KNKS Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Noszę się z zamiarem wymiany opon w moich (tzn. moim i żony) rowerach wykorzystywanych do jazdy do okolicznych ścieżkach rowerowych. Rowery to coś pomiędzy trekkingiem a rowerem crossowym. Obecnie w jednym są zainstalowane Schwalbe CX Comp a w drugim Merida Speed. Opony typowo szosowe (slick) nie sprawdzają się. Rowery przez większość czasu poruszają się po równym asfalcie, jednak czasem pokonują odcinki szutrowe, trawiaste itp. Do tego, poruszając się w miejskiej dżungli stawiają czoła krawężnikom i temu podobnym przeszkodom. Co ważne, czasem zdarzają się wyjazdy podczas deszczu, niskiej temperatury. Ważne żeby nie były zbyt ciężkie i żeby przyzwoicie się rozpędzały. Jeśli ktoś ma coś ciekawego do zaproponowania, to chętnie wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Np. Continental Speed Ride Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sk27 Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jeśli byłeś zadowolony z CX Comp, to możesz zobaczyć Schwalbe Marathon. Nie są to najlżejsze opony, ale mają opinię trwalszych niż CX Comp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pp516 Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Może takie : https://allegro.pl/oferta/opona-schwalbe-marathon-racer-28-x-1-5-40-622-8102741734 Raczej na twarde nawierzchnie, ale na ścieżkach ziemnych też dają radę (mam wersję 35 mm i jeździłem na nich również po lesie, nie sprawdzają się tylko na piasku i błocie). Ich największa zaletą jest niska waga i małe opory toczenia. Cena też jest niewygórowana. Jak chcesz opony premium, trochę droższe, to jeszcze lepsze są Panaracer Gravel King SK : https://allegro.pl/oferta/opona-panaracer-gravelking-sk-700x38-tlc-8242676627 . Niska waga, do tego bardzo dobrze toczą się po asfalcie i zapewniają dobrą przyczepność w terenie (lepszą niż Marathon Racer). Mam te opony założone obecnie w gravelu do jazdy po mieście. Bardzo wygodne i warte swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zubrr Napisano 23 Września 2019 Udostępnij Napisano 23 Września 2019 ja używam w trekkingu Schwalbe Land Cruiser. Mają trochę wiekszy bieżnik po bokach niż wymieniane w tym wątku, ale i w zasadzie gładką powierzchnie na środku. Lekko jadą po asfalcie, a i leśną czy polna drogę spokojnie ogarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 23 Września 2019 Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Ja mam w przełaju koła 650B, ale to szczegół bo w 700 wybór jest tylko większy. Uzywam opon Maxxis Rambler 40mm, realnie mierzone suwmiarką u mnie 40mm Na razie niecały 1000km na tym, ale po asfaltach latałem, po szutrach także, po kamienistych górskich szlakach również, coś tam w Alpach udało się podjechać czy ze Śnieżki zjechać. Dają radę i nie znikają w oczach, na razie nie mam uwag, bardzo uniwersalne. Jeżeli ma to znaczenie - używam bez dętek, bez problemu uszczelniły się bez mleka pompując pompką podłogową, mleka dolałem później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi