czerwo Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Witam chciałem kupić rękawiczki i zapytać was o doświadczenie. Ogólnie chcę sobie je kupić ze względu na to, że miałem parę sytuacji, w których dłoń ześliznęła mi się z kierownicy, zamierzam też kupić nowe gripy ale jako uzupełnienie też rękawiczki i zastanawiałem się nad takimi które mają wypełnienie na spodzie, żebym absorbował mniej wstrząsów, ale teraz przeczytałem opis rękawiczek kross: "Minimalistyczne i ultralekkie rękawiczki dla fanów wyścigów XC oraz kolarstwa szosowego. Bez wypełnienia na spodzie - dla pewnego chwytu i niskiej wagi. Wierzchnia warstwa wykonana z bardzo cienkiej lycry niepowodującej przegrzewania. Pozbawione rzepa dla dalszej redukcji wagi i zwiększonej swobody ruchu." i teraz zastanawiam się co jest lepsze dla fana XC? czy może nie ma to w ogóle znaczenia? jakie są wasze opinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Hardtail + sztywny widelec, jeżdżę w większości w terenie. Rękawiczka ma zapewniać dobry, pewny chwyt. U siebie mam zupełnie płaski, lekko szorstki spód rękawicy, starcza. Minimalny poślizg zaczął się dopiero gdy celowo polałem całą rękawicę wodą. Ja sugeruję kupić coś z materiałową wierzchnią częścią i frotą po boku. Zawsze można się wytrzeć. Ja w te wszystkie wypełnienia nie wierzę. Może będzie lepiej, a może trafisz tak, że akurat będzie Cie uwierała. W rękawicach szosowych mam jakieś tam wstawki, różnicy nie czuję. Aktualnie mam takie. Te miałem wcześniej i także bardzo dobrze je wspominam. Z tymi Bluegrass jest taki problem, że dość szybko zrobiła mi się dziura na kciuku. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale w XLC zrobiło się to samo. Różnica jest taka, że w XLC stało się to po dwóch latach, a BlueGrass po miesiącu. Ja na Twoim miejscu nie wydawałbym Bóg wie ile na rękawice. Doświadczenie pokazuje, że u mnie starczają na jakieś dwa sezony jazdy w terenie. Nie chodzi o to że się rozpadają, tylko są na tyle zmaltretowane i wytarte, że średnio ma się ochotę je zakładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Sierpnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 33 minuty temu, skom25 napisał: a może trafisz tak, że akurat będzie Cie uwierała Ja tak mam. z ok. dziesięciu w których jeździłem tylko jeden model nie powodował ucisku. Lepiej zainwestować w dobre chwyty. https://sklep.bcmnowatex.com.pl/rekawice-xc-blk-yel.html a w upały na golasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Raz miałem mały wypadek ( otb) bez rękawiczek, i miałem obie dłonie poranione drobnym żwirem, który powchodził w drobne rany, i musiałem mieć usuwane igłą lekarską każde ziarenko po kolei- nie żeby bolało, ale długo to trwa. Naprawdę rękawiczki przeszkadzają podczas upałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Ja zakładam zawsze. Nie polecam oberwania giętkim patykiem/ krzakiem po palcach przy 20/30 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Sierpnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 56 minut temu, skom25 napisał: Nie polecam oberwania giętkim patykiem/ krzakiem po palcach przy 20/30 km/h Ale taki strzał możesz przyjąć również na paszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 9 godzin temu, Blueforce napisał: Raz miałem mały wypadek ( otb) bez rękawiczek, i miałem obie dłonie poranione drobnym żwirem, który powchodził w drobne rany, i musiałem mieć usuwane igłą lekarską każde ziarenko po kolei- nie żeby bolało, ale długo to trwa. Naprawdę rękawiczki przeszkadzają podczas upałów? Nie można przesadzać. z praktyce często się jeździ z prędkościami 40-50km/h. Co oznacza gleba przy takiej prędkości mówić nie muszę. Czy pomimo tego ubieramy się jak chłopaki na motocrossie? Nie, a dlaczego? Tak naprawdę z powodu konwencji, po prostu tak jest przyjęte. Tak samo jak kolarze zjeżdzający z jakiś alpejskich zjazdów pedzący po 100km/h - czy ubierają się jakoś specjalnie? No mają kask Za to na torze motocyklowym (mówie o niewielkim gdzie nie masz dużych prędkości, ćwiczysz głównie technikę) wszyscy są obłożeni ochraniaczami od góry do dołu mimo, że prędkości często nie dobiją 70km/h. Logiki nie ma w tym za grosz, ot konwencja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Nie no drobna różnica jest. Przez ile czasu utrzymasz te 40-50 km/h? Na motocyklu praktycznie cały czas + sporo skoków i trudnego terenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 21 minut temu, skom25 napisał: Nie no drobna różnica jest Ta drobna różnica nie ma znaczenia dla kogoś kto akurat sie wyglebi przy tych 50 podobnie jak pasy zapinamy w aucie nie po to żeby nas uwierały przez 99% czasu tylko na ten 1% okoliczności kiedy mogą uratować nam życie. Zresztą... Kolana i łokcie miałem zdarte wiele razy - zawsze było to przy niewielkiej prędkości, ale w trudnym terenie. Co by się stało gdyby, któryś z tych Panów zaliczył glebę i posunał się po asfalcie? Z punktu widzenia np.motocyklisty Ci Panowi poniżej to idioci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Sierpnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Jak dla mnie rękawiczki to pewność chwytu a nie ochrona przed urazem. Nie j widzę wielkiej różnicy przy szlifie z rękawiczkami i bez. Największe straty są na nogach i plecach łącznie z ich wstydliwą częścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.