tomek6544842 Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Hej wszystkim, Od jakiś trzech lat posiadam rower na ramie Kross Level B7 z rocznika 2016. Jakiś czas po zakupie roweru zauważyłem, że tylne koło siedzi krzywo w ramie, ale nie przeszkadzało mi to zbytnio, ponieważ nic nie ocierało - wszystko było OK. Natomiast ostatnio umrał mi bębenek w oryginalnym kole i kupiłem nowe, ponieważ starego raczej nie było sensu naprawiać - nie znalazłem nigdzie w kraju bębenka do tej piasty. Więc kupiłem nowe koło - DT Swiss X1700 Spline z odrobinę szerszą obręczą 20mm - oryginalne ma 19mm, obręcz WTB i19. Po wsadzeniu nowego koła do ramy w tylnych widełkach jest bardzo mało miejsca co pokazują te zdjęcia: opona Vittoria Barzo 29x2.25, cisnienie chyba 2,5bar. z starym kołem ilość miejsca była podobna, ale teraz po wsadzeniu koła z szerszą obręczą miejsca jest bardzo mało. Lekko scentrowane koło, czy odrobina błota i będę szlifował ramę... Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje, jak to poprawić/naprawić?
Imar Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Nie można jednoznacznie stwierdzić że rama jest krzywa. Podjedź do serwisu żeby sprawdzili centryczność koła.
Kacperek12d Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Jak kupił nowe koło od DT to raczej jest proste.
seraph Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 A koło to można łatwo sprawdzić - wystarczy włożyć je odwrotnie. Jak nic się nie zmieni w jego położeniu to wina ramy.
Quell Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 +1 W mojej B7 tylne koło było minimalnie przeciągnięte na szprychach w jedną stronę,po padzie piasty i przepleceniu na novateca jest idealnie. Ale u ciebie to byłby naprawdę duży zbieg okoliczności.
Gość Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Tak jak wyżej, obrócić koło i będzie odpowiedź. Tyle że mała szansa że dwa koła są przeciągnięte tak samo Właśnie dlatego na takie sprawy się nie przymyka oka, bo to na ogół się źle kończy.
Dokumosa Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Rama jest krzywa - widać to po tym, że masz przy rurkach łańcuchowych mało miejsca po stronie napędowej a na górnych rurkach tylnego trójkąta jest miejsca więcej po tej stronie. X1700 w podstawowej wersji miała zdaje się 22,5mm
tomek6544842 Napisano 6 Września 2019 Autor Napisano 6 Września 2019 22 godziny temu, skom25 napisał: Tak jak wyżej, obrócić koło i będzie odpowiedź. Tyle że mała szansa że dwa koła są przeciągnięte tak samo Właśnie dlatego na takie sprawy się nie przymyka oka, bo to na ogół się źle kończy. sprawdziłem, wsadziłem odwrotnie stare potem nowe koło i sytuacja nadal taka sama :/ co do przymykania oka na takie sprawy - Polak mądry po szkodzie 22 godziny temu, Dokumosa napisał: Rama jest krzywa - widać to po tym, że masz przy rurkach łańcuchowych mało miejsca po stronie napędowej a na górnych rurkach tylnego trójkąta jest miejsca więcej po tej stronie. X1700 w podstawowej wersji miała zdaje się 22,5mm Według mojej niezbyt dokładniej suwmiarki z biedronki i oznaczenia na obręczy koło ma 20mm wewnętrznej szerokości obręczy. To jest X1700 Spline 2.
Dokumosa Napisano 6 Września 2019 Napisano 6 Września 2019 Może wiekowe jakieś bo od 2 lat min. to 22,5mm.
Galvatron Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Jedyne rozwiązanie to zakup nowej ramy, bo gwarancja i rękojmia już wygasły.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.