Skocz do zawartości

[Lampka rowerowa] wybór

Doberman2212

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym wybrać lampkę do jeżdzenia po mieście codziennie dojeżdżam 11 km w jedną stronę(Wrocław) z czego 5km prawie bez oświetlenia(4.30 rano)

Proszę o poradę, najważniejsze cechy to w kolejności:

1)Żeby ilość lumenów była prawdziwa tzn 800 to naprawdę około 800, a nie 300.

2)Czas pracy który potrzebuję to około 3,5 godziny pełnej mocy.

3)Żeby świeciła  z taką samą jasnością przez deklarowany czas np:800 lumenów przez 3 godziny, a nie 800 lumnenów przez 45 minut, a później 400 lumenów.

4)Żeby można było samodzielnie wymienić akumulatorki(preferowane18650 Philipsa)

5)Żeby oświetlała też trochę z boku.

6)Preferowane pewne firmy, wolę zapłacić więcej i mieć kompletne pewne rozwiązanie.

Oto lampki które zwróciły dotychczas moją uwagę(tak, wiem że część lub żadna z nich nie spełnia wszystkich parametrów):\

1)Lezyne Macro Drive 1100XL

2)MACTRONIC Noise XTR

3)Mactronic Rifle 1400 lm

4)Recon HL1600

5)Fenix BC30

6)SOLARSTORM X2 CREE XM-L2 

7)MOON METEOR VORTEX PRO

Oczywiście prawdopodobnie, nie znajdę takiej która spełnia wszystkie cechy, ale może większość się uda.

Z góry dziękuję za poradę.

33 minuty temu, Doberman2212 napisał:

powodu jej latarkowości, jak również czasu pracy na akumulatorze.

Jak z powodu latarkowości mogę zrozumieć,to drugi jest dziwny i zabawny.

Ponieważ:

45 minut temu, Doberman2212 napisał:

4)Żeby można było samodzielnie wymienić akumulatorki(preferowane18650 Philipsa)

W spisie latarek jest totalny miszmasz zasilań.

Jedne nie mają od ręki wymiany aku,inne świecą z osobnych pakietów,chyba tylko w mactronicach,fenix i moon wymienisz  18650,i tu convoy w zależności od sterownika będzie conajmniej świecił tyle samo (fenixa nie liczę bo ma 2 aku).

Z podanych bc30,albo klon,bo na nim całkiem sporo śmigałem,i to przyzwoity sprzęt.

Acha,philips robił 18650 ?

tfu: miało być panasonic 18650."Oto lampki które zwróciły dotychczas moją uwagę(tak, wiem że część lub żadna z nich nie spełnia wszystkich parametrów):" - tak jak napisałem zdaje sobie z tego sprawę.

"4)Żeby można było samodzielnie wymienić akumulatorki(preferowane18650 Philipsa)" - jak widać punkt 4 jest po 2 czyli mniej ważny.

2 godziny temu, Quell napisał:

Bl70 to nawet dobre światełko,o ile komuś nie przeszkadza prawie kilogram więcej,w dodatku nieporęczny.

Jeden pączek mniej i jest wyrównana waga całkowita :) Porządna elektronika zawsze waży, dobre światło musi mieć odprowadzenie ciepła.

Ja zacząłem używać w tym sezonie i jestem mega zadowolony. Baterie rzadko trzeba ładować.  A na trzecim trybie to można Batmana wzywać :)

Nie wiem na czym ta nieporęczność polega, bo z akumulatorami dostajesz mocowanie na ramę, chociaż jak go i tak całego chowam w torebce do telefonu.

Ja tam na pakiet i jego mocowanie nie marudzę, bardziej boli mnie jej latanie na wertepach. Jeden z czytelników kiedyś podesłał mi rozwiązanie, ale nie testowałem https://diodek.pl/kdlight-bl70s-xhp70-2-3000-realnych-lumenow/#uchwyt

Gdyby BL-ka była za droga, to w JULI jest tańsza alternatywa https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/rowery/bezpieczenstwo-rowerowe/oswietlenie-i-odblaski/sportowa-lampka-wielofunkcyjna-002106/

W dniu 4.09.2019 o 20:49, Quell napisał:

Acha,philips robił 18650 ?

Ponoć https://battery.m.buy.ecer.com/pz6978d19-cz5a0ebcb-philips-power-bank-3-5c-18650-lithium-ion-cylindrical-battery-3-7v-2200mah.html Ale to Chińczyki, pewnie jakiś no name i marka Philipsa jako wabik dla jelonków.

W dniu 4.09.2019 o 20:00, Doberman2212 napisał:

Tak pominąłem specjalnie , głownie z powodu jej latarkowości, jak również czasu pracy na akumulatorze.

Kompletnie pobocznie to piszę, ale nie licz że "markowi producenci" wywalą z lampki 800 czy 1000 lumenów przez dłuższy czas niż np. taki Convoy s2+. Cudów nie ma, a papier wszystko przyjmie. Niestety taka bajka idzie w świat z "chłytem marketingowym" i mam takie cuda jak 4h pracy z 1x18650 i mocą 1000 lumenów (zgodnie z ofertą, nie szukając nieścisłości bo kto nie jest w temacie, ten się złapie na to)

czas-pracy.png

Czas pracy4 h

moc-swiatla-lm.png

Moc światła [lm]1000

https://mactronic.pl/pl/latarka-reczna-sniper-33-1000lm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...