jarek74 Napisano 6 Września 2019 Napisano 6 Września 2019 Witam.Mam pytanie .Jak wyregulować odstęp klocków od obręczy koła? Hamulce Promax RC-481 przy Huragan 1+ .Prawy klocek ma większy odstęp (jakieś 4mm) niż lewy klocek.Chodzi o hamulec tylny. Cytuj
Gość Napisano 6 Września 2019 Napisano 6 Września 2019 Przy tak dużej różnicy, ja bym poluzował cały hamulec i mniej więcej ustawił. Potem do precyzyjnej korekty, jest taka mała śrubka u góry zacisku. Kręcąc nią zmieniasz położenie zacisku. Cytuj
jarek74 Napisano 7 Września 2019 Autor Napisano 7 Września 2019 A jak poluzować cały hamulec?Śrubką baryłkową na lince? Bo te małą śrubkę znalazłem już kiedyś. Cytuj
jarek74 Napisano 7 Września 2019 Autor Napisano 7 Września 2019 Dokreciłem śrubkę baryłkową-spowodowało to odsunięcie obu klocków od obręczy. Teraz jak kręcę śrubką to porusza się tylko lewe ramie to od hamulca ,prawe nie drgnie. Cytuj
Gość Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Z tyłu zacisku, masz tulejko/ nakrętkę która trzyma cały zacisk w ramie/ widelcu. Poluzuj, ustaw na oko i dokręć. Cytuj
jarek74 Napisano 8 Września 2019 Autor Napisano 8 Września 2019 skom25 -dziękuję tak zrobiłem i wypośrodkowałem klocki . Może nie są idealne odstępy ale na pewno lepiej niż było. Teraz pasuje jakoś wycentrować nowe tylne koło które od nowości ma bicie.:) Cytuj
Gość Napisano 8 Września 2019 Napisano 8 Września 2019 Teraz, jarek74 napisał: Może nie są idealne odstępy ale na pewno lepiej niż było. To teraz do akcji wchodzi ta śrubka na górze. Robisz tak, że zaciskasz powoli hamulec i patrzysz który klocek pierwszy dotyka obręczy. Da się to zrobić idealnie. Problem jest taki, że jak masz bicie, to może się okazać że w jednym miejscu klocki są ustawione idealnie, a w drugim już nie Co do samego centrowania. Jak masz minimalne bicie, to próbuj. Jak bicie jest mocne, to oddaj do serwisu, bo można popsuć więcej niż naprawić. No i pamiętaj, robisz nie więcej jak 1/4 obrotu nypla. Adres zdjęcia: https://roweroweporady.pl/centrowanie-kola-rowerowego/ Cytuj
jarek74 Napisano 8 Września 2019 Autor Napisano 8 Września 2019 Właśnie rozważam oddanie komuś doświadczonemu do centrowania bo jak mam je bardziej skrzywić to wolę zapłacić za naprawę komuś. Po za tym nie ma klucza . I przyznaję się bez bicia ,że sam się boje :). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi