wkg Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 1 godzinę temu, ILC napisał: Dobra jak się bawimy to ja dorzucę Pewnie Ci umknęło pytanie ale na ile Ci wystarcza napęd GX ? @TheJWpisał wielokrotnie, że na 1000 km czyli w sezonie mi na miesiąc ... trochę mnie to zraziło bo chętnie bym sie pozbył przedniej przerzutki : (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Nie mam a mam dopiero zamiar mieć 12tke i nie wiem jak z wytrzymałością, na pewno nie gorzej niż u shimano, mówiłem tylko o rozpiętości przełożeń bo miałem okazję testować gx 34T-12 w jednym z zaprzyjaźnionych sklepów i mi na asfalcie niczego nie brakuje a nogi lekkiej nie mam. Edytowane 6 Września 2019 przez ILC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 No ja bym był ostrożny. Przeszukaj form na TheJW i SRAM GX - nie mam podstaw, żeby nie wierzyć. Mnie to nieco ochłodziło, po jego postach zrobiłem rekonensans wśród znajomych i każdy mówi, że świetny ale znika w oczach. Dziś się ujechałem na jednej z popularnych podwarszawskich tras mtb tak, że nie nie miałem siły kciukiem wrzucić na blat Testowałem sobie opony. I sobie przypomniałem ten wątek ... Jednak napęd 2x to upierd przy bardziej ambitnej jeździe a już w interwałowym terenie to zupełnie. Przy rekreacyjnej jest świetny. Czekam na opinie o nowym napędzie x12 Shimano - tam chyba można wymieniać same zużyte koronki tak jak w x10 czy x11 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Można wymienić pojedyncze małe koronki w M7100/8100. Odnośnie SRAMa to na łańcuchach fabrycznych NX/GX ja bym nie jezdził. Co do kaset można iść w tańsze Sh albo rezygnując z 10T w dużo tańszą SR (w obu przypadkach zmiana bębenka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 4 minuty temu, ILC napisał: Nie mam a mam dopiero zamiar mieć 12tke i nie wiem jak z wytrzymałością, na pewno nie gorzej niż u shimano, mówiłem tylko o rozpiętości przełożeń bo miałem okazję testować gx 34T-12 w jednym z zaprzyjaźnionych sklepów i mi na asfalcie niczego nie brakuje a nogi lekkiej nie mam. W Rockriderze XC500 jest kaseta i łańcuch NX. Jeśli testowałeś pełnego GX'a, to tutaj zakres jest trochę mniejszy. Kaseta NX też jest rozbieralna, może u Chińczyka da się kupić zębatki na wymianę, bo od SRAMa oczywiście nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 @wkg nawet jezeli Shimano nie będzie trwalsze to będzie tańsze ( i to znacznie- wystarczy porównać kasety SLX i GX) i będzie możliwość wymiany małych zębatek. Co prawda SLX cięższy, ale myślę że do przełknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Teraz, Dokumosa napisał: Można wymienić pojedyncze małe koronki w M7100/8100. To dobra informacja ... zawsze kaseta ze 2 razy dłużej pożyje 2x jest fajny na góry - dwustanowy - podjeżdżasz z godzinę na młynku a potem blat. Na rekreację też bo w sumie co za różnica, że sobie czasem zmienisz - miła odmiana. Ale jak pot oczy zalewa to się robi słabo :/ A na ciężkim grzmocie Gate znowu tak chętnie nie staję na pedałach żeby z blatu wypychać :/ Piszę to z ptu widzenia 2x10, w 2x11 to jest chyba mniej widoczne poprzez redundancję przełożeń ... Choć ja bym od razu zapodał 36/24 i 11-42 z tyłu mając jeden rower i bywając górach ... Teraz, Sabarolus napisał: @wkg nawet jezeli Shimano nie będzie trwalsze to będzie tańsze Jest trwalsze i tańsze, o tym piszę. Edytowane 6 Września 2019 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Jako fan Japończyków bym jeszcze napisał, że lepiej działa, przynajmniej po rundce przed sklepem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Się utapla w błocie to działa jak chce ... żyje własnym życiem. Precyzją działania SRAM miażdży. Edytowane 6 Września 2019 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Szaju ostatnio wspominał, że nx i gx nawet na czysto robią co chcą i nie są to pojedyńcze przypadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 @wkg miałem SRAMa jedenastkowego, z ulgą wróciłem do Shimano. Może X01 jest precyzyjne, ale nie sądzę, aby tańszy XTR był gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Września 2019 Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Ja i tak zostanę przy Shimano bo mi sięnie chce nawyków zmieniać. Ale w następnym rowerze XC już bez lewej manetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Września 2019 Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Ten sezon jeżdzę na X01 i przy dużych obciążeniach na podjazdach , zdarza sie głownie na środkowych przełożeniach kasety, wskoczenie łańcucha na wyższą zębatkę. Ustawienia mam ok ,luzu na przerzutce nie ma , wszystko działa precyzyjnie Oczywiście przy zmianie biegów w górę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 7 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Panowie tyle wiedzy mi nawrzucaliście, że aż musiałem to usystematyzować w tabeli Moje wnioski są takie. W cenie 6100 Exceed jest bezkonkurencyjny. Niestety prawdopodobnie już nie osiągalny. W związku z czym do wyboru pozostaje ROCKRIDER MTB XC 500 Kellys Gate 70 Marin Nail Trail 6 Rockrider to waga i chyba najlepszy amor ale napęd 1 blatowy NX 34-11/50 12 S od Srama Marin, waga nieznana, amor o największym skoku, napęd 1 blatowy NX Sram 32-11/42 11 S od Sunrace czyli zakres jeszcze mniejszy niż w Rockriderze Kellys, chyba najwyższa waga, 2 blaty 36/26-11/42 11S cały napęd na Shimano więc teoretycznie najbardziej uniwersalny w przypadku turystycznego użytku, Felgi na porządnych piastach Novatec Wydje mi się, że poza wagą (której pewnie nie odczuje) wszystko przemawia za Kellys, na drugim miejscu Rockrider i ewentualna przekładka blatu na 36T no i ten SRAM :/ Jak te przełożenia mają sie do siebie 34 ( 36 )-11/50 12 kontra 36/26-11/42 11S, bo jednak jednoblat kusi ?? Doradźcie, co sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JuraMałopolska Napisano 7 Września 2019 Udostępnij Napisano 7 Września 2019 (edytowane) Ile ważysz? czy obciążasz swój rower kuframi sakwami itd? Polecam jeszcze ten rower, w porębie zawsze te 300 zł ci spuszczą z ceny, wiem bo kupowałem tam rower! https://shop.lapierrebikes.com/prorace-429 https://shop.lapierrebikes.com/prorace-329-2018 Edytowane 7 Września 2019 przez JuraMałopolska 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 7 Września 2019 Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Teraz, PawelW84 napisał: Jak te przełożenia mają sie do siebie 34 ( 36 )-11/50 12 kontra 36/26-11/42 11S, bo jednak jednoblat kusi ?? Ano tak. Jeśli nie jeździsz dużo na skrajnych przełożeniach, jednoblat zupełnie wystarczy: http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=34&RZ=11,13,15,17,19,22,25,28,32,36,42,50&UF=2328&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=DERS&KB2=26,36&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,37,42&UF2=2328 Koszty eksploatacji jednoblatu to około 100 PLN za łańcuch, 300 PLN za kasetę częstotliwość wymiany pewnie większa niż z napędem 2x (choć 1000km to już skrajne przypadki), plus trochę bardziej wrażliwe na złą regulację. Nie ma nic za darmo. Marin to trochę poza konkurencją bo to rower o innej geometrii (Trail). Mniej sportowo, bardziej górsko. Dlatego jak pisałem, lepiej żebyś się przymierzył do różnych rowerów i ocenił czy któryś typ bardziej odpowiada. Choć wiadomo, że w porównaniu z tym co masz teraz, wszystko będzie inne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmaj Napisano 7 Września 2019 Udostępnij Napisano 7 Września 2019 6 minut temu, PawelW84 napisał: Panowie tyle wiedzy mi nawrzucaliście, że aż musiałem to usystematyzować w tabeli Moje wnioski są takie. W cenie 6100 Exceed jest bezkonkurencyjny. Niestety prawdopodobnie już nie osiągalny. W związku z czym do wyboru pozostaje ROCKRIDER MTB XC 500 Kellys Gate 70 Marin Nail Trail 6 Rockrider to waga i chyba najlepszy amor ale napęd 1 blatowy NX 34-11/50 12 S od Srama Marin, waga nieznana, amor o największym skoku, napęd 1 blatowy NX Sram 32-11/42 11 S od Sunrace czyli zakres jeszcze mniejszy niż w Rockriderze Kellys, chyba najwyższa waga, 2 blaty 36/26-11/42 11S cały napęd na Shimano więc teoretycznie najbardziej uniwersalny w przypadku turystycznego użytku, Felgi na porządnych piastach Novatec Wydje mi się, że poza wagą (której pewnie nie odczuje) wszystko przemawia za Kellys, na drugim miejscu Rockrider i ewentualna przekładka blatu na 36T no i ten SRAM :/ Jak te przełożenia mają sie do siebie 34 ( 36 )-11/50 12 kontra 36/26-11/42 11S, bo jednak jednoblat kusi ?? Doradźcie, co sądzicie Od dwóch lat jeżdżę na jednoblacie , zarówno miałem go w rowerze na kole 26 i teraz na kole 29 , u mnie aktualnie siedzi 1x 10 z przodu 36 z tyłu 11-42 , wcześniej miałem owalna 38 , w Trójmieście nam górek nie brakuje i wszystkie na obu kombinacjach jestem w stanie wyjechać nie używając nawet skrajnych przełożeń , musi być naprawdę stromo aby się nie udało a ty się obawiasz że nie dasz rady w kombinacji 34 i 11-50 , szybkości też ci nie zabraknie jak wprawisz lekki rower na kole 29 w ruch to potrafi szybko się toczyć a jak zabraknie to wrzucisz z przodu 36 i będzie dobrze ,nie ma co się bać , na jednoblacie jeździ się dynamiczniej i generalnie jest prościej a co do jakości działania sram nx, gx to w porównaniu do tego co masz poczujesz się jakbyś przesiadł się z malucha do mercedesa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Września 2019 Udostępnij Napisano 7 Września 2019 (edytowane) 50 minut temu, PawelW84 napisał: Jak te przełożenia mają sie do siebie 34 ( 36 )-11/50 12 kontra 36/26-11/42 11S, bo jednak jednoblat kusi ?? Z blatem 36 najszybsze przełożenie masz to samo, najwolniejsze (miękkie) o prawie dwa biegi, no - półtora twardziej. 36/50=0,72 vs 26/42=0,62. To jest 16% twardziej. Z blatem 34 najszybsze przełożenie masz 34/36=0,944 - o 5,5% wolniejsze a najwolniejsze 34/50= 0,68 vs 26/42=0,62. To jest o 9,7% twardziej. Jeżeli nie jeździsz w górach to blat 36 wystarczy pod górę, na asfalt tez w zupełności. Z blatem 34 to już dłuższe górskie podjazdy się zrobi a przy kadencji 80 na asfalcie jedziesz okł 35 km/h. Jeździsz dużo po asfalcie ? Z tym Marinem - to dosyć ciężki rower do zastosowań ścieżkowych - wrzucony link dobrze pokazuje do czego służy: https://www.1enduro.pl/test-marin-nail-trail-6-29-2018/ Raczej się na nim umęczysz. Edit: Merida tez ma boosta, boost to standard szerokości 15x110 i 12x148 to boost. Tyle, że amor słabszy :/ Edytowane 7 Września 2019 przez wkg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2019 W dniu 7.09.2019 o 10:00, JuraMałopolska napisał: Ile ważysz? czy obciążasz swój rower kuframi sakwami itd? Polecam jeszcze ten rower, w porębie zawsze te 300 zł ci spuszczą z ceny, wiem bo kupowałem tam rower! https://shop.lapierrebikes.com/prorace-429 https://shop.lapierrebikes.com/prorace-329-2018 Mam 190 cm wzrostu, długość nogi do krocza 93cm. Waga 90kg Nie obciążam roweru sakwami Lapierr fajne ale drogie. Nawet 329 z roku 2019 to wydatek 5300 zł, 429 to już 6200, strasznie dużo jak za amelinium W dniu 7.09.2019 o 10:04, some1 napisał: Ano tak. Jeśli nie jeździsz dużo na skrajnych przełożeniach, jednoblat zupełnie wystarczy: http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=34&RZ=11,13,15,17,19,22,25,28,32,36,42,50&UF=2328&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=DERS&KB2=26,36&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28,32,37,42&UF2=2328 Koszty eksploatacji jednoblatu to około 100 PLN za łańcuch, 300 PLN za kasetę częstotliwość wymiany pewnie większa niż z napędem 2x (choć 1000km to już skrajne przypadki), plus trochę bardziej wrażliwe na złą regulację. Nie ma nic za darmo. Marin to trochę poza konkurencją bo to rower o innej geometrii (Trail). Mniej sportowo, bardziej górsko. Dlatego jak pisałem, lepiej żebyś się przymierzył do różnych rowerów i ocenił czy któryś typ bardziej odpowiada. Choć wiadomo, że w porównaniu z tym co masz teraz, wszystko będzie inne. Dzięki za kalkulator, bardzo fajne narzędzie W tym tygodniu będę mierzył X-calibra 9, zawsze to już coś W dniu 7.09.2019 o 10:41, polmaj napisał: Od dwóch lat jeżdżę na jednoblacie , zarówno miałem go w rowerze na kole 26 i teraz na kole 29 , u mnie aktualnie siedzi 1x 10 z przodu 36 z tyłu 11-42 , wcześniej miałem owalna 38 , w Trójmieście nam górek nie brakuje i wszystkie na obu kombinacjach jestem w stanie wyjechać nie używając nawet skrajnych przełożeń , musi być naprawdę stromo aby się nie udało a ty się obawiasz że nie dasz rady w kombinacji 34 i 11-50 , szybkości też ci nie zabraknie jak wprawisz lekki rower na kole 29 w ruch to potrafi szybko się toczyć a jak zabraknie to wrzucisz z przodu 36 i będzie dobrze ,nie ma co się bać , na jednoblacie jeździ się dynamiczniej i generalnie jest prościej a co do jakości działania sram nx, gx to w porównaniu do tego co masz poczujesz się jakbyś przesiadł się z malucha do mercedesa Oj kusisz tym jednoblatem, kusisz. W dniu 7.09.2019 o 10:45, wkg napisał: Z blatem 36 najszybsze przełożenie masz to samo, najwolniejsze (miękkie) o prawie dwa biegi, no - półtora twardziej. 36/50=0,72 vs 26/42=0,62. To jest 16% twardziej. Z blatem 34 najszybsze przełożenie masz 34/36=0,944 - o 5,5% wolniejsze a najwolniejsze 34/50= 0,68 vs 26/42=0,62. To jest o 9,7% twardziej. Jeżeli nie jeździsz w górach to blat 36 wystarczy pod górę, na asfalt tez w zupełności. Z blatem 34 to już dłuższe górskie podjazdy się zrobi a przy kadencji 80 na asfalcie jedziesz okł 35 km/h. Jeździsz dużo po asfalcie ? Z tym Marinem - to dosyć ciężki rower do zastosowań ścieżkowych - wrzucony link dobrze pokazuje do czego służy: https://www.1enduro.pl/test-marin-nail-trail-6-29-2018/ Raczej się na nim umęczysz. Edit: Merida tez ma boosta, boost to standard szerokości 15x110 i 12x148 to boost. Tyle, że amor słabszy :/ Kurcze no i wychodzi Rockrider 500 Najlepszy amor, najlżejszy, najlepszy napęd z SRAM wśród rozpatrywanych rowerów, bardzo dobra cena Za nim Kellys Gate 70. 2 blaty, napęd na Shimano, Merida 2 blaty, napęd na Shimano ale chyba trochę skromny zakres i niższy model od Kellys, najsłabsze hamulce i łożyska kulowe :/ Estetycznie Kellys, Merida i na koniec Rockrider z tym pokrzywionym tylnym widelcem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 8 Września 2019 Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Mi tez sie Kellys bardzo podoba... Gdyby nie waga. Meridy sa niezle, zakresu wystarczy, zreszta zaden problem zmienic zebatke blatu, to grosze, na to nie patrz. W RR ten ksztalt trojkata sprawia, ze lancuch nie wali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 9 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Merida lekka ale osprzęt gorszy, mniej przełożeń i te łożyska kulkowe. Teraz mam maszyny Novatec, te koła kręcą sie praktycznie same. Chyba zdecyduje się na Rockridera, poczekam jeszcze do wprowadzenia nowych modeli na 2020r. i albo kupie stary z przeceny albo nowy, bo pewnie już tam w nim coś poprawią, np kolor Od razu po zakupie chciałbym wymienić w nim opony Hutchinson TORO 2 w rozm. 29 x 2,10. na coś mniej agresywnego i bezdentkowego Polecicie cos ?? Koła niby są tubeless ready więc trzeba kupić pewnie jakiś inny wentyl, oponę i czytałem coś o jakimś mleczku. Uciekne z ciężaru z 500g na takiej wymianie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 6 minut temu, PawelW84 napisał: Merida lekka ale osprzęt gorszy, mniej przełożeń i te łożyska kulkowe. Łożyska kulkowe niekoniecznie muszą być wadą o ile piasta jest wysokiej jakości, a serwis zrobimy chociaż raz na jakiś czas. Niestety w Meridzie siedzi pewnie jakaś Formula, która może być kasztanowata niestety... Jeżeli chodzi o Meridę to bardziej sensowna byłaby NX Edition, ale jest droższa i pytanie jak z dostępnością. Od ceny katalogowej prawdopodobnie urwałbyś jakieś 15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Osobiście wolałbym tanią Formulę niż jakiekolwiek Shimano poniżej m6000 włącznie. Era plastelinowych konusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 A widzisz, to nawet nie wiedziałem... Myślałem, że Deore daje radę... Pozwolę sobie na offtop (malutki) @Dokumosa - miałeś w rękach najnowsze piasty Shimano od M7100 wzwyż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi