lmatys Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 Witam. Nowy Rower Trek Roscoe 8, felga bontrager, opona maxxis recon+. Przejechalem moze 50 km lacznie, i tylne kolo bije w jednym miejscu. Na feldzie i oponie zadnego sladu uszkodzenia, na 100% nie bylo zadnego kraweznika, czy dowolnego uderzenia (zbyt malo km zrobilem zeby nie zapamietac). Fabrycznie rower jest na detkach, ale serwis od razu przygotowal mi rower na kolach tubless. Pytanie: czy felga lub opona na pewno sa uszkdzone, czy jednak mogla zajsc sytuacja, w ktorej po parunastu km przygotowany zestaw tubless zaczal bic? Jak moge to sprawdzic? Pozdrawiam.
maklakiewicz Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 Bije koło czy opona? Może być tylko centra, a nie uszkodzenie.
lmatys Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 Czesc, wg mnie na 98% bije tylko opona. Czy moge cos zrobic bez pomocy serwisu?
maklakiewicz Napisano 1 Września 2019 Napisano 1 Września 2019 Sprawdź czy rant opony dobrze leży na feldze. Czujesz to bicie w czasie jazdy czy tylko je widzisz?
lmatys Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 Hej, precyzujac podczas jazdy nie czuje bicia ale jak spojrze na tylnie kolo w czasie jazdy(przy korbie), albo jak podniose tylne kolo i zakrece to opona bije w bok (nie gora/dol). Ide obejrzec rant opony, zaraz wracam ;)
lmatys Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 Zalaczam link do filmiku, https://drive.google.com/file/d/1w_dn0x0V6AD6pU0sMTlpybHBPKujZaqo/view?usp=drivesdk LM
lmatys Napisano 1 Września 2019 Autor Napisano 1 Września 2019 Zalaczam jeszcze dwa filmy, https://drive.google.com/open?id=1_2WowqMAWXg1QmPozmexBvZULzbHXoGY https://drive.google.com/open?id=11f8qY3uZkGt5uT6qWV4QRg4Ycx87tDlO Reklamacja, czy uszkodzilem sprzet?
Pietern Napisano 2 Września 2019 Napisano 2 Września 2019 Ja zakładam trytytkę na tylny trójkąt, odpowiednio dociętą. Ustawiam na wysokości felgi mam pojęcie o wyobrażeniu.
Poochaty Napisano 2 Września 2019 Napisano 2 Września 2019 Jak dla mnie to opona nie wskoczyła w rower. Obręcz widać raczej równa.
maklakiewicz Napisano 2 Września 2019 Napisano 2 Września 2019 10 godzin temu, lmatys napisał: Ide obejrzec rant opony, zaraz wracam I jak oględziny?
lmatys Napisano 2 Września 2019 Autor Napisano 2 Września 2019 3 godziny temu, maklakiewicz napisał: I jak oględziny? Hej, wczoraj 'po ciemku' nie widzalem nieprawidlowosci, dzis obejrze to dokladnie. Rozumiem, ze pownienem sie spodziewac nierowno ulozonego rantu opony na feldze?
lmatys Napisano 2 Września 2019 Autor Napisano 2 Września 2019 10 godzin temu, maklakiewicz napisał: I jak oględziny? Czesc. Obejrzalem dokladnie obie strony i rant opony uklada sie idealnie na calej dlugosci obreczy. Moge cos sam zrobic czy serwis?
maklakiewicz Napisano 2 Września 2019 Napisano 2 Września 2019 Jeżeli koło jest proste, opona dobrze leży na obręczy i nadal jest bicie to może być też tak, że ta konkretna opona idealna nie jest. Zdjęcia czy filmy nie oddają wiarygodnie stanu tej opony. Czy to wystarczające odkształcenie, aby ją reklamować? Nie wiem. Najlepiej zapytać na serwisie u sprzedawcy. Może wystarczy to koło poddać optymalizacji, tak jak się to robi w autach.
lmatys Napisano 2 Września 2019 Autor Napisano 2 Września 2019 15 minut temu, maklakiewicz napisał: Nie wiem. Najlepiej zapytać na serwisie u sprzedawcy. Może wystarczy to koło poddać optymalizacji, tak jak się to robi w autach. Dystrybutor Treka i ludzie tam profesjonalnie podchodza do tematu, w srode zawioze im kolo, nie wierze aby oddali bijaca opone z nowym rowerem ;-). Dzieki Panowie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.