Skocz do zawartości

[suport] Shimano Octalink BB-ES25 - ciężko się kręci po dokręceniu

danielson

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, z fabrycznie zapakowanego kompletu. Czy możliwe jest, że mufa jest minimalnie za wąska i dokręcając miskę do jej płaszczyzny kompresuję łożyska? Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale nie mam doświadczenia w tym temacie. A myślałem, że pakiety takie bezproblemowe..

Mufa 68 mm ? Miska lewa chowa się na styk w mufę? 

Te suporty raczej bezproblemowe są. Niedoróbki bardzo rzadko się zdarzają. Wykręcić prawą jeszcze raz i zacząć od początku. Prawą wkręcić w 75 procentach, potem lewa w 75 procentach. Potem prawa na 100 i lewa na 100 procent.

Oczywiście smar na gwint dac.

Mufa 68, zmierzone przed momentem. Przy dokręceniu na max lewa miska chowa się na styk, prawa też.

Wykręciłem i wkręciłem tak jak opisałeś. Aż do momentu lewa 75->100%. Dokręcając powoli lewą miskę, cały czas kręciłem ośką (lewą ręką). Opór na ośce rośnie wyraźnie, kiedy zostaje ok. 1 mm między płaszczyzną kołnierza miski a mufą. Myślę, że to jeszcze ok. 2 obroty do całkowitego dokręcenia.

Mam, od starego, identycznego suportu. Spróbuję. 

Sytuacja o tyle dziwna, że nie trzeba używać jakiejś wielkiej siły, żeby miski po obu stronach znalazły się tam, gdzie powinny. Przy innych rowerach czasem naprawdę mocno musiałem się przyłożyć.

Aha - przy dokręceniu tak, żeby nie było przerwy między miską a mufą, da się prawe ramię korba z pedałem postawić w pionie.

Wkręciłem drugą miskę, dokładnie to samo, ale opór na ośce pojawia się trochę później, tj. jak zostaje taka szpara na ~0.5mm. Jak dojadę do końca, to sytuacja identyczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...