Gość Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 Hej, Czeka mnie wymiana sterów, więc postanowiłem że sprawie sobie wybijak do misek sterów. Narzędzie w sklepie to koszt około 70 zł, więc trochę dużo jak na narzędzie używane raz na kilka lat. Postanowiłem spróbować zrobić coś samemu. Znalazłem rurę PCV o odpowiedniej średnicy, dość twardy materiał, średnica ścianki +/- 1 mm. Myślicie że coś takiego wytrzyma? Wiem że lepsza była by stal, ale jak mam kupować rurę, dość często sprzedawaną w dość długich odcinkach, to już chyba wole kupić dedykowane narzędzie.
Dokumosa Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 Większy śrubokręt płaski i młotek też dają radę. A jak masz półintegry na maszynach to misek nie ruszaj.
Gość Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 40 minut temu, Dokumosa napisał: A jak masz półintegry na maszynach to misek nie ruszaj. Tu jest właśnie pies pogrzebany. Serwis montował mi stery za pomocą młotka i nasadki... Efekt jest taki, że krawędzi miski są poobijane. Przymknąłem wtedy na to oko, ale teraz mnie to drażni za każdym razem jak spojrzę w stronę główki. Stąd decyzja o wymianie.
Gość Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 Czy taki wybijak będzie pasował do sterów 1 i 1/8? https://www.centrumrowerowe.pl/wybijak-do-sterow-unior-pd12750/?v_Id=118502 Mam już mętlik w głowie prawdę mówiąc...
Dokumosa Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 O ile pamiętam rura ma średnicę większą niż 1 1/8". UNIOR (btw żadna polska firma wbrew temu co twierdzą w centrumrowerowe) ma w ofercie wybijak do sterów 1 1/8 i 1 1/4", który znowu nie pasuje do 1 1/2 Na ali za 50 z przesyłką kupisz odpowiedni narzędz ale śrubokrętem da się to zrobić równie dobrze.
Gość Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 Spróbuję metody z ściągaczem do łożysk Wiem że można śrubokrętem i młotkiem, ale wolałbym żeby miska wychodziła równo, a w taki sposób może być ciężko
Dokumosa Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 Za bardzo kombinujesz . Lepiej skoncentruj się jak wprasujesz nowe.
MMMAAACCC7 Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 Jest zdecydowanie prostszy sposób, kupujesz najtansza stalowa sztyce, tniesz ja w 3, 4 miejscach, rozginasz i masz fachowe narzedzie do wybijania.
Gość Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Fakt, o tym nie pomyślałem. Plan jest taki żeby oprzeć ściągacz o miskę, a od góry, centralnie uderzyć kawałkiem rury. Siła powinna iść idealnie w środek, więc miska powinna wyjść równo. Zależy mi na bezpieczeństwie ramy, bo miski i tak lecą na śmietnik. Zresztą ten pomysł nie jest mój, znalazłem go na innym forum
MikeSkywalker Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 8 godzin temu, MMMAAACCC7 napisał: Jest zdecydowanie prostszy sposób, kupujesz najtansza stalowa sztyce, tniesz ja w 3, 4 miejscach, rozginasz i masz fachowe narzedzie do wybijania. Sprawdzałeś takie rozwiązanie? Bo wydaje się że rurka sztycy jest zbyt sztywna i przed każdym włożeniem do główki ramy trzeba by ją zginać żeby weszła i rozginać przy misce A wybijaki są z cienkiej blachy, także bez problemu zginają się i rozginają podczas wkładania. Ja myślę że można by spróbować z dwoma płaskownikami skręconymi na środku śrubą - wkładałoby się je w pozycji równoległej, wewnątrz główki rozkładało do prostopadłej i wtedy uderzało rurą.
Gość Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Zobaczymy. Teoretycznie ten przyrząd który zamówiłem, służy właśnie do wyciągania łożysk, więc powinien spełnić swoje zadanie.
Dokumosa Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Jeśli to bezwładnościowy ściągacz i dopasujesz końcówkę żeby zaparła się gdzie trzeba to bez problemu.
Gość Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Końcówka oprze się o krawędź miski, od wewnątrz. Nie mam samego "młota", więc wsunę od góry rurkę i uderzę w środek. Czarne linie to główka ramy. Czerwone to miska. Niebieski to zamocowany ściągacz. Szary to rurka a strzałka pokazuje miejsce uderzenia. Ma to sens?
Dokumosa Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Jak nie spróbujesz to nie będsziesz wiedział
Gość Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Właśnie chodzi o to, żeby mieć chociaż trochę pewności że zadziała ;D
abdesign Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Filip, masz prostą rurę sterową? 1 i 1/8 góra/dół? Jak tak, to chyba masz problem żeby to niebieskie coś włożyć do główki ramy - przecież stery siedzą Ci i na gorze i na dole a średnicę mają tą samą. Jak to niebieskie coś przechodzi przez miskę?
Gość Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 A widzisz, magia. To niebieskie rozszerza się po kręceniu śrubą Zakres to 31- 37 mm, więc samo narzędzie ma jeszcze minimalnie mniejszą średnicę. Działa to jak śruba rozporowa.
MMMAAACCC7 Napisano 17 Września 2019 Napisano 17 Września 2019 W dniu 16.09.2019 o 07:55, MikeSkywalker napisał: Sprawdzałeś takie rozwiązanie? Bo wydaje się że rurka sztycy jest zbyt sztywna i przed każdym włożeniem do główki ramy trzeba by ją zginać żeby weszła i rozginać przy misce A wybijaki są z cienkiej blachy, także bez problemu zginają się i rozginają podczas wkładania. Ja myślę że można by spróbować z dwoma płaskownikami skręconymi na środku śrubą - wkładałoby się je w pozycji równoległej, wewnątrz główki rozkładało do prostopadłej i wtedy uderzało rurą. Tak, sprawdzalem, dziala ze 100% skutecznoscia, sprezystosc "skrzydelek" gdy je rozegniemy jest wystarczajaca, nie trzeba nic ciagle poprawiac
Gość Napisano 17 Września 2019 Napisano 17 Września 2019 Adapter doszedł. Mam starą miskę, więc sprawdziłem jak to wygląda w praktyce. Chyba jest to całkiem dobre rozwiązanie, zwłaszcza gdy miski idą na straty.
Gość Napisano 30 Września 2019 Napisano 30 Września 2019 28 zł z przesyłką. Sprawdzone 2 razy, sprawuje aię idealnie.
beaverbrook Napisano 16 Października 2019 Napisano 16 Października 2019 w starym rowerze rura, młot, pół minuty i wybite. potem do wbicia młotek i wiele tyś km przejechał po takim serwisie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.