Skocz do zawartości

[licznik rowerowy] - iphone6s, strava, pulsometr i czujnik kadencji

ONKAM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Dobrzy ludzie, pomóżcie człowiekowi, który nie umie tego zrozumieć, mimo, że zarwał już 3 noce, zanim zdecydował się napisać na forum.

Od jakiegoś czasu intensywniej trenuję na rowerze i doszedłem do etapu chęci posiadania licznika z pulsometrem. Skoro już na taki się decyduję, to dobrze, aby od razu miał opcję kadencji, bo to pewnie będzie dla mnie następny krok. Jeśli znajdę coś w dobrej cenie to pewnie od razu kupię wszystkie czujniki tj. czujnik kadencji i pulsometr. 

Zależy mi przede wszystkim na tym, aby licznik po prostu wyświetlał w trakcie jazdy kadencję oraz mój puls. To jest najważniejsze. I na takie proste rozwiązanie mógłbym się zdecydować. Dodatkową opcją mogłaby być możliwość eksportu danych do Stravy, z której na co dzień już korzystam. Nie potrzebuję nawigacji i śladu GPS w liczniku bo mam to na Stravie, a telefon z mapy.cz zawsze przy sobie i takie rozwiązanie mi wystarcza. 
Używam telefonu iphone6s i generalnie komputer to też ios - nie chcę tego zmieniać. W ostatnich dniach przeczytałem mnóstwo tematów próbując znaleźć licznik, który mógłby zostać sparowany z moim telefonem (stravą), poznałem nowe dla mnie pojęcie ANT+ i dowiedziałem się, że iphony takiego standardu nie obsługują. W efekcie nie mam pojęcia co kupić i czego szukać. Nie wiem nawet na jakiej zasadzie to wszystko razem ze sobą działa (licznik>>>czujniki>>> telefon>>> strava). Czy mam parować licznik z telefonem i automatycznie mi się to wgra do apki na Stravie, czy muszę sparować Stravę z pulsometrem bezpośrednio, czy telefon z pulsometrem? Aż mnie głowa od tego boli. Z tego co widzę w wielu licznikach standardem jest właśnie to ANT+. O co tu chodzi - czy licznik łączy się przez ANT+ z pulsometrem i z czujnikiem kadencji? Jeśli tak, to jak to teraz połączyć z iphonem, który nie obsługuje tego standardu i czy w ogóle muszę to ze sobą łączyć? W skrócie: jak to wszystko działa i co polecacie kupić?  

W tym momencie wystarczy mi jakieś rozwiązanie w miarę budżetowe - coś co będzie sprawnie działać i posłuży mi przez rok, dwa lata, do czasu kiedy dojrzeję do lepszego rozwiązania, albo gdy okaże się, że nie było mi to potrzebne. Dlatego nie chcę teraz kupować jakichś wypasionych komputerków typu Garmin, Mio etc.

Z góry dzięki za pomoc.
ONKAM 

ANT+ nie jest konieczny, są też liczniki i czujniki korzystające z Bluetooth i tak samo też wymieniające dane z telefonem. Choć jest też tam oczywiście sporo niuansów konstrukcyjnych i czasem trzeba się mocniej zorientować co, z czym i jak zadziała, a jak nie.

Generalnie opcji jest obecnie tyle, że rzeczywiście można kociokwiku dostać :)

Opiszę Ci jak to przykładowo u mnie wygląda.

Używam obecnie jednego z najprostszych modeli Brytona - Rider 10. Ma on obsługę jedynie Bluetooth i wbudowany GPS z możliwością ustalenia prędkości, wysokości, itp. bez żadnych dodatkowych czujników i potrafi zarejestrować trasę. Nie ma opcji nawigacji, zresztą ekran na to nie pozwala. Licznik łączy się z telefonem via Bluetooth przy pomocy dedykowanej aplikacji, potrafi też wyświetlać powiadomienia o rozmowach, sms, itp. o ile trzymasz go cały czas połączony z telefonem.

Z czujników możesz sobie do niego podłączyć prędkość, kadencję i puls. To co wyświetla jest w pewnym stopniu konfigurowalne.

Ja nie używam żadnych dodatkowych czujników. Licznik podaje mi wszystko na podstawie GPSa i rejestruje trasę. Po skończonej jeździe łącze go z telefonem, apka ściąga trasę i jednocześnie eksportuje ją od razu na Stravę. 

11 minut temu, ONKAM napisał:

Nie potrzebuję nawigacji i śladu GPS w liczniku bo mam to na Stravie,

I żre to baterię, a Strava czasem potrafi czasem się wywalić albo zarejestrować jakieś głupoty (owszem, wiele zależny od telefonu i jakości jego oprogramowania i bebechów, w tym modułu GPS). Ja zrezygnowałem z aplikacji do rejestrowania tras właśnie po to żeby mieć nieobciążony telefon i uniknąć niespodzianek z samą rejestracją, choć oczywiście zwykle mam w zanadrzu mały powerbank.

Garmin edge z czujnikiem kadencji i pulsometrem łączy się po ANT+, na ajfonie apka garmin connect która łączy się z licznikiem przez BT i pzesyła dane do portalu connect.garmin.com a ten  z kolei synchronizuje się ze stravą.

Po pierwszej konfiguracji pełen automat, tzn odpalasz jazdę na liczniku, po zakończeniu wszystko zadzieje się samo.

Co do budżetowości to już subiektywnie słabiej, używanego edge 510 można na olx wyrwać w okolicy 400, czujnik kadencji w za kilkadziesiąt, nowy pas w deca za 150 chyba jest.

Cześć, dzisiaj chwilę popatrzyłem na te liczniki Brytona i zauważyłem, że ten model 310 jest nieco droższy. W cenie 260 zł znaleźć można jednak Brytona Rider 15. Przejrzałem jego instrukcję i widzę, że ma w sumie wszystko to, co mnie interesuje, a nawet więcej. Co myślicie o tym komputerku? Widzę, że w internecie jest trochę negatywnych opinii, ale w sumie nie do końca popartych konkretnymi argumentami. Z góry dzięki za odzew. 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pomyślę, nad tą 310 z Ali, ale zastanawiam się też czy po prostu nie wziąć 15 lub nawet 10, które jeśli chodzi o funkcję to mi wystarczają a z tego co widzę 10 można dostać nawet poniżej 200 zł w PL. Porównałem też oba modele i nie widzę, żeby ta 15 była lepsza. To samo, tylko chyba nowa wersja. 

• 2 miesiące temu...

Też obstawiam Garmina. Licznik niemal na pewno połączy się z dowolnym czujnikiem BTLE/ANT+ (np. pasem kardio z Decathlonu), z iPhone po BT i masz ekosystem oparty na aplikacji Garmin Connect. Dostęp z telefonu, www, jakieś tam analizy, wykresy. Możesz dokupć z czasem zegarek albo opaskę i wyniesiesz zabawę na wyższy poziom (bajery typu monitoring snu, prognoza pogody - takie zabaweczki).

Kup wysyłkowo, nie ściągaj folii, się nie spodoba - odeślesz.

Jak chcesz poeksperymentować to cycplus m2 z ali. Użytkuję od około miesiąca z czujnikiem kadencji magene (równolegle moze mierzyc też puls i moc). Ma ant+ i bt4.0. Po apce xoss można połączyć ze stravą (dokładnie tak samo jak brytona). Bateria starcza na około 20-25h w temp. 0-10stopni. Trasuje porównywalnie z sigmą pure gps (podejrzewam że też ma stały interwał zapisu danych albo jakiś przekombinowany). Dwa razy zdarzyło mu się zawiesić na kilka sekund (nie w trakcie jazdy tylko zabawy przciskami). Kosztował mnie jakieś 140zł (Black friday).

Dzięki wszystkim za odzew i pomoc. Finalnie kupiłem Brytona 310, używanego z czujnikiem kadencji i tętna. Myślę że to mi wystarczy. Teraz muszę tylko ogarnąć albo uchwyt albo torebkę na ramę do mojego iphona6s, aby móc nawigować na dłuższych i nieznanych trasach. Korzystam z mapy.cz i jestem z tej apki zadowolony.

PS. Garminy i Wahoo owszem spoko ale ceny wyższe za zestaw. Nie chciałem tyle wydawać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...