krism4a1 Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Kolejne pytanie do mojego projektu 2020: Dobór kół 29 tył: 12/142mm, przód 15mm czy jest możliwe upolowanie czegoś fajnego w cenie ok 500 zł, czy jestem skazany tylko na coś ok 1000? żadnych zawodów (jestem już tym zmęczony) itp. tylko samotna walka z lasem, czyli coś pomiędzy XC, a maratonem tak żeby się samemu katować, bez walki z innymi Najchętniej kupił bym, lub złożył coś od DT Swiss.
MikeSkywalker Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 https://daveo.pl/kola_dt_370_isdt_533d_29erchampion-1600i ew jakieś inne koła do wyboru, trzeba te 8 stówek dać ale poniżej ciężko o coś sensownego.
grzesiowu Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Jak rozumiem masa kół nie jest istotna ... przynajmniej nic o tym nie piszesz Najtaniej i z dt to chyba set m1900 z rozbiórki nowego roweru ... tylko że Ty nie chcesz bósta co zawęża pole działania
krism4a1 Napisano 7 Września 2019 Autor Napisano 7 Września 2019 Godzinę temu, grzesiowu napisał: Jak rozumiem masa kół nie jest istotna ... przynajmniej nic o tym nie piszesz Najtaniej i z dt to chyba set m1900 z rozbiórki nowego roweru ... tylko że Ty nie chcesz bósta co zawęża pole działania Tak, masa ma drugo, albo trzecio rzędowe znaczenie, rama nie jest w standardzie boost. Jeszcze jedno, najprawdopodobniej tam będzie napęd 1 x 12 więc bębenek też jest istotny. Z mojego rozeznania też mi wyszło, że muszę szykować 800 - 1000 zł....
Dokumosa Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Tu masz coś w budżecie (jak skorzystasz z kodu dla nowych klientów to masz 10EUR taniej)... https://www.chainreactioncycles.com/mobile/fulcrum-red-zone-7-mtb-wheelset-2019/rp-prod166449 Bębenek xd.
krism4a1 Napisano 8 Września 2019 Autor Napisano 8 Września 2019 14 godzin temu, Dokumosa napisał: Tu masz coś w budżecie (jak skorzystasz z kodu dla nowych klientów to masz 10EUR taniej)... Fajna opcja, tylko muszę sie upewnić że wejdzie bębenek 12 rzędowy. Wołałbym shimano, jakoś zawsze jeździłem na nich.
MikeSkywalker Napisano 8 Września 2019 Napisano 8 Września 2019 Akurat Shimano jeśli o koła chodzi to już dawno zostało lata świetlne z tyłu.
Dokumosa Napisano 8 Września 2019 Napisano 8 Września 2019 Masz w nich bębenek pod kasety 11 i 12s ale SRAMa. Bebenek pod kasety shimano microspline 12s ma trzech producentów na krzyż. W sumie to ciekawy projekt bo koła w cenie kasety... Osobiscie preferuję podejscie konserwatywne czyli komponenty kluczowe które decydują o charakterze roweru raczej bez kompromisów (rama, amor, koła).
KSikorski Napisano 9 Września 2019 Napisano 9 Września 2019 Kupiłem komplet nowych piast XT m8100 na olx za 350. Na rowerowy.com obręcze rodi tryp w cenie 75pln za sztukę. Szprychy sapim leader po 1zl. Nyple sapim polyax jakieś grosze. Zaplot 35pln od sztuki. Wysyłka piast do sklepu 15pln. Komplet nowych kół odpowiadających na moje potrzeby wyszedł ok. 675pln. Pewnie da się taniej na innych piastach. Bębenek microspline do kół fulcrum będzie dostępny w październiku na cyklomani, badałem temat. - stalowy w cenie ok 315zł- aluminiowy w cenie ok 345zł
grzesiowu Napisano 9 Września 2019 Napisano 9 Września 2019 17 minut temu, Dokumosa napisał: 2x drożej niż do dt swiss No tak ale póki co to chyba nowy bębenek jest tylko do rachetów czyli 350 240 + lepsze koła?
Dokumosa Napisano 9 Września 2019 Napisano 9 Września 2019 W tej cenie tylko do ratchetów. W sumie innymi się nie interesowałem ale może są fabryczne DT bębny MS do 370tki.
Sabarolus Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 @Dokumosa - są jak najbardziej, tańszy od ratchetowego o jakies 80 dych bodajze. Musieli coś takiego stworzyć, żeby móć zaaplikować do kół 1900 co by nowe Shimano można zakładać
Dokumosa Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 Masz rację. Są już oryginalne do 370. Ale ratchetowy podróbka kosztuje 150zl z wysyłką. Znam 2 człowieków co od 2m-cy mocno to testują na swoich rowerach. Podpytam przy okazji czy zdejmowali już kasetę i jak z twardością stopu.
Sabarolus Napisano 10 Września 2019 Napisano 10 Września 2019 W sumie przez samą koncepcję zębatki nie powinny nacinać tak bardzo bębenka, aczkolwiek widziałem ostatnio jakiś filmik na youtube gdzie facet zdejmował kasetę XTR bodajże i wgnioty minimalne były. Nie zmienia to faktu, że koncepcyjnie nowy Microspline jest moim zdaniem najlepszym obecnie produkowanym systemem osadzenia kasety. Nawet jakby stop był miękki to za cenę oryginalnego bębenka mamy dwa skośne - nadał się opłaca; )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.