Skocz do zawartości

[Koło przednie] odchylenie w lewo podczas hamowania

Creven

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mój problem polega na tym, że podczas hamowania przy nawet małej prędkości koło odchyla się w lewą stronę do goleni amortyzatora. Po hamowaniu wraca na swoją właściwą pozycję. Dodatkowo na zakrętach czuję, że przednie koło "pływa" i nie jest zbyt stabilne. 

Rower to Marin Bobcat Trail 5 2018

• FELGI Marin Aluminum Double Wall, Disc Specific, 27mm Inner, Pinned Joint, 32H, Tubeless Ready
  • Przednia piasta Formula, Centerlock Disc, 15x110mm, 32H
  • OPONY Schwalbe Tough Tom, 27.5x2.25”
  • Hamulec przód Shimano BR-M365 Hydraulic Disc 180mm Rotor
  • Moja waga to 75 KG przy wzroście 180cm.

Sprawdzałem koło na innym zacisku QR oraz Accent Bolt i problem nadal występuje. Dodam, że próbowałem zacisnąć QR bardzo mocno lecz to nie pomagało. Sprawdzałem również luz na piaście, ale nie występuje. Przejrzałem wszystkie możliwe tematy o takim problem i żaden z nich niestety mi nie pomógł. Proszę o wskazówki na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę, żeby wyeliminować problem. 

Pozdrawiam.

Napisano
2 godziny temu, TheJW napisał:

Kiepsko zaplecione. Za słaby naciąg szprych.

Raczej tak, jak hamujesz to strona od tarczy skręca się względem obręczy , i ciągnie prawą stronę.

Ale pomacaj jeszcze amorek, jak jest wiotki (nadpęknięty lub  cienko-goleniowy) to też tak tańczy czasem.

Ps. recon ma 32 mm, to powinno wystarczyć.. ale...

Napisano

Dziękuję wam za odpowiedzi. Niezwłocznie postaram się znaleźć serwis który się tym odpowiednio zajmie i dam znać czy pomogło. 

Godzinę temu, biker_xc napisał:

obok Dynamo na Kilińskiego jest gość od zaplatania kół lub Ryszard Kasiński na Legionów 51 

Dziękuję za podpowiedź. Z tego co wiem to Pan Ryszard niestety odszedł niedługi czas temu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...