kilohaszu Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Koledzy (a może i Koleżanki?) Mam pytanie do wysokich riderów, najlepiej takich powyżej 190 cm. Pochwalicie się czym jeździcie i czy jesteście zadowoleni z wyboru? Szukam roweru, który zastąpi mojego 5-letniego Canyona Nerve. Mam dość krótką ramę (ETT 632mm, reach 450mm) która świetnie sprawdza się w jeździe na codzień, ale na zjazdach ciut mnie ogranicza. Chcę pójść w coś dłuższego i z bardziej płaską główką (ok 67st), w tzw. maratonowego fulla albo lekkiego traila i szukam inspiracji. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyganos Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Hej ja mam 192 cm wzrostu i jeżdżę na Marinie Rift Zone w rozmiarze XL https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-mountain-full-suspension-trail-29-rift-zone-1 Jeździłem wcześniej Cube Analog w rozmiarze L, w porównaniu rower jest dosyć duży, ale nie jakiś krowiasty, pozycja jest wyciągnięta ale nie jakoś ekstremalnie. Jeździ mi się świetnie ani trochę nie żałuję że wybrałem rozmiar XL mimo, że z pomiarów wynikało że jestem na granicy dwóch rozmiarów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilohaszu Napisano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 U Marina z tego co widzę rozmiarówka kończy się na 193 cm, więc chyba nie miałeś wyboru co do rozmiaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyganos Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Rozmiarówka pod wzrost nie zawsze jest trafiona, mając krótsze ręce można już mieć problem z ogarnięciem kiery. Znajomy co mi doradzał, twierdził, że lepiej wziąć mniejszy bo jest bardziej zwrotny a zawsze można dołożyć dłuższy mostek itp. ale na przymiarce wyszło że xl jest idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeżdżę najwyższym modelem karbonowego hardtaila Cube rama 23" do XC. Bardzo wygodna i solidna rama. Sprawdza się na maratonach, w górach. Mega sztywna przy jeździe na stojąco, a jednocześnie świetnie amortyzuje. W porównaniu do alu -> kosmos. Jeśli full do xc Cię ogranicza w górach, to przyjrzyj się NS Bikes Nerd, albo Ghostowi ze skokiem 140/130. Fajne hard corowe szlakowce. Canion ma neurona, dla wysokich, ale te rowery wyżej są bardziej hardcorowe geometrycznie i będziesz na nich więcej frajdy miał. Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez Mateusz30 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilohaszu Napisano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 NS Bikes Nerd wygląda bardzo fajnie, niestety rozmiarówka kończy się na L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zubrr Napisano 3 Września 2019 Udostępnij Napisano 3 Września 2019 ja mam 190 i mam Marina Bobcat Trail 5 w największym rozmiarze. Jest OK (chociaż z perspektywy myślę, że mogłem wybrac lepiej, ale zdaje się że mamy inne potrzeby) Może Nail Trail 6? Ludzie sobie chwalą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszU84 Napisano 18 Września 2019 Udostępnij Napisano 18 Września 2019 (edytowane) 197cm, noga do jajec 91cm, Cube 23', jeździ mi się jak na crossie. Wymieniłem mostek na 13cm i jest extra. Ale on też ma krótką ramę, więc pewnie nie jest tym, czego szukasz. Edytowane 18 Września 2019 przez TomaszU84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi