Gość Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 Witam Za niedługo stanę się posiadaczem fajnych kół z fajnym osprzętem w fajnej cenie. Piasty DT350 Classic CenterLock pod osie 15 oraz 12mm. Oprócz adapterów potrzeba wymienić łożyska czy tylko zastosować odpowiednie ośki? Pozdrawiam
Alsew Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 Nie bardzo rozumiem... kupujesz piasty pod osie 15 i 12mm, a na co chcesz je przerobić??? DT Classic tzn non boost? Jaki masz rozstaw amora i ramy w rowerze?
wkg Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 Na boosta nie przerobisz, do qr dokupujesz endcapy, łożysk nie ruszasz, na 15x100 i 12x142 nic nie robisz - bo takie rozumiem, że masz.
Gość Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 W sumie moja wina, bo nie rozwinąłem do końca pytania "o co mi chodzi". Chce przerobić z systemu ThruAxle 12/15mm na system ThruBolta. Koła kupiłem używane z drugiej ręki. Były naprawdę w bardzo dobrej cenie, po umyciu wyglądają jak nowe ze sklepu. Do tego dorzucił parę fajnych gratisów, za to ze nie marudziłem z ceną. Przednia piasta już ma odpowiedni adapter z 15mm na szybkozamykacz 5mm. Widelec QR9/100mm pod szybkozamykacz 5mm, Rama QR9/135mm pod szybkozamykacz 5mm, Zastanawiałem się też na takim rozwiązaniem. Znalazłem to tylko na tylna oś, ale i tak będę musiał kupić adaptery 12/135mm. Osie do Thru Bolta też dostałem. Chce je wykorzystać i kupić resztę potrzebnych części. P.S. Interesuje mnie thrubolt, bo w pierwszej kolejności chce zmniejszyć ryzyko krzywego montażu koła(dzwonienie, ocieranie tarczy) oraz zwiększyć sztywność.
malutki Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 Jeśli chcesz thru bolt to to potrzebujesz end capy na 9 mm przód i 10 mm tyl. W kołach ściągasz stare end capy i montujesz nowe. Wszystko w temacie Thru bolt 9 i 10 mm
Gość Napisano 31 Sierpnia 2019 Napisano 31 Sierpnia 2019 HWGXXX00S3803S Adaptery przód HWGXXX0004634S adaptery tył Odnoszę cały czas wrażenie, że do tyłu trzeba kupić jeszcze dodatkową oś piasty, bo mam wrażenie że oś zacisku będzie się kręciła tylko na adapterach zamiast łożyskach piasty. Do przedniej osi wyglądają tak jak by adaptery wciskało się w łożyska. Jeżeli się mylę proszę wyprowadzić mnie z błędu.
malutki Napisano 3 Września 2019 Napisano 3 Września 2019 Mając przednią piastę 15x100 wkładasz te adaptery w miejsce osi. Potrzebujesz osi thrubolt 9mm. W tylnej piaście wymieniasz end-capy i oczywiście też potrzebujesz osi thrubolt 10 mm.
Gość Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Dzięki panowie. Wszystko już zmontowane i teraz wiem o co chodziło z adapterami. Adaptery tylne są wciskane na oś piasty, adaptery przednie w oś piasty. Cały czas myślałem, że trzeba oś wewnętrzną piasty wymienić. Pozdrawiam
Kacperek12d Napisano 5 Września 2019 Napisano 5 Września 2019 Oś nie będzie się kręciła w End capach bo będzie dociśnięta ramą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.