Skocz do zawartości

[Koła] Komplet kół rowerowych na zamówienie?

Ntkgzd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem nowy w świecie rowerowym (przynajmniej jeśli chodzi o zagłębianie się w szczegóły). Poznałem kilka podstaw i teraz pytanie - wybieram piastę i... - kto mi zrobi koło od zera? Czy robi to każdy serwis rowerowy - w sensie zaplata piastę w szprychy dodaje obręcze i kilka drobiazgów + nakłada taśmę i gotowe? Jeśli chcę mieć koła 28" na konkretnej piaście i dodatkowo chcę aby miało 36 szprych (wiem, że piasta musi mieć 36 otworów) i było szerokie co ma zwiększyć żywotność kół pod wagą ciężkiego roweru i użytkownika, który dużo jeździ to jak powinienem zabrać się do tego tematu? Może znacie firmy, które składają koła na zamówienie i/lub może wiecie jak poradzić sobie w tym temacie?

Napisano

Sklepy rowerowe takie rzeczy robią. W internecie tez jest sporo. Np. e-bmx.pl . Sam wybierasz piastę, obręcz, szprychy, zaplatają gratis + płacisz za wysyłkę kurierem ( bardzo dobrze pakują - bez obaw o transport ) Jest daveo.pl , są też inni.

Napisano

Nie pamietam teraz dokladnie, ale nasze forum mialo swojego specjalnego czlowieka od tego, pamieta ktos jego nick?

//sorry za brak polskich znakow, pisane ze sluzbowego kompa bez polskiej klawiatury.

Napisano

Szukałeś gotowych kół? Nie napisałeś jaki masz budżet, więc czasami lepiej kupić gotowe niż składać.

Co do zaplatania, to lepiej oddaj w sprawdzone miejsce. Jeżeli chodzi o forum, to dobre opinie ma DAVEO oraz kolega @Punkxtr. Do "losowego" sklepu oddać bym się bał. Zaplatać koła potrafi dużo osób, ale zrobić to dobrze już tylko garstka. 

Ja w swoim MTB mam składane, jestem z nich zadowolony. Natomiast nie jestem pewny czy gdybym kupował kolejne, to kupiłbym gotowe czy składane.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...