Skocz do zawartości

[Opony] Race King jaka wersja ?

MateuszL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy Race King 26, różnica między Drutem a Zwijanymi wyniosła chyba nie więcej jak 40g/sztuka. Według mnie przy takiej jeździe o której piszesz, nie ma kompletnie sensu pchać się w mleko, a i zwijana stoi pod znakiem zapytania. Jeździsz do pracy i na działkę. Co Ci da że zejdziesz 150g na dwóch kołach?

Napisano

Jeżeli patrzysz na wagę podaną przez producenta, to uwierz, kłamią :P Miałem już chyba 4 czy 5 kompletów opon MTB i szosowych od Continental. Ani jeden nie zgadzał się z wagą katalogową :P

Napisano
Teraz, maklakiewicz napisał:

Dętka 100g? Nie za mało ? :)

Ja używam ważących 120g, więc różnica nie taka duża :) 

Napisano

@Pietern Nie pamiętam dokładnie, takie chyba szaro/niebieskie pudełko, cena około 25 zł. Sprawdzę później i dam znać. Kupuję rozmiar 27,5' ale pasują idealnie pod 26', a podobno i 29' da się tym oblecieć. No i wbrew opiniom, przez 3 sezony złapałem chyba tylko 1 albo 2 kapcie :) 

Napisano
Teraz, skom25 napisał:

Nie pamiętam dokładnie, takie chyba szaro/niebieskie pudełko, cena około 25 zł. Sprawdzę później i dam znać. Kupuję rozmiar 27,5' ale pasują idealnie pod 26', a podobno i 29' da się tym oblecieć. No i wbrew opiniom, przez 3 sezony złapałem chyba tylko 1 albo 2 kapcie :) 

Ja kupuje takie pod 29 cali: https://www.bikester.pl/schwalbe-no18-dtka-rowerowa-28-calowe-ekstra-lekkie-czarny-16124.html?gclid=EAIaIQobChMI-4vxudGl5AIVReR3Ch0-UApsEAQYAyABEgKXjPD_BwE&_cid=21_1_-1_9_44_16124_{creative}_{ifpla:pla}&ef_id=EAIaIQobChMI-4vxudGl5AIVReR3Ch0-UApsEAQYAyABEgKXjPD_BwE&ev_chn=shop

Jakoś świetnie dają radę, 120 g. Jak opona nie powstrzyma kolca to nieważne jak gruba dętka - puści kilka minut wcześniej lub  później. 

Napisano

Pod 27,5 np. Schwalbe SV21A - trafiają się takie ważące w okolicy 120-130g. Przebikalność teoretycznie większa ale u siebie na 2 rowerach w ciągu 2 lat złapałem 1 kapcia. Na ważących 250g/szt conti w dwa lata złapałem 2 (trasy te same, dystanse porównywalne). Detkę ma chronić opona. Chociaż pod takie zastosowania nie ma się co szczypać z gramami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...