danielson Napisano 3 Września 2019 Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Hej, wkręciłem nowy suport na octalink, Shimano model BB-ES25 i po całkowitym wkręceniu lewej miski, ośka obraca się z bardzo dużym oporem. Dopiero po konkretnym poluzowaniu miski ośka obraca się normalnie. Czy to normalne? Mufa i gwinty czyściutkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Września 2019 Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Może jest krzywy gwint w mufie. Wykrec lewa miskę i zobacz czy caly suport idzie prosto. Czy nie skręca w jedną stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Sprawdziłem na oko i suwmiarką - oś jest w takiej samej odległości od ścianek mufy na całym obwodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Września 2019 Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Miska lewa oryginalna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Tak, z fabrycznie zapakowanego kompletu. Czy możliwe jest, że mufa jest minimalnie za wąska i dokręcając miskę do jej płaszczyzny kompresuję łożyska? Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale nie mam doświadczenia w tym temacie. A myślałem, że pakiety takie bezproblemowe.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Września 2019 Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Mufa 68 mm ? Miska lewa chowa się na styk w mufę? Te suporty raczej bezproblemowe są. Niedoróbki bardzo rzadko się zdarzają. Wykręcić prawą jeszcze raz i zacząć od początku. Prawą wkręcić w 75 procentach, potem lewa w 75 procentach. Potem prawa na 100 i lewa na 100 procent. Oczywiście smar na gwint dac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Mufa 68, zmierzone przed momentem. Przy dokręceniu na max lewa miska chowa się na styk, prawa też. Wykręciłem i wkręciłem tak jak opisałeś. Aż do momentu lewa 75->100%. Dokręcając powoli lewą miskę, cały czas kręciłem ośką (lewą ręką). Opór na ośce rośnie wyraźnie, kiedy zostaje ok. 1 mm między płaszczyzną kołnierza miski a mufą. Myślę, że to jeszcze ok. 2 obroty do całkowitego dokręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Września 2019 Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Masz inną miskę lewa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Mam, od starego, identycznego suportu. Spróbuję. Sytuacja o tyle dziwna, że nie trzeba używać jakiejś wielkiej siły, żeby miski po obu stronach znalazły się tam, gdzie powinny. Przy innych rowerach czasem naprawdę mocno musiałem się przyłożyć. Aha - przy dokręceniu tak, żeby nie było przerwy między miską a mufą, da się prawe ramię korba z pedałem postawić w pionie. Wkręciłem drugą miskę, dokładnie to samo, ale opór na ośce pojawia się trochę później, tj. jak zostaje taka szpara na ~0.5mm. Jak dojadę do końca, to sytuacja identyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Września 2019 Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Masz plastikowa miske chyba, tak ? Tam jest taki maly kołnierz. Moze za mocno wkrecasz? Suport na pewno dopasowany. Nie jest czasem type e ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Suport dopasowany, nie e-type. Miska plastikowa, kołnierz malutki, nie wkręcam na chama Chyba nic nie poradzimy, odpuszczę do tych 0.5mm i tak będę jeździł. @SoloTM dzięki za wszystkie wskazówki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 4 Września 2019 Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Głupia sprawa. Masz na dole mufy przykręcony ślizg do linek? Jeśli tak to przed wkręceniem suporty wykręć śrubę która przykręca ślizg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 5 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Niezły trop! Mam ślizg przykręcony na śrubę, ale śruba nie przechodzi do wew. mufy Ostatecznie delikatnie nie dokręciłem lewej miski i po wczorajszych 70km w terenie wszystko gra. Pozbyłem się pykania generowanego przez poprzedni, zużyty suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.