Skocz do zawartości

[Kaseta]11-42 na 11-46 ?

Kilmister

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

proszę o wiarygodną odpowiedź. Mam z tyłu Shimano XT RD-M8000 na kasecie 11-42. Czy można, nie zmieniając przerzutki "wrzucić" kasetę Sunrace 11-46 ? Specyfikacja przerzutki nie obejmuje takiego zakresu, ale czy ktoś próbował ? Z przodu jest 36-26...

Napisano

To jeszcze jedno (pewnie głupie) pytanie. Czy da radę ten sam łańcuch (114) przy założeniu, że nie będę korzystał z przełożenia 36/46 (max. 36/40)?

Napisano

Łańcuch ma przejechane 6 kilometrów, myślę o nowej (i też od razu innej) kasecie bo na tej przeskakuje (może się ułoży jednak ?). Zdjęcia zębatek w temacie o ocenie napędu...

Napisano

Wózek jest na pewno SGS. Kluczowa kwestia to uniknąć kombinacji 36/46. 26/46 powinno dać radę, a 36/40 też się sprawdzi bo przecież na 36/42 daje radę. Wątpliwość dotyczy jeszcze zmiany z 26/40 na 26/46 (dwa największe tryby w tej kasecie), czy to po prostu "przełoży"...

Napisano

Albo zrobić inaczej. Łańcuch dać za długi, i pilnować żeby nie wrzucać wysokich biegów z tyłu przy małym blacie. Wtedy nie urwiesz przerzutki jak coś się stanie tylko będzie za luźno. No w każdym razie chyba mniejsze ryzyko rozwalenia haka/przerzutki.

Napisano

Kontynuuję temat. 

Po próbie praktycznej wydaje mi się, że taka zamiana nie jest możliwa bez ingerencji w mocowanie przerzutki (dodatkowy hak). Po prostu odległość między osią mocowania przerzutki do haka a osią środkowego kółka prowadzącego jest zbyt mała i "obudowa" tego kółka od wewnętrznej strony koliduje z zębatką 46 już na przełożeniu 40, a przy próbie najwyższego przełożenia nie ma już miejsca na łańcuch. Nie wiem czy warto bawić się w "przedłużkę" haka albo czy można tę przerzutkę jakoś inaczej skonfigurować ? Chociaż w specyfikacji przerzutki przy napędzie 1x11 dopuszczona jest zębatka 46... Czy przy takim napędzie jest jakaś różnica w mocowaniu przerzutki (hak) ? Czy znaczenie ma blat z przodu ? Ja mam z przodu 26/36, ale tylko ten młynek mnie interesuje...

Napisano

Ta przerzutka ogarnia 46T na 100%, bo sam ją mam z kasetą 11-46, masz 3 srubki do regulacji, 2 to maks zakres(góra/dół) oraz 3-cia to oddalenie wózka od kasety.

Na 100% oddaliłes wózek maksymalnie możliwie? Bo tam jest z tego co pamiętam zapasu tyle, że pewnie i 50T ogarnie.

Hak jest z reguły ten sam(w np Cube są inne haki do Shimano/Sram - jaką masz ramę?), przerzutki się nie da inaczej zamontować, blat z przodu nie ma znaczenia(przynajmniej w samej "obsłudze" 46T ;)).

Napisano

Cube Acid. Dopiero się w to "wgryzam", stąd pytania. Zastanawiam się jakim cudem przerzutka może ogarnąć 46 przy 1x11 a tylko 42 przy 2x11 (specyfikacja). Jeżeli mówisz, że regulacja jest możliwa to muszę to zgłębić. Nie chcę przedłużki do haka bo wydaje mi się, że będzie to mniej stabilne no i trzeba pokombinować z łańcuchem...

Napisano

Przerzutka ma ograniczoną pojemność. Dla 1x11-46 pojemność napędu to 35T. Przy natywym napędzie shimano 2x11-42 pojemność wynosi 41T. Przerzutka GS ma pojemność 39T a SGS ma 47T.  Pomimo niewystarczającej pojemności GS obsłuży kombinację 2x11-42 i to oficjalnie.

Napisano

To nie tak działa. Sram nie ma innego systemu montowania jak normalne haki. Shinamo wymyśliło nowe haki "direct mount" które dają więcej miejsca do wyciągania koła z QR ALE w 99% przypadków przerzutka przychodzi z zamontowanym adapterem na "normalne" haki. To co jest w linku to po prostu rama z hakiem DM którego nie obsługują sramy.

Napisano

Dokumosa,

ale pojemność SGS to 47T, zatem przy blatach 36/26 oraz zębatkach z tyłu 46/11 powinna ta przerzutka obsłużyć tę kasetę. Dobrze myślę ?

Napisano

@phoe No to przecież to napisałem XD Shimano jest kompatybilne z obydowoma bo masz adapter na normalny hak. Tutaj kolega ma hak direct mount no to nie ma adaptera. Co ciekawe, shimano porzuciło haki direct mount w nowych 12 rzędowcach i znów jest tylko pod krótkie, "normalne" haki. 

@Kilmister masz hak Direct mount i dobrze zamocowaną przerzutkę. Nic się nie martw

Napisano

Jak u ciebie jest tylko 1 to nie, jak wyregulujesz prawidłowo przerzutke to obsłuzy 46T z tyłu, co najwyżej przy 2x11, urwiesz wózek, gdy z przodu będziesz miał na dużej zębatce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...