Skocz do zawartości

[Kampinos] punkty startowe szlaków

Eazy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś mógłby podać orientacyjne miejsca, gdzie w Kampinosie zaczynają się ciekawsze szlaki rowerowe? Jeszcze nie miałem okazji tam pojeździć a nie chcę marnować czasu na szukanie po omacku :) Słyszałem, że jest tam kilka ciekawych singli, ale nie wiem gdzie się zaczynają te trasy :)

Napisano

Z Palmir na Ćwikową Górę, a potem na zachód w kierunku Karczmiska.

Z Leszna niebieskim szlakiem na północ i potem czerwonym przez Zamczysko do Występnej Góry.

Z Kurlandzkiej Góry przez Białe Góry do Tułowic.

Jest jeszcze sporo "parasingli", ale teraz z pamięci nie potrafię umieścić ich na mapie...

Napisano

Zielonym na zachód z parkingu w Granicy. 

Niebieskim przez Szczeblówiec (szczebel)

Odradzam tylko Piaski i okolice. Drogi mocno rozjeżdżone przez konie. Za to asfalty z tamtej strony puszczy fajne. No i przeważnie jak widzisz "piaski" w nazwie, to nie wzięło się to z niczego ;)

Pomocne linki. Praktycznie wszystkie szlaki piesze są przejezdne rowerem MTB a często obok biegnie ładny singielek. Jakiej pętli szlakami nie wytyczysz, powinno być ok.

https://kampinoski-pn.gov.pl/images/zoomify/map1.htm
https://kampinoski.eu/mapa-szlakow

Napisano

Super, dziękuję wam za podpowiedzi :) W środę przetestuję :) Planuję dłuższe zwiedzanie (w planach +/- 100km z przerwą na obiad), ale wolałbym właśnie trasy z polecenia niż błądzić samemu i tracić czas :)

Napisano

Pakuję rower do samochodu i jadę pod Kampinos. Muszę tylko jeszcze zobaczyć, gdzie zrobię punkt startowy :) W każdym razie będzie to jakaś pętla, gdyż będę musiał wrócić do samochodu na koniec dnia :)

Napisano

W Granicy jest luksusowy parking. Ewentualnie od południa może być jeszcze Roztoka albo Truskaw, a od pólnocy Palmiry. To tak z głowy, parkingów jest więcej. 

Napisano

@kamfan w którym miejscu zaczyna się ten singiel na szczebelu? Z tego co widzę to z parkingu przy Roztoce jest czerwony szlak na zachód aż do Tułowic. To o tym mowa? :)

Napisano

image.png.d8baa9a65d9499b3c844d8e97ad5bb97.png

Screen z heatmapy ze Stravy. To jest ten singiel równoległy do drogi na Dąbrówkę, a zaczyna się kilka metrów na północ od skrzyżowania tej drogi z drogą Wilkowską. Singiel w całości idzie grzbietem wysokiej wydmy Szczeblówiec.

Napisano

Wjazd przy skrzyżowaniu jest poblokowany (płoty, korzenie w poprzek drogi), widać leśnicy za bardzo nie chcą, żeby tamtędy jeździć ;)

"Oficjalny" wjazd jest ciut dalej, tak jak prowadzi niebieski szlak. Kawałek asfaltem a potem w bok i na wydmę. 

Napisano

Dzięki. Z tego co widzę to jutro polecimy pewnie z Roztoki czerwonym aż do Wilczych Tułowskich, przebitka na północ do niebieskiego na wysokości Śladowa Górnego i niebieskim aż do Wilkowskiej Góry, gdzie będziemy szukać wjazdu na singiel :) A jak się pogubimy to tylko będzie ciekawiej ;)

Napisano

Ciężko się pogubić, po prostu jak jesteś na drodze na Dąbrówkę to wbijaj na pierwszą lepszą leśną ścieżkę prowadzącą na szczyt wydmy. W najgorszym razie będziesz miał kilkanaście metrów wypychu :)

Napisano

Trasa ok, jedno co mogę zasugerować to odpuścić Śladów i pojechać z Tułowic zielonym pieszym do rowerowego, a potem rowerowym do niebieskiego. Chyba że bardzo chcecie sprawdzić, czy Wisła już bez ścieków ;)

Zielony szlak w tamtym rejonie to lekki i przyjemny singiel po lesie, a niebieski szlak to nudna i zarośnięta ścieżka po wale nad kanałem. Tylko końcówka zielonego jest też już bardzo zarośnięta, dlatego sugeruję ominąć ten kawałek, chyba że jedziecie w długich rękawach. :)

Napisano

Dzięki :) Taki jest plan, żeby przed Wilczymi Tułowskimi (nie wiem, czy tak się to odmienia...) skręcić w lewo z czerwonego na zielony rowerowy i nim pociągnąć aż do rozwidlenia z niebieskim :) Pakuje zaraz rower do samochodu i ruszam. Zobaczymy jak nam pójdzie nawigacja po szlakach ;)

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Siema,

Podepnę się pod temat

Czy może ktoś mi pomoże czy odcinek Sowa Wola - Kampinos to jest w całości asfaltowy? Szosą się to obleci czy trzeba na Leszno polecieć z Sowiej Woli?

Dzięki

• 2 miesiące temu...
Napisano
W dniu 10.09.2019 o 23:40, some1 napisał:

Trasa ok, jedno co mogę zasugerować to odpuścić Śladów i pojechać z Tułowic zielonym pieszym do rowerowego, a potem rowerowym do niebieskiego. Chyba że bardzo chcecie sprawdzić, czy Wisła już bez ścieków 

Nadal ze ściekami.

Sorry za OT :-)

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...