Skocz do zawartości

[Podkładki dystansowe SPD?] Buty Shimano ME3

ONKAM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, kupiłem swoje pierwsze buty spd i mam małą zagwozdkę z montażem tej metalowej nakładki w bucie. Pomożecie?

• w komplecie mam dwie czerwone "plastikowe" podkładki dystansowe - ale nie mam pojęcia do czego one służą i czy muszę je montować. W instrukcji widzę, że powinny znajdować się pomiędzy tą metalową nakładką, a butem.
  • druga sprawa to kierunek montażu tej podkładki - tu z kolei w instrukcji są dwie opcje - montaż do przodu i montaż do tyłu.

O co chodzi z tym kierunkiem i tymi podkładkami? Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Nie wiem, czy ten element jest konieczny do montażu bloków, ale podejrzewam, że nie. Zgodnie ze specyfikacją buty ME3 posiadają szerszy zakres regulacji bloku. I pewnie temu służy ten element. Po jego wyjęciu będziesz mógł przesunąć bloki jeszcze bardziej w przód. Przynajmniej tak mi się wydaje. W żadnych butach takiego dodatkowego elementu nie posiadałem, a blachę z gwintami można było przesunąć od krawędzi do krawędzi. Same bloki musisz już natomiast ustawić pod siebie.

shb.jpg

Chyba jednak trochę się pomyliłem :) Znalazłem taki opis "Zakres regulacji bloku zwiększono o dodatkową regulację do tyłu, aby zapewnić rowerzyście pewność i lepszą kontrolę nad rowerem." Sądzę więc, że po wyjęciu czerwonego elementu będziesz mógł odwrócić blachę, dzięki czemu blok będzie można ustawić bardziej w  tył, a nie w przód jak sądziłem. 

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Czerwone podkładki się przydały, w sumie montaż był prosty; tak, dzięki nim chyba zakres regulacji jest szerszy. 

Napisano

ciekawe jak może byc szerszy, skoro ograniczają go otwory w podeszwie. 

Napisano

Ja się na tym nie znam, więc nie będę udawał eksperta. Mam jednak wrażenie, że właśnie dzięki tym podkładkom mogę zamontować blaszkę w dwie strony, co nieco zwiększa zakres ustawienia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...