Skocz do zawartości

[opona/felga] czy uszkodzona?

lmatys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nowy Rower Trek Roscoe 8, felga bontrager, opona maxxis recon+.

Przejechalem moze 50 km lacznie, i tylne kolo bije w jednym miejscu. Na feldzie i oponie zadnego sladu uszkodzenia, na 100% nie bylo zadnego kraweznika, czy dowolnego uderzenia (zbyt malo km zrobilem zeby nie zapamietac).

Fabrycznie rower jest na detkach, ale serwis od razu przygotowal mi rower na kolach tubless.

Pytanie: czy felga lub opona na pewno sa uszkdzone, czy jednak mogla zajsc sytuacja, w ktorej po parunastu km przygotowany zestaw tubless zaczal bic? Jak moge to sprawdzic?

Pozdrawiam.

Napisano

Hej, precyzujac podczas jazdy nie czuje bicia ale  jak spojrze na tylnie kolo w czasie jazdy(przy korbie), albo jak podniose tylne kolo i zakrece to opona bije w bok (nie gora/dol).

Ide obejrzec rant opony, zaraz wracam ;)

Napisano
3 godziny temu, maklakiewicz napisał:

I jak oględziny?

Hej, wczoraj 'po ciemku' nie widzalem nieprawidlowosci, dzis obejrze to dokladnie.

Rozumiem, ze pownienem sie spodziewac nierowno ulozonego rantu opony na feldze?

Napisano
10 godzin temu, maklakiewicz napisał:

I jak oględziny?

Czesc. Obejrzalem dokladnie obie strony i rant opony uklada sie idealnie na calej dlugosci obreczy.

Moge cos sam zrobic czy serwis?

Napisano

Jeżeli koło jest proste, opona dobrze leży na obręczy i nadal jest bicie to może być też tak, że ta konkretna opona idealna nie jest. Zdjęcia czy filmy nie oddają wiarygodnie stanu tej opony. Czy to wystarczające odkształcenie, aby ją reklamować? Nie wiem. Najlepiej zapytać na serwisie u sprzedawcy. Może wystarczy to koło poddać optymalizacji, tak jak się to robi w autach.

Napisano
15 minut temu, maklakiewicz napisał:

Nie wiem. Najlepiej zapytać na serwisie u sprzedawcy. Może wystarczy to koło poddać optymalizacji, tak jak się to robi w autach.

Dystrybutor Treka i ludzie tam profesjonalnie podchodza do tematu, w srode zawioze im kolo, nie wierze aby oddali bijaca opone z nowym rowerem ;-).

Dzieki Panowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...