kilohaszu Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Trek zaprezentował swojego nowego fulla do XC: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/supercaliber/c/B314/ Ceny zaczynaja sie od 2 dyszek, w cenie NX, Reba i hamulce MT500 (no i oczywiście supernowoczesna karbonowa rama z nowatorskim (?) systemem tylnego zawieszenia) Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Zintegrowany "damper". Świetnie się będzie serwisować i jeszcze lepiej naprawiać Cytuj
arek_wro Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Jeżeli to nowatorskie rozwiązanie nie przełoży się na coś co sprawi, że rower zostawi w pokonanym polu Sparka, Epica, i im podobne, to Trek może zaliczyć spektakularną wtopę. Prawdę mówiąc sam przebierałem nogami czekając na szczegóły, ale jak widzę 2 dychy za rower na NX, który z pedałami będzie ważyć ponad 12 kilo, to jestem lekko zawiedziony. Myślałem, że to nowatorskie rozwiązanie przełoży się na niską wagę, coś między HT a FS, a tu nie bardzo. Za 2 dychy można mieć Sparka, który będzie ważył niemal kilo mniej. Za cenę 9.8, który jest na GX można mieć już Sparka World Cupa na XX1 i X0. Wygląda to na strzał w stopę. Cytuj
kilohaszu Napisano 5 Września 2019 Autor Napisano 5 Września 2019 Ogólnie mam wrażenie, że trek w tym roku mocno odpłynął z cenami. Nad czym bardzo osobiście ubolewam bo jako jeden z bardzo nielicznych producentów miał ramy 23"/XXL w ofercie zarówno w HT jak i FS Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Główna (jedyna?) zaleta tego cudownego zawieszenia to tylko 1 pivot co miało się przełożyć na znaczącą redukcję masy. Ale w budżecie do 48k jestem w stanie wskazać kilka konstrukcji bardziej klasycznych o masie niższej niż te 9,8kg. Śmiem twierdzić że nawet do 35k coś by się znalazło. Cytuj
some1 Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Z tego wszystkiego najlepsza jest reklamówka [Goat disagrees] 1 Cytuj
Alsew Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Całe to zamieszanie o 60 mm skoku tylnego zawieszania? Cytuj
marcinusz Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Ciekawa koncepcja, ale... 2 godziny temu, some1 napisał: Z tego wszystkiego najlepsza jest reklamówka Cytuj
Alsew Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Czyli nie będzie w ofercie Treka typowego fulla XC 100/100mm ??? Dziwne posunięcie... Cytuj
KNKS Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 (edytowane) Neff startuje na tym od początku sezonu UCI. Niemniej jednak, w tej cenie, mając za konkurentów Spark'a RC i nowego Lux'a... może być ciężko ;-) Edytowane 5 Września 2019 przez KNKS Cytuj
pdz Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Wygląda fajnie , nie wiadomo jak jeździ , jednak ceny porażają , 20k pln za rower z NX to lekka przesada. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 To prawda, w tym roku nieco popłynęli z cenami. Co do Supercalibra - nie spróbuję jakiejś testówki to nie chcę się wypowiadać. Ale dotychczas rowery XC były naprawdę niezłe w swojej dziedzinie (aczkolwiek nie ścigam się więc to tylko domysły, mnie żaden nie pasuje, właśnie dlatego że są za bardzo XC ) 8 minut temu, Alsew napisał: Czyli nie będzie w ofercie Treka typowego fulla XC 100/100mm No nie będzie, Top Fuel dostaje więcej skoku, aż ciekaw jestem czy faktycznie z roweru XC bliżej mu będzie do czegoś w stylu AM. Cytuj
vpablov Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Cenowo Trek zawsze wysoko się cenił , dziwi wysoka waga, niby uproszczona konstrukcja, a wynik nie powala. Cytuj
Rafu Napisano 6 Września 2019 Napisano 6 Września 2019 Trek się cenił, ale w granicach rozsądku. W tym roku totalnie popłynęli. Kumam że spory udział w cenie tego roweru ma R&D, ale w cenie 9.7 można mieć Sparka RC Pro na XTRach, który jest kilo lżejszy. Pomijając cenę, to konstrukcja wydaje się ciekawa (na Pinkbike można więcej poczytać na jej temat), a reklama wymiata Cytuj
MikeSkywalker Napisano 6 Września 2019 Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Ja patrzę na to pod kątem np. Top Fuela, podstawowy model podrożał o 1200zł, a dołożyli mu jedynie skoku i zmienili widelec na droższy o 5 stówek. Albo rama do dirtu, nowość https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-dh/ticket/rama-ticket-dj/p/29757/?colorCode=greendark Ponad 3 tysiące? Gdzie ramy NS-a, topowe modele kosztują połowę z tego? Inny przykład - Crockett - podstawowy model przełajki na Apexie - prawie 7 tysięcy. Widać że odbijają w cenie pracę działu B+R (a do tego sporo modeli wyszło niezmienionych) ale dotychczas wszystko miało udział w cenie i tak drogich rowerów. Edytowane 6 Września 2019 przez MikeSkywalker Cytuj
pdz Napisano 6 Września 2019 Napisano 6 Września 2019 W tym roku zaszalałem i kupiłem 2 rowery , Scott Spark za 15k , ponieważ Trek za Top Fuel o podobnej konfiguracji (jedyna przewaga to karbonowe koła) chciał ponad 21k , to różnica 6k , przepaść , z Supercalibrem popłynęli mocno ale są ludzie, którzy zapłacą tę kasę. Szosę za to wziąłem od Treka , Emodę SL5 disc i po rabacie byłe porównywalna z Scott , Meridą i innymi. Piszę to po to, żeby owiedzieć, że nie ma jakiejś spójnej polityki cenowej a Dealerzy Trek dają różne rabaty a u niektórych nie ma o nich mowy - mowa o tych samych rowerach. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 6 Września 2019 Napisano 6 Września 2019 Dopiero teraz widzę że Trek 920 podrożał o 6 stówek - ot tak. Także opinie o podwyżkach nie są bezpodstawne, w tym roku niektóre modele podrożały, ale nie aż o tyle. Z drugiej strony dla osób które kupią ten rower "na wyprawy" różnica w cenie jest nieodczuwalna Cytuj
Lumperator Napisano 7 Września 2019 Napisano 7 Września 2019 Lekkie szaleństwo z tymi cenami u Treka Tak wiem, bo to Trek, ale 20 patyków za taki konfig? Cytuj
Cona78 Napisano 18 Października 2019 Napisano 18 Października 2019 (edytowane) W dniu 5.09.2019 o 22:17, vpablov napisał: Cenowo Trek zawsze wysoko się cenił , dziwi wysoka waga, niby uproszczona konstrukcja, a wynik nie powala. Ale za to jest szansa że będzie sztywny. Pod tym względem Top Fuel był słaby. Na ten rower trzeba patrzeć jak na jednozawias w którym tę rolę pełnią elastyczne widełki. W moim Procaliber pracuje rura podsiodłowa i po roku wylazły pęknięcia lakieru w okolicach iso speed, ciekawe jak będzie tym razem. Cena z księżyca ale już są kolejki chętnych, podobnie jak rok temu rzucili się na Madone z tarczami. Ja poczekam, najpierw niech kupią go ci co uwierzyli w reklamę i przetestują. https://www.bicycling.com/bikes-gear/a28916828/trek-supercaliber-review/ Edytowane 18 Października 2019 przez Cona78 Cytuj
Cona78 Napisano 15 Listopada 2019 Napisano 15 Listopada 2019 Analiza zawieszenia. http://linkagedesign.blogspot.com/2019/09/trek-supercaliber-29-2020.html Rewelacji nie ma. Widać że przenoszenie siły lepsze niż w typowym fullu 100mm ale widać że ten rower ma charakterystykę w typie pełnego zawieszenia a nie sztywniaka. Autor trochę bez sensu wygenerował wykresy dla zestawu zębatek 32/50T podczas gdy ten rower jest sprzedawany standardowo z 34T. Zastrzega też że elastyczność tylnych widełek (do 5mm ugięcia ) nie jest uwzględniona przy pomiarach. Cytuj
Dokumosa Napisano 15 Listopada 2019 Napisano 15 Listopada 2019 Dziwne, bo bez ugięcia tylnych widełek całe zawieszenie stoi w miejscu. Cytuj
Cona78 Napisano 15 Listopada 2019 Napisano 15 Listopada 2019 48 minut temu, Dokumosa napisał: Dziwne, bo bez ugięcia tylnych widełek całe zawieszenie stoi w miejscu. Nie ma w tym nic dziwnego. Analiza pracy zawieszenia nie jest robiona na prawdziwym rowerze ale na modelu komputerowym. Cytuj
Cona78 Napisano 16 Listopada 2019 Napisano 16 Listopada 2019 Kolejna recenzja. https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=nl&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.vojomag.nl%2Ftestprimeur-met-de-nieuwe-trek-supercaliber-9-9-in-harderwijk%2F Cytuj
zenekzenek Napisano 16 Listopada 2019 Napisano 16 Listopada 2019 Mi się bardzo podoba koncept sztywniakofula. Sam rower też. Poczekam aż Decathlon zrobi taki i kupię Cytuj
Cona78 Napisano 16 Listopada 2019 Napisano 16 Listopada 2019 (edytowane) 4 godziny temu, zenekzenek napisał: Mi się bardzo podoba koncept sztywniakofula... W Decathlon możesz kupić jeszcze rowery z wolnobiegiem a najlepsze modele chyba nawet na Shimano Sora. Raczej nie spodziewałbym się czegoś w rodzaju Supercaliber przez najbliższe 25 lat. Edytowane 16 Listopada 2019 przez KrissDeValnor Nie cytujemy ostatniego posta w całości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi