ziemowit24 Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Witam. Poszukuje jakiegoś połączenia roweru MTB i trekkingu w zasadzie do większych wycieczek po płaskim, okazjonalnie górskie podjazdy, teren. Co powiecie na ten model: https://rower.com.pl/bulls-e-stream-evo-3-rs-29-661117 ewentualnie https://rower.com.pl/bulls-e-stream-evo-2-29-1990938 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro788 Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 (edytowane) Witaj. Evo 3 zdecydowanie, lepsze komponenty. Te silniki maja najwyższy moment obrotowy w swojej klasie więc jest moc ale wieksze ryzyko awarii. Pojemność bateri spoko, na dalekie wypady w sam raz. Co do silnika, nie myślałeś o yamaha albo bosch? Bardziej popularne i sprawdzone, poza tym idzie włożyć chip boxa i rowerek odblokowany do 45km/h. Edytowane 16 Września 2019 przez daro788 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Właśnie myślałem, ale naczytałem się że awaryjne są to silniki przynajmniej bosch i stawiają opór przy pedałowaniu bez wspomagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 18 godzin temu, daro788 napisał: idzie włożyć chip boxa i rowerek odblokowany do 45km/h. To ma być rower czy motocykl? Kolejne kombinatorstwo żeby nie było rejestracji i OC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Dokładnie. Wspomaganie potrzebne mi właściwie na podjazdach i w terenie. Tam taka prędkość jest zbędna, a po płaskim dam radę własnymi mięśniami nadrobić, dlatego zależy mi żeby silnik nie stawiała oporu przy pedałowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro788 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Nie bawmy się tu w forum prawne, mówię tylko, że jest taka opcja z której sam korzystam (oczywiście poza drogami publicznymi) .Więc yamaha też stawia opór, na trybie eco+ jedzie jak normalny rower, dopiero na wyższych trybach czuć pomoc silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2019 1 godzinę temu, daro788 napisał: Więc yamaha też stawia opór, na trybie eco+ jedzie jak normalny rower, dopiero na wyższych trybach czuć pomoc silnika. Ale przy wyłączonym silniku całkowicie, stawia opór? Bo rozumiem że tryb Eco+ pochłania baterie, w niewielkim stopniu ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro788 Napisano 17 Września 2019 Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Tak, na wyłączonym stawia opór, jakies 20% ciężej chodzi niż w normalnym rowerze. Dopiero na włączonym silniku w trybie eco+ korba kreci sie normalnie. Zasieg na eco plus u mnie to około 150km (bateria 400/36v) także szału nie ma ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Shimano steps ponoć też nie stawia oporu, ale nie ma najlepszych recenzji wśród użytkowników. Portale sponsorowane zachwalają wręcz ten system, twierdząc że Bosch i Yamaha hałasują , awaryjne, stawiają opór itp. i weź tu człowieku bądź mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro788 Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Jeśli chodzi o hałas to nie widzę z tym problemu. Na drodze szutrowej z oponami kostka silnika praktycznie nie słychać, na asfalcie wiadomo, że już tak ale nie jest to jakieś uciążliwe wycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2019 A na jakim modelu roweru jeździsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 A pod nick-iem @daro788, na zdjęciu , hibike z zewnętrzna baterią i prawdopodobnie silnik Bosh? @ziemowit24 ..napisz coś więcej o złych opiniach na temat steps 8000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2019 2 godziny temu, Kemusi napisał: .napisz coś więcej o złych opiniach na temat steps 8000 System ponoć zachwalany, zamierzałem się do zakupu roweru na tym silniku m.in kross level boost 2.0 lub merida eBIG nine 900. Ale jak to zawsze jest jakieś ale, naczytałem się że mały moment obrotowy najmniejszy z dostępnych, co przekłada się na moc wspomagania, nie jest tak cichy jakby się wydawało, miał nie stawiać oporu przy wyłączonym wspomaganiu, a jednak jakiś opór jest wyczuwalny. No i przejście jest takie mało płynne czuć jakieś poszarpywanie. Podkreślam że to nie są moje odczucia, lecz komentarze innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro788 Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 6 godzin temu, ziemowit24 napisał: A na jakim modelu roweru jeździsz? https://rower.com.pl/haibike-sduro-allmtn-sl-521568 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 ..ciekawe opinie i zawsze warto wysłuchać ..w innym wątku ,napisałem co kupiłem, więc już jest posprzątane nie mniej , przed zakupem a trochę to trwało, zrobiłem sobie „rachunek sumienia” ,czego ja właściwie chce od życia.. i sprawdziłem w terenie rowery na trzech silnikach . Nie udało mnie sie pojeździć na napędzie Brose , ograniczona liczba brandów z tymi silnikami . Jednak finalnie padło na shimano steps 8000 , z mojej subiektywnej perspektywy , najbardziej elastyczny uniwersalny silnik z najniższym oporem na off. Do tego bateria 378 Wh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2019 2 minuty temu, Kemusi napisał: ..ciekawe opinie i zawsze warto wysłuchać ..w innym wątku ,napisałem co kupiłem, więc już jest posprzątane zapodaj linka do bo nie chce mi się szukać. brose właśnie chyba z tych wszystkich silników jest najlepszy, ale boję się trochę o serwis bo mało popularny u nas. no i bateria 650 Wh dużo większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Focus jam 2 dobrze wybadałem? Jak jest tam z baterią wyjmowana jest, co by można było podładować w domu? Jest możliwość montażu błotników i bagażnika na ramie czy tylko sztyca wchodzi w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 (edytowane) Tak, to jest to.. focus jam2 plus . Dla mnie ważna była geometria ramy ,taka jak dla enduro a skok 150 jak AM i waga 20 kg . Na montaż błotników nawet nie zwróciłem uwagi (na pewno przód) ...tył ? Miałem okazje pojeździć w Alpach na wypożyczonym i stwierdziłem, że to jest..to! Do tego jest, po prostu ładny Ps. Bagażnik , na pewno na sztycy .. Edytowane 18 Września 2019 przez Kemusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Bateria wyjmowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 ..do ładowania, nie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 (edytowane) Z tego co wiem tylko silniki Brose nie dają bez prądu dodatkowych oporów . Tzn silnik jest odłączany od napędu . Jak to działa , tzn ile i jakie są tryby wspomagania to już zależy od zastosowanego sterownika . Brose produkuje tylko silniki , to otwarty system . Bateria bardzo ( na dzisiejsze standardy ) pojemna . To z jednej strony dobrze , z drugiej dłużej się ładuje i pewnie więcej waży . EVO 2 nie jest dokładnie opisany więc trudno te rowery porównać . Na pewno 3ka jest wyższej klasy ale to rower z przed 2 lat . Technologia idzie do przodu i w samym silniku albo w sterowniku mogły zajść jakieś zmiany . Tak tylko gdybam ale bez sprawdzenia bym zwycięscy nie wskazał . Łatwiej zmienić amor niż silnik ... Jeszcze uwaga o momencie obrotowym . Nie ma co zachłystywać się danymi katalogowymi na temat momentu . Owszem Bosch ma większy moment niż shimano i starsze modele yamahy ale ..... ten najwyższy moment ( chyba 75 ) jest tylko w trybie Turbo czyli najwyższym ! W realnej górskiej jeździe przeważnie korzysta się z eco i tura czyli dwóch najniższych trybów , a w nich moment jest duuuużo niższy . I to wystarcza ! Tryb Emtb używa się na ściankach których pokonanie na zwykłym rowerze było by dla sporej części rowerzystów w ogóle niemożliwe . Aha , uwaga generalna . E bike jak dla mnie ma sens tylko w górach . Tylko na długich , stromych podjazdach . W łatwym terenie i na płaskim jest bardzo irytujący . Pół królestwa za zwykły rower ! Jeśli nie masz 60 lat i jesteś zdrowy to osobiście odradzam kupowanie e roweru do opisanych zastosowań . A w każdy razie kupowanie bez wcześniejszego testu . Są wypożyczalnie . Edytowane 18 Września 2019 przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Września 2019 Udostępnij Napisano 19 Września 2019 @WaGiant ..każdemu według potrzeb.. nie będę oceniał na co i kto wydaje pieniądze i w jakim celu . Każdy niech robi co chce i jak chce .byle by był zadowolony. Dobry przykład , ja tutaj pisze o zakupie enduro a @ziemowit24 zapytuje , czy można przykręcić bagażnik samo życie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemowit24 Napisano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2019 13 godzin temu, Kemusi napisał: ..do ładowania, nie .. a który rower z napędem shimano steps, yamaha, brose ma możliwość ładowania baterii poza rowerem?? zimą rower stoi w garażu nie ocieplanym, wiadomo że temp. ujemna baterii nie służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Września 2019 Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Wszystkie rowery z zintegrowanymi bateriami w ramie mają większy lub mniejszy problem..focus ma większy ,bo wyjęcie baterii jest skomplikowane ale dzięki mniejszej baterii i ograniczeniu jej wyjmowania , jest extra 3 kg lżejszy. Tu masz racje , zimą rowery elektryczne , lepiej trzymać w ciepłym miejscu. Lub kupić taki w którym łatwo zdemontować baterie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siaraq Napisano 3 Października 2019 Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Co sądzicie o KTM-ach elektrycznych, za 12 tys. już można coś wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi