stpman Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Witam, za waszymi radami stałem się posiadaczem (czy szczęśliwym to się okaże) roweru Marin Muirwoods. Rower ma fabrycznie opony Schwalbe Citizen 1.75 Chciałem je wymienić na coś szerszego, z "amortyzacją", o niskich oporach toczenia, fajnie wyglądającego, coś co sprawdzi się na asfalcie o na leśnych szutrach. No i zamówiłem Schwalbe Big Apple 2.15... I dopadła mnie teraz refleksja czy to była mądra decyzja... Opony chyba się zmieszczą (z tyłu będzie też chyba ok, bo napęd 1x10), ale czy nie przesadziłem z szerokością? Całe lata jeździłem na Race Kingach 2.2... Pozdrawiam
seraph Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Mogą się nie zmieścić. Do tego Big Apple to jest raczej bulwarowa opona, a nie wyścigowa. Możesz tęsknić za Race Kingiem, ale jak już zamówiłeś to chyba najlepiej będzie się przekonać samemu...
MikeSkywalker Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Race King/Double Fighter byłby lepszy, Big Apple to typowa opona do mieszczucha.
stpman Napisano 10 Września 2019 Autor Napisano 10 Września 2019 @seraph Opony zamówione, ale jeszcze nie przyszły. Póki ich nie założę to mogę je odesłać. Chyba zbyt pochopnie je kupiłem, zwyczajnie mi się podobały... A teraz przyszło otrzeźwienie Po jeden, 2.15 to za szeroko do takiego roweru, po dwa do lasu to chyba średnio. A MAXXIS grifter?
MikeSkywalker Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Przecież to opona do BMX-a (swoją drogą ciekawe do czego jest rozmiar 29) i na asfalt się nada ale nic poza tym. Chyba po prostu podobają Ci się takie opony
stpman Napisano 10 Września 2019 Autor Napisano 10 Września 2019 No właśnie mi się podobają i tutaj jest problem Bo takie Race Kingi to rozsądny wybór za rozsądne pieniądze. A takie Big Apple jakoś mi pasuje do mojej wizji tego Muirwoods... W sumie to martwię się czy te Jabłka 2.15 się zmieszczą i czy ogarną mokry asfalt...
some1 Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Podobno bez przedniej przerzutki 2.2 wejdą. Z przerzutką według producenta 2.125 max. https://onemorebikepoznan.wordpress.com/2018/04/21/marin-muirwoods-29er/
stpman Napisano 10 Września 2019 Autor Napisano 10 Września 2019 @some1 Dzięki za linka trochę mnie pocieszyłeś. Chyba trzeba podjąć decyzję czy jednak nie kupić Race King 2.0... @seraph jakoś w mojej głowie utarło się, że gładki bieżnik to niskie opory toczenia, plus niby amortyzacja Big Apple. Choć sam nie wiem jak Big Apple da radę w lesie, na szutrze, choć czasem (ale rzadko) jest jakiaś ujeżdżony ziemia...
RafalxM Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Ja polecam WTB Nano 29x2.1 , fajna guma która pozwala jeździć nawet na dętce z małym ciśnieniem.
seraph Napisano 11 Września 2019 Napisano 11 Września 2019 9 godzin temu, stpman napisał: jakoś w mojej głowie utarło się Wydaje mi się, że lepiej się przekonać, że to nie do końca prawda niż irytować się, że opona pływa na szutrze i nie idzie się w zakręt złożyć poza asfaltem, bo bocznych klocków brak WTB Nano nawet na asfalcie też zasuwa, a bez dętki to już w ogóle. Ogólnie jeśli Ci zależy na niskich oporach o wywalenie dętki też je odczuwalnie zmniejsza, bo jest mniej gumy do uginania. Mezcal ma dość podobny bieżnik. Vittoria Saguaro, albo Maxxis Crossmark też... Jak na grzbiecie opony bieżnik układa się w miarę zwarty pasek, bo już można ją uznać za "semislick" Race King zresztą to też jest nadal dobra opcja. Tylko nie myśl czasem o wyścigowych oponach typu Schwalbe Furious Fred, albo Thunder Burt, bo są z tak miękkiej gumy, że na asfalcie w oczach znikają.
stpman Napisano 11 Września 2019 Autor Napisano 11 Września 2019 Ok, dzięki za rady. Zamontuje te Schwalbe, zobaczę jak to wygląda na rowerze w rzeczywistości i albo je odeśle i wybiorę coś z zaproponowanych przez was opon, albo kupię Race King 2.0.
stpman Napisano 18 Września 2019 Autor Napisano 18 Września 2019 Ostatecznie zakupiłem Continental Double Fighter III 2.0 Chyba rozsądniejszy (i o wiele tańszy) wybór niż Big Apple, zwłaszcza na wypady do lasu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.