Skocz do zawartości

[opony] 29" zmiana Nobby Nic na ?

mo2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam optymalnego zestawu na Srebrną Górę , Bielsko itp. Obecnie Przód i tył to shwalbe z tytułu. Myślałem nad maxxis dhf przód i high roller tył. Oobręcze - 20mm wewnątrz, więc myślę że max szerokość to 2,4 , obecnie 2,35" .Może jakiś inny zestaw , ktoś coś?

Napisano
15 minut temu, Alsew napisał:

Sensowny max przy tak wąskiej obręczy to opona 2,25.

A to niby dlaczego?

• Mod Team
Napisano

Dlatego, że przy niskim ciśnieniu szersza opona może nawet spaść z obręczy, a na pewno efekt "pływania" będzie zauważalny...
Poza tym taka opona gorzej się układa, więc powstaje efekt tzw. żarówki, czyli przy nieco wyższym ciśnieniu, kontakt bieżnika z nawierzchnią jest na mniejszej powierzchni, a co za tym idzie, przyczepność w takiej sytuacji jest znacznie mniejsza...

Napisano

No i żadna opona 2,4 nie osiągnie swojej deklarowanej szerokości na obręczy 20mm. Z 2,4 zostaje tylko napis na boku opony... Zmierz suwmiarką swojego Nobby Nic to się przekonasz. 

9 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Dlatego, że przy niskim ciśnieniu szersza opona może nawet spaść z obręczy, a na pewno efekt "pływania" będzie zauważalny...

Dokładnie. Im szersza opona tym więcej powietrza musisz nadymać żeby uniknąć tego efektu "pływania".

Napisano
6 godzin temu, Alsew napisał:

No i żadna opona 2,4 nie osiągnie swojej deklarowanej szerokości na obręczy 20mm. Z 2,4 zostaje tylko napis na boku opony... Zmierz suwmiarką swojego Nobby Nic to się przekonasz. 

Dokładnie. Im szersza opona tym więcej powietrza musisz nadymać żeby uniknąć tego efektu "pływania".

Nie do końca. Nobby nic osiąga swoją deklarowaną szerokość co widać na zdjęciu. To już drugi komplet opon shwalbe który mam i skoro producent wyposażył rower w takie gumy to chyba wiedział co robi. W górach jeżdżę na ciśnieniu 2 bary , normalnie ok 3 bary , nie zauważyłem pływania, opona nigdy nie spadła. Na trakcję też nie narzekam. Z tabeli wynika że ok 2.4" to będzie max dla moich obręczy, więc wybór między 2.3" a 2.4" nie powinien być problemem. Bardziej interesuje mnie jednak porównanie nobby nic do minionów i high rollerów. 

IMG_20190827_143534.jpg

szerokosc-obreczy-a-opona.jpg.ba517334b205483db2a6e4ac4c5dc2ec.jpg

Napisano
5 godzin temu, mo2 napisał:

W górach jeżdżę na ciśnieniu 2 bary , normalnie ok 3 bary

Dużo więcej zyskał byś na trakcji, przyczepności upuszczając powietrza niż zmieniając opony na bardziej agresywne. Pompowanie 3 barów do Nobby Nica to profanacja! 2 bary w górach to też kamień! Tyle że poniżej 2 barów, obręczy 20mm i oponie 2,35 może być już nieciekawie... 

Napisano

Pytanie jeszcze przy jakiej wadze te 2 bary. Jeśli kolega waży ~100 kg to może to mieć sens ;) Ale dla przeciętnego klienta ~70 kg oponę 2.35 lepiej byłoby pompować do około 1.6 bara, co by trakcję i tłumienie postawiło na głowie. Tylko że przy tych obręczach opona o szerokości 2.2-2.4 nie ma szans dobrze się sprawować przy niskim ciśnieniu, bo są zwyczajnie zbyt wąskie.

Napisano
Teraz, mo2 napisał:

Ok. To z drugiej strony... Obręcze 30mm, ciśnienie 1.5bar. Na co zamienić NN ? 

A co chcesz zyskać? Jak chcesz szybsze to sobie załóż RaceKingi, jak chcesz ęduro to Hans Dampfy. Co chcesz osiągnąć?

Napisano

Czego nie chcę stracić to trakcji, co chcę zyskać to doświadczenie z innym producentem opon. Na obu rowerach  miałem tylko fast fredy  i 3 komplety NN. Na szybkości mi nie zależy stąd wybór minionów lub HR/ ewentualnie konfiguracja. O HD też myślałem, ale to znów shwalbe.... Obręcze będą szersze jak wpadnie coś ęduro,  obecnie radon slide i 130mm. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...