ojciec35 Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Witam! Chciałbym kupić jakąś dobra piastę mtb na przód Chciałbym aby była żywotna-trwała Myślę nad zakupem starszej serii XT hb m 750 NOWEJ –ale gdzieś wyczytałem że ona ma dość spore opory toczenia z powodu tych bocznych gumowych uszczelek,konusy są utwardzane aztokiem boru-bieżnie już nie Druga piasta nad jaka myślę to piasta na maszynowych łożyskach firmy DT swiss 370 Czy duża jest różnica pomiędzy tym i piastami -DT jest na łożyskach maszynowych Zdjęcia piast przesyłam poniżej. Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich!
Sabarolus Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 W przypadku przedniej piasty nie ma to większego znaczenia. Przy odpowiednim serwisie ta XT będzie jeździć grube tysiące km. Jeżeli umiesz przeprowadzić samodzielnie serwis XT to brałbym Shimano.
Dokumosa Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Ta piasta dt co pokazałeś to stary model 370, który nie ma m.in. możliwości konwersji osi. Odnośnie trwałości to do DT zaglądasz jak trzeba wymienić łożyska, do Shimano trzeba co najmniej raz na sezon.
Sabarolus Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 5 minut temu, Dokumosa napisał: który nie ma m.in. możliwości konwersji osi Autor pokazuje stare piasty bez mocowań pod tarcze więc można założyć, że dalej używa hamulców obręczowych. Chyba, że te zdjęcia to tylko podglądowo
ojciec35 Napisano 10 Września 2019 Autor Napisano 10 Września 2019 tak interesują mnie piasty pod hamulce v brake
woojj Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Obie piasty BDB. Inna koncepcja. Bierz pod uwagę całość projektu. Szukaj wersji polerowanej- pasującej do tyłu (PW)
WaGiant Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Ja brałbym DT . Konserwacja piast na konusach jest irytująca , z maszynami nie robisz nic . Jeżdżę od ładnych kilu lat na Onyxach i przód nie wymagał jeszcze żadnych zabiegów . No chyba ze samo dłubanie przy rowerze sprawia Ci frajdę ....
Imar Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Dla mnie rozebranie piasty na kulkach dwa razy na rok to przyjemność. W Zimę to się robi z nudów. Dwie dobre piasty, będzie Pan zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.