ONKAM Napisano 18 Września 2019 Napisano 18 Września 2019 Cześć, kupiłem swoje pierwsze buty spd i mam małą zagwozdkę z montażem tej metalowej nakładki w bucie. Pomożecie? w komplecie mam dwie czerwone "plastikowe" podkładki dystansowe - ale nie mam pojęcia do czego one służą i czy muszę je montować. W instrukcji widzę, że powinny znajdować się pomiędzy tą metalową nakładką, a butem. druga sprawa to kierunek montażu tej podkładki - tu z kolei w instrukcji są dwie opcje - montaż do przodu i montaż do tyłu. O co chodzi z tym kierunkiem i tymi podkładkami? Z góry dzięki za pomoc.
sbrd Napisano 19 Września 2019 Napisano 19 Września 2019 Coś więcej? Jaki model pedałów? Chodzi o ten czerwony element zaznaczony na zdjęciu?
ONKAM Napisano 19 Września 2019 Autor Napisano 19 Września 2019 Tak. Chodzi mi o ten czerwony element :). Pedały shimano m520.
sbrd Napisano 19 Września 2019 Napisano 19 Września 2019 Nie wiem, czy ten element jest konieczny do montażu bloków, ale podejrzewam, że nie. Zgodnie ze specyfikacją buty ME3 posiadają szerszy zakres regulacji bloku. I pewnie temu służy ten element. Po jego wyjęciu będziesz mógł przesunąć bloki jeszcze bardziej w przód. Przynajmniej tak mi się wydaje. W żadnych butach takiego dodatkowego elementu nie posiadałem, a blachę z gwintami można było przesunąć od krawędzi do krawędzi. Same bloki musisz już natomiast ustawić pod siebie. Chyba jednak trochę się pomyliłem Znalazłem taki opis "Zakres regulacji bloku zwiększono o dodatkową regulację do tyłu, aby zapewnić rowerzyście pewność i lepszą kontrolę nad rowerem." Sądzę więc, że po wyjęciu czerwonego elementu będziesz mógł odwrócić blachę, dzięki czemu blok będzie można ustawić bardziej w tył, a nie w przód jak sądziłem.
ONKAM Napisano 22 Września 2019 Autor Napisano 22 Września 2019 Dzięki za odpowiedzi. Czerwone podkładki się przydały, w sumie montaż był prosty; tak, dzięki nim chyba zakres regulacji jest szerszy.
Gość Napisano 23 Września 2019 Napisano 23 Września 2019 ciekawe jak może byc szerszy, skoro ograniczają go otwory w podeszwie.
ONKAM Napisano 26 Września 2019 Autor Napisano 26 Września 2019 Ja się na tym nie znam, więc nie będę udawał eksperta. Mam jednak wrażenie, że właśnie dzięki tym podkładkom mogę zamontować blaszkę w dwie strony, co nieco zwiększa zakres ustawienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.