Skocz do zawartości

[Czujnik tętna Kalenji] z Deca a Strava

wkg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, arek_wro napisał:

Wahoo działa z innymi czujnikami ANT+ bez najmniejszego problemu. Sprawdzone na kilku różnych czujnikach, a żaden nie jest od Wahoo. 

Ale Bolt czy Mini ?

Teraz, arek_wro napisał:

Ja mam inny problem z tą opaską. Po ANT+ wszystko działa, ale np. Zwift na androida nie obsługuje ANT+ i jeżeli chcę korzystać ze Zwifta na tablecie, to powinienem połączyć opaskę z tabletem przez BT. I tu jest problem, bo tablet opaski nie widzi. Czy BT smart i BT to generalnie to samo, czy muszę coś dodatkowo zainstalować?

Widzisz, ja Zwifta nie rozgryzłem, dopiero się za to zabieram. Wiem, że można nim sterować przez Wahoo Bolt który gada z opaską i czujnikami po ANT+ ale to poboczna arabeska ...

BT i BT Smart - wydaje mi się, że BT Smart to jednak inny protokół a konkretnie rozwinięcie BT. W instrukcji tej opaski jest napisane, że w menadżerze BT w telefonie nie sparuje się opaski z telefonem bo to BT Smart i robi to aplikacja. Tak więc ja w nie mogę sparować telefonu z opaską mimo, że telefon ją widzi. W aplikacji Decathlon Coach za to mogę - paranoja.

W sumie to wqrwiająca jest ta cała sytuacja ze Stravą - oni zamiast narzędzia do wspomagania treningu idą w kierunku Social Media. Pewnie i wygrają na tym ale de facto Strava nadaje się tylko do zrzucania na nią jazd post factum i porównywania czasów na segmentach : ( To zaś mnie uwiera, bo na przykład zrzucając do niej gpx-a z Deca Strava pokazuje Mooving Time = Elapsed Time co jest jawnym przekłamaniem. Dziwoląg - przecież ma w gpx-ie dokładny czas to sobie może zliczyć ale głupia nie umie :/

Teraz, vpablov napisał:

nie skasowali, u mnie nadal jest dostępna.

A masz najnowszą wersję ? Ciekawe skąd i jak wziąć starą :D

Napisano
8 minut temu, wkg napisał:

Ale Bolt czy Mini

Elemnt. Ale myślę, że to nie ma znaczenia i każdy będzie współpracował z czujnikami innych firm. Inaczej nie mógłbyś go sparować np. z miernikami mocy, których wahoo nie robi. 

Napisano

Ściągasz na telefon interesującą cię wersję aplikacji, czyli plik *.apk

Potem wystarczy, że za pomocą jakiegoś managera plików w telefonie (ja używam do tego Total Commandera) otworzysz folder z tą aplikacją i klikniesz/tapniesz w nią, a proces instalacji powinien się sam rozpocząć.

--

Pozdrawiam.

Napisano

No !

Dziękuję serdecznie, Strava też, bo wykorzystała szansę ; ) Cofnąłem  ją do wersji z marca, działa pięknie !

Czy czujniki kadencji też obsługuje ? Kompletnie bez sensu pozbawili tej funkcjonalności i jeszcze bardziej bez sensu to tłumaczą : (

sensor.jpg

Napisano

Może dlatego, że w przeciwieństwie do innych aplikacji, typu endomondo, strava jest w ponad 95% zdominowana przez rowerzystów, a ci korzystający ze stravy w przytłaczającej większości korzystają z garminów, wahoo i im podobnych. Natomiast ci, którzy nie korzystają z takich diwajsów, w przytłaczającej większości nie korzystają z zewnętrznych czujników. Jesteś więc częścią małej i nieistotnej niszy ;) 

Napisano

Trudno się nie zgodzić choć cenowo ta nisza jest bardzo wygodna :D Ale nie rozumiem tego podejścia - przecież wyświetlanie bieżącej szybkości, kadencji i tętna nic by ich nie kosztowało (mają te dane) a spowodowałoby znaczący wzrost tej niszy.

Swoją drogą znam wiele osób które korzystają ze Stravy a  garminów i innych nie mają bo po co ? Przecież na komórce są lepsze mapy, lepsze nawigacje, i tak ją każdy ze sobą wozi, łatwo oprogramować interfejs ... Wahoo Mini np. nie umie sobie dać rady bez smartfona bo korzysta z jego GPS ... 

A wnioski z obserwacji tętna są ciekawe - nie do końca pokrywają się z intuicją ...

Napisano

Główny problem ze smartfonem to jego montaż na kierownicy i ryzyko uszkodzenia podczas gleby. Garminy są jednak pod tym względem dużo lepsze.

A co do opaski z Decathlonu, to moja po niecałym roku właśnie zaczyna fiksować. Co jakiś czas tętno spada do 50-70. Wymiana baterii niestety nie pomogła. Opaska garmina też mi padła po jakimś czasie, ale wytrzymała jednak dużo dłużej.

Napisano

Fakt z tym montażem ale Wahoo na wysięgniku przy większej glebie też cienko widzę :/ Zaleta smartfona to to, że każdy go ma a takie Wahoo to 1000 - 1300 :/ W sumie Sigma za 150 PLN by mi wystarczyła w czasie rzeczywistym gdyby pokazywała puls ... całą resztę da się ogarnąć smartfonem na który nie trzeba patrzeć ...  

No są różne opinie ale w sumie droga nie była - na razie działa dwa dni :D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja Stravy nie używam ale jest aplikacja Panobike, która obsługuje czujniki - sprawdzałem na szybko w garażu i wykrywa pulsometr z Dekla i czujnik kadencji/prędkości Bontragera na BTE. Szukałem apki pod najtańszy trenażer z Dekla i może Panobike się sprawdzi.

Panobike ma jakąś integrację ze Stravą, pewnie zasysa wyniki. Taka proteza, bo żadna apka nie jest kompletna :( i trzeba wybierać pomiędzy.

Podobny numer wyciął Adidas/Runtastic - ubił apkę RoadBike która obsługiwała wszystkie moje czujniki i zostawił tę głównie do biegania, która obsługuje tylko pulsometr, chociaż ma ze 20 dyscyplin do wyboru, z rowerem włącznie. Ale do roweru oferuje już tylko prędkość i dystans po GPS i na otarcie łez pulsometr :)

Dziwna polityka....

Napisano

W sumie sensowna aplikacja to jedno a drugie - miejsce, gdzie można to wszystko zrzucić, najlepiej aplikacja webowa. Do niedawna tak działała strona Runtastic - można było obejrzeć swoje wyczyny na dużym ekranie, dodatkowo przyjmowała dane z innych aplikacji, może w okrojonym formacie ale chociaż dystanse się zaliczały. Czasami używa się aplikacji treningowej, czasami nawigacji do turystyki...

Niestety, stronę zamknęli. 

Sprawdzałem Stravę w tej roli ale niektórych plików .gpx mi nie czyta. Czy Endomondo ma taką funkcjonalność? Albo coś innego - żeby dane zrzucić i mieć. Co mi po plikach .gpx, których nie mam gdzie otworzyć?

Pozdrawiam

Napisano

Endomondo ma na www możliwość wrzucania danych z innych aplikacji - lądują one w kalendarzu, a na podglądzie widać statystyki. Niestety, strefy tętna wymagają chyba opcji płatnej, bo takie losowo wrzucone pliki z Runtastica nie wyświetlają danych dot. tętna. Pewn9ie podobnie jest z kadencją. Za to na "+" że Endomondo czyta pliki z Runtastica (przekonwertowane z json do gpx) w przeciwieństwie do Stravy. Co prawda dyscyplinę trzeba mu czasami ręcznie podmieniać ale to i tak lepiej niż komunikaty ze Stravy

Improperly formatted data.

Sprawdzę trialową wersję premium, może uruchomią się te dodatkowe funkcjonalności.

Napisano
47 minut temu, spidelli napisał:

... Niestety, strefy tętna wymagają chyba opcji płatnej, bo takie losowo wrzucone pliki z Runtastica nie wyświetlają danych dot. tętna. Pewn9ie podobnie jest z kadencją...

???

Aktywności rejestruję za pomocą Garmina, a potem automatycznie eksportuję do Endomondo (wersja free). Puls i kadencję widać na wykresie jak i w podsumowaniu (max , śr).

--

Pozdrawiam.

Napisano

Ja nie mam Garmina - mam pulsometr Kalenji i czujnik kadencji/prędkości na BTE. Zrzuciłem swoje historyczne pliki, na których powinien być puls ale nie czyta. W samej aplikacji pulsometr jest widoczny i to w wersji free, natomiast nie ma czujników rowerowych. Nawet w opcji Premium nie widzę - ale może nie wiem jak to rozkminić.

endo.png

Napisano

Ale masz wersję Premium ?

Godzinę temu, spidelli napisał:

W samej aplikacji pulsometr jest widoczny i to w wersji free, natomiast nie ma czujników rowerowych.

U mnie w Ustawieniach jest "PULSOMETR" a pod nim "CZUJNIKI PRĘDKOŚCI ROWERU I KADENCJI", ''CZUJNIK MOCY ROWERU'. Podoba mi się to, że w "TRENER AUDIO" mogę sobie ustawić komunikaty o tętnie i średnim tętnie. Mam opcję Premium ale nie jest jakoś specjalnie droga.

Rejestruję wszystko na Endomondo i przerzucam do Stravy ze względu na segmenty.

Jest też aplikacja Wahoo Fitness ale jej nie uzywam bo mi po kilu km kończy działanie i nie rejestruje, może coś źle robię.

Napisano
17 minut temu, wkg napisał:

Ale masz wersję Premium ?

Jeśli to pytanie było do mnie, to odpowiedź brzmi: nie, mam Endomondo w wersji darmowej.

--

Pozdrawiam.

Napisano

Dziwne, u mnie ustawienia i po jeździe podgląd  wyglądają jak niżej.

Niestety czujników mocy, kadencji i szybkości nie mam to nie powiem jak działają.

Może nie masz najnowszej wersji ? Ja używam Endomondo do rejestracji trasy, backupowo rejestruję na Stravie i potem eksportuję z Endomondo do Trainingpeaks. Strava też przyjmuje GPX-y.  Tętna się pokazują. 

Screenshot_20191110_180158_com.endomondo.android.thumb.jpg.1452978e52c123325deffa770a8c772f.jpgScreenshot_20191110_180456_com.endomondo.android.thumb.jpg.b96a29c8d4169e29b300b1844741f4b7.jpg

Napisano

Panowie, ja mam iOS - może to jest powód?

Strava za bardzo nie chce współpracować z moimi starymi plikami. Sęk w tym, że jak się Runtastic wypiął, to raz, że nie mam sensownej aplikacji do roweru z kadencją i do biegania i trzeba rzeźbić. A dwa, to że zostałem ze starymi gpx-ami, których inne aplikacje za bardzo czytać nie chcą. Automatyczny zrzut z Tapiriik do Endomondo i Runkeepera to zaledwie kilka treningów z 217 - to te pliki, gdzie wyraźnie zaznaczony jest rodzaj aktywności. Niestety, Runtastic zwinął stronę web a na otarcie łez zostałem z paczką plików json, które konwertowałem do gpx skryptem php z sieci :)

Może usiadłbym i importował ręcznie tych 217 plików i od razu poprawiał, żeby się poprawnie wczytały ale widzę, że z Endomondo nie powalczę - u mnie opcje kończą się na pulsometrze. Już nawet tę kadencję bym odpuścił, wystarczą mi strefy tętna a bardziej mi zależy na aplikacji webowej, gdzie te swoje pliki wrzucę, żeby nie przepadły :)

Do biegania i jazdy na tętnie zostałbym już na Runtastiku, przynajmniej czytelna dla mnie ta aplikacja i strefy tętna są w mojej wersji, tylko gdzie zrzucać te pliki?

Co to za aplikacja Trainingpeaks?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...