Skocz do zawartości

[piasta] przednia XT hb m 750 vs Dt swiss 370

ojciec35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym kupić jakąś dobra piastę mtb na przód

Chciałbym aby była żywotna-trwała 

Myślę nad zakupem starszej serii XT hb m 750 NOWEJ  –ale gdzieś wyczytałem że ona ma dość spore opory toczenia z powodu tych bocznych gumowych uszczelek,konusy są utwardzane aztokiem boru-bieżnie już nie

Druga   piasta nad jaka myślę  to piasta  na maszynowych łożyskach firmy DT  swiss 370

Czy duża jest różnica pomiędzy tym i piastami -DT jest na łożyskach maszynowych

Zdjęcia piast przesyłam poniżej.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich!

xt hb m 750.PNG

dt swiss 370.PNG

Napisano

W przypadku przedniej piasty nie ma to większego znaczenia. Przy odpowiednim serwisie ta XT będzie jeździć grube tysiące km. Jeżeli umiesz przeprowadzić samodzielnie serwis XT to brałbym Shimano.

Napisano

Ta piasta dt co pokazałeś to stary model 370, który nie ma m.in. możliwości konwersji osi. Odnośnie trwałości to do DT zaglądasz jak trzeba wymienić łożyska, do Shimano trzeba co najmniej raz na sezon.

Napisano
5 minut temu, Dokumosa napisał:

który nie ma m.in. możliwości konwersji osi

Autor pokazuje stare piasty bez mocowań pod tarcze więc można założyć, że dalej używa hamulców obręczowych. Chyba, że te zdjęcia to tylko podglądowo

Napisano

Ja brałbym DT . Konserwacja piast na konusach jest irytująca , z maszynami  nie robisz nic . Jeżdżę od ładnych kilu lat na Onyxach i przód nie wymagał  jeszcze żadnych zabiegów . No chyba ze samo dłubanie przy rowerze sprawia Ci frajdę .... 

Napisano

Dla mnie rozebranie piasty na kulkach dwa razy na rok to przyjemność. ;) W Zimę to się robi z nudów. Dwie dobre piasty, będzie Pan zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...