derlis Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Witam Widziałem już jeden taki temat na tym forum, ale raz, że jest on zarchiwizowany, a dwa, żadne z rozwiązań tam (zresztą nie tylko tam) przedstawionych nie rozwiązało mojego problemu, w związku z czym nie pozostaje mi chyba nic innego jak rozkręcić nowy temat. Chodzi o irytujące strzelanie, które według mnie dochodzi z miejsca w którym zaciska się sztycę do ramy. Na początku myślałem, że to linki mi uderzają o ramę podczas jazdy po bardziej wyboistych terenach, bo dźwięk jest bardzo podobny (takie jakby "tik"), ale raz, że na "lustrzanej" nawierzchni również słyszę strzelanie, a dwa, że te linki dokładnie "wygłuszyłem" poprzez oklejenie taśmą (ramę też), a mimo to problem dalej występował Dzieje się to wyłącznie podczas jazdy na siedząco, a w szczególności "jeżdżenia" po siodełku do przodu i do tyłu; na stojąco mogę jechać nawet i 2 godziny i żaden dźwięk się nie wydobędzie. Mam zacisk na tzw. "szybkozamykacz" Co ciekawe, za każdym razem gdy zwolnię zacisk i zacisnę go z powrotem, mam spokój na około 20-25 minut, niezależnie od nawierzchni, a nawet przy wspomnianym "jeżdżeniu" po siodełku nic nie słychać, no ale po upływie tego czasu strzelanie stopniowo wraca... Dla oszczędzenia Waszego i swojego czasu wypiszę tutaj wszystkie próby pozbycia się dźwięku, które próbowałem (bezskutecznie) zastosować: - dokładne czyszczenie jarzma, wnętrza ramy, sztycy, wszystkich śrub itd. (wiem że nasmarowana sztyca może wpadać, ale kilka osób pisało ze pomogło to sprawdziłem) - oklejanie wszelkich luk i miejsc stykania się metali ze sobą taśmą izolacyjną - psikanie sprayu do wnętrza ramy i wkładanie sztycy po wyschnięciu (widziałem jak ktoś to polecał, i tylko sobie przez to poszarpałem lakier, bo za cholerę jej wyjąć nie szło...) - dokładne spryskiwanie wszystkiego smarem silikonowym, najpierw siodła złożonego w całość, a jak nie pomogło to poszczególnych rozebranych elementów - kombinacje z luźniejszym i mocniejszym zaciskaniem sztycy, oraz takie same kombinacje ze wszystkimi śrubami Już naprawdę nie wiem co robić, a dźwięk jest do bólu irytujący...
cyganos Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Użyłem pasty do carbonu, którą przesmarowałem sztyce, teraz sporadycznie zaskrzypi na większych dziurach.
derlis Napisano 7 Września 2019 Autor Napisano 7 Września 2019 Godzinę temu, cyganos napisał: Użyłem pasty do carbonu, którą przesmarowałem sztyce, teraz sporadycznie zaskrzypi na większych dziurach. Piszesz o sporadycznym skrzypieniu, a ja chcę je wyeliminować do zera, bo sporadycznie to mi już teraz skrzypi... no ale spróbuję, co mi szkodzi. Za każdym razem gdy poluzuję i z powrotem zepnę zacisk, problem ustaje, tak jak napisałem wyżej... z tym, że to jest rozwiązanie tymczasowe, nie zamierzam co 15 minut się zatrzymywać i bawić zaciskiem, potrzebuję rozwiązania chociażby kilkudniowego
Gość Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Effeto Mariposa Carbogrip. To jest taki "klej" do montażu elementów karbonowych. 100 razy lepsze rozwiązanie niż te badziewne pasty z kulkami. Nie dość że czasami przez nie właśnie pojawia się "strzelanie", to jeszcze szorują elementy przy montażu. Nie wiem dlaczego w Polsce ten preparat jest tak mało popularny.
schwinn0 Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Odtłuściłeś sztycę i ramę na tyle ile się dało? Posmarowałeś pastą (dość obficie) sztycę oraz ramę? Zdjąłeś zacisk i dokładnie go wyczyściłeś? Dokładnie wyczyściłeś ramę pod zaciskiem?
derlis Napisano 7 Września 2019 Autor Napisano 7 Września 2019 7 godzin temu, skom25 napisał: Effeto Mariposa Carbogrip. To jest taki "klej" do montażu elementów karbonowych. 100 razy lepsze rozwiązanie niż te badziewne pasty z kulkami. Nie dość że czasami przez nie właśnie pojawia się "strzelanie", to jeszcze szorują elementy przy montażu. Nie wiem dlaczego w Polsce ten preparat jest tak mało popularny. Nie słyszałem o tym preparacie, na pewno sprawdzę 6 godzin temu, schwinn0 napisał: Odtłuściłeś sztycę i ramę na tyle ile się dało? Posmarowałeś pastą (dość obficie) sztycę oraz ramę? Zdjąłeś zacisk i dokładnie go wyczyściłeś? Dokładnie wyczyściłeś ramę pod zaciskiem? Tak, wykonałem wszystkie te czynności, niektóre nawet więcej niż raz - bezskutecznie...
Wodzu Napisano 8 Września 2019 Napisano 8 Września 2019 Carbogrip faktycznie daje radę. Używam go od niedawna nie tylko do elementów karbonowych i mogę potwierdzić, że świetnie wycisza połączenia tradycyjnie narażone za zabrudzenia, typu zacisk sztycy lub jarzmo siodełka.
Gość Napisano 8 Września 2019 Napisano 8 Września 2019 Przy okazji można się zdziwić przy próbie demontażu. Trzeba dość mocno "stuknąć" dany element, żeby się odkleił.
Wodzu Napisano 8 Września 2019 Napisano 8 Września 2019 Owszem, ale chyba się zgodzisz, że działa to dobrze?
Gość Napisano 8 Września 2019 Napisano 8 Września 2019 No jasne że tak, mój poprzedni post jest w tonie pozytywnym a nie negatywnym. W ramach Accent jest problem z luźną rurą podsiodłową, a mam takie dwie. Po zastosowaniu tego preparatu, sztyca blokuje się na miejscu i wszelkie problemy znikają.
derlis Napisano 9 Września 2019 Autor Napisano 9 Września 2019 19 godzin temu, skom25 napisał: No jasne że tak, mój poprzedni post jest w tonie pozytywnym a nie negatywnym. W ramach Accent jest problem z luźną rurą podsiodłową, a mam takie dwie. Po zastosowaniu tego preparatu, sztyca blokuje się na miejscu i wszelkie problemy znikają. Chłopie, jesteś wielki Po aplikacji preparatu cisza jak makiem zasiał, wyjeździłem jakieś 4 godziny przy dość dużej prędkości na wyboistym terenie i żaden dźwięk nie wydobył się z siodła choćby raz, zatem wnioskuję, że nieprędko się wydobędzie, o ile w ogóle... Dzięki wszystkim za pomoc!
Gość Napisano 9 Września 2019 Napisano 9 Września 2019 Uwierz mi, że ja szukałem przyczyny prawie cały sezon. Wymieniałem zaciski, czyściłem kilka razy sztycę i jarzmo siodełka, lałem na wszystkie połączenia olej, bez skutku. Ten preparat rozwiązał problem
derlis Napisano 9 Września 2019 Autor Napisano 9 Września 2019 Dobra, skoro problem rozwiązany to temat do zamknięcia. Jeszcze raz dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.