewygórowana. Jak chcesz opony premium, trochę droższe, to jeszcze lepsze są Panaracer Gravel King SK : https://allegro.pl/oferta/opona-panaracer-gravelking-sk-700x38-tlc-8242676627 . Niska waga, do tego bardzo dobrze toczą się po asfalcie i zapewniają dobrą przyczepność w terenie (lepszą niż Marathon Racer). Mam te opony założone obecnie w gravelu do jazdy po mieście. Bardzo wygodne i warte swojej ceny. Cytuj
Zubrr Napisano 23 Września 2019 Napisano 23 Września 2019 ja używam w trekkingu Schwalbe Land Cruiser. Mają trochę wiekszy bieżnik po bokach niż wymieniane w tym wątku, ale i w zasadzie gładką powierzchnie na środku. Lekko jadą po asfalcie, a i leśną czy polna drogę spokojnie ogarną. Cytuj
heavy_puchatek Napisano 23 Września 2019 Napisano 23 Września 2019 Ja mam w przełaju koła 650B, ale to szczegół bo w 700 wybór jest tylko większy. Uzywam opon Maxxis Rambler 40mm, realnie mierzone suwmiarką u mnie 40mm Na razie niecały 1000km na tym, ale po asfaltach latałem, po szutrach także, po kamienistych górskich szlakach również, coś tam w Alpach udało się podjechać czy ze Śnieżki zjechać. Dają radę i nie znikają w oczach, na razie nie mam uwag, bardzo uniwersalne. Jeżeli ma to znaczenie - używam bez dętek, bez problemu uszczelniły się bez mleka pompując pompką podłogową, mleka dolałem później. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi