derlis Napisano 14 Września 2019 Napisano 14 Września 2019 Witam, Mam kolejny problem w jednej ze swoich maszyn. Od wczoraj (a przynajmniej wczoraj to zauważyłem) dziwnie zachowuje się przednia przerzutka przy próbie zrzucenia łańcucha niżej (wyżej wchodzi bezproblemowo) Raz zrzuca bez kłopotu, a raz nie zrzuca łańcucha, tylko po nim "jeździ"... Problem nasilony między 2 a 1 biegiem, między 3 a 2 występuje nieco rzadziej. Próbowałem zabaw z kręceniem linką przy manetce, ale jak już uda mi się idealnie ucelować, to wtedy z kolei na wysokich biegach trze mi łańcuch, i to dość ostro Sprawdziłem też czy przerzutka jest solidnie dokręcona do ramy, bo myślałem że może się całość przesuwa czy coś, no ale wszystko jest w porządku...
Mod Team michuuu Napisano 14 Września 2019 Mod Team Napisano 14 Września 2019 Pierwszy krok to wymiana linki i pancerza.
derlis Napisano 14 Września 2019 Autor Napisano 14 Września 2019 Wymiana? A czemu? Nie widzę by lince cokolwiek dolegało od strony fizycznej... no chyba ze strona fizyczna to nie wszystko
Gość Napisano 14 Września 2019 Napisano 14 Września 2019 Nie widzisz, bo tego nie widać. Linka zaczyna się zacierać w pancerzu i stawia opór.
derlis Napisano 14 Września 2019 Autor Napisano 14 Września 2019 Rozumiem, czyli tak jak kolega wyżej napisał - wymiana?
Dokumosa Napisano 14 Września 2019 Napisano 14 Września 2019 Tak, wymiana pancerz i linki połączona z poprawnym ustawieniem przerzutki względem blatów korby i regulacja.
Blueforce Napisano 14 Września 2019 Napisano 14 Września 2019 Oprócz tego, ważne jest poprawne nasmarowanie łańcucha( nasmarowany jest bardziej "giętki" na boki, lepiej działa przerzucanie) i ustawienie położenia przedniej przerzutki na rurze- odpowiednia odległość od zębów i jej równoległość do blatów korby.
Mod Team michuuu Napisano 14 Września 2019 Mod Team Napisano 14 Września 2019 Godzinę temu, Blueforce napisał: ważne jest poprawne nasmarowanie łańcucha Habilitowałeś się ze smarowania łańcucha?
Blueforce Napisano 14 Września 2019 Napisano 14 Września 2019 Piszę, żeby pomóc nowym, więc bezpieczniej jest niczego nie zakładać i wszystko tłumaczyć.
Dokumosa Napisano 14 Września 2019 Napisano 14 Września 2019 Manual producenta sobie trzeba ściągnąć i tam jest rozpisana cała procedura z obrazkami jak ustawić przerzutkę i jak regulować. W każdym razie wymiana pancerzy i linek raz na sezon jeśli rower jeżdzony w różnych warunkach to standard.
derlis Napisano 15 Września 2019 Autor Napisano 15 Września 2019 11 godzin temu, Dokumosa napisał: W każdym razie wymiana pancerzy i linek raz na sezon jeśli rower jeżdzony w różnych warunkach to standard. O patrz pan, tego nawet nie wiedziałem... dzięki za informację No i dzięki wszystkim za pomoc, jutro oddam do wymiany
Gość Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 Wymień sam, zajmie Ci to jakieś 10 minut. Przy okazji nauczysz się regulować przerzutkę, co na pewno Ci nie zaszkodzi W serwisie zapłacisz pewnie jakieś 30 zł + materiały.
derlis Napisano 15 Września 2019 Autor Napisano 15 Września 2019 3 godziny temu, skom25 napisał: Wymień sam, zajmie Ci to jakieś 10 minut. Przy okazji nauczysz się regulować przerzutkę, co na pewno Ci nie zaszkodzi W serwisie zapłacisz pewnie jakieś 30 zł + materiały. Właściwie racja, nie po to pytam na forum by latać po serwisach, bo przecież równie dobrze mogłem polecieć od razu A w razie gdybym coś sknocił to mam jeszcze kilka rowerów "zastępczych" :D
kamilmozej Napisano 15 Września 2019 Napisano 15 Września 2019 Teraz, derlis napisał: Właściwie racja, nie po to pytam na forum by latać po serwisach, bo przecież równie dobrze mogłem polecieć od razu A w razie gdybym coś sknocił to mam jeszcze kilka rowerów "zastępczych" :D mi coś takiego się zrobiło po wymianie łańcucha na ''nowy''. Na starym chodziło idealnie
derlis Napisano 15 Września 2019 Autor Napisano 15 Września 2019 2 minuty temu, kamilmozej napisał: mi coś takiego się zrobiło po wymianie łańcucha na ''nowy''. Na starym chodziło idealnie Nie nie nie, to jest ogólnie nowy rower, mam go może jakieś 1,5 miesiąca, nic nie było w nim zmieniane ani modyfikowane
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.