Skocz do zawartości

[Piasta przednia] Ultegra bh-6500-wymiana.

nniwi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaki jest sens zmiany Ultegry na 105?

Pamiętaj że dość często wymiana piasty, wiąże się z wymianą szprych. Pomijam już fakt, że właściwie powinno się to robić za każdym razem przy rozplataniu koła.

Napisano

Ja bym kupił nowe koło. Części + zaplatanie tanio nie wyjdą, a zostaniesz tak czy inaczej z używaną obręczą.

Napisano
17 godzin temu, nniwi napisał:

obecnie posiadam piastę ultegra bh-6500 na obręczy mavic cxp 30

jest kilka wymiarow piasty ktore moga sprawic, że po kupnie innej piasty szprychy nie beda pasowac. Jest ich doklanide 5 ;-) jest to odleglosc flansz od osi z lewej i prawej strony, srednica rozstawienia otworow z lewej i prawej strony oraz sama srednica otworu szprychy.

Jesli cos w nowej piascie bedzie sie roznic, prawdopodobnie nie uda Ci sie poskladac tego kola na tych samych szprychach nawet jesli piasta ma te sama ilosc otworow pod szprychy, a wtedy tak jak pisze Skom25, taniej bedzie kupic nowe kolo.... 

Ale jesli b.chceszmiec takie same obrecze przod/tył to ja Cie rozumiem ;-) tez lubie miec komplety ;-) Wtedy albo szukasz takiej samej piasy w sensie conajmniej wymiarow, albo kupujesz nowa, dobobierasz nowe szprychy/nyple i skladasz kolo.

15 godzin temu, skom25 napisał:

omijam już fakt, że właściwie powinno się to robić za każdym razem przy rozplataniu koła.

Nie przesadzajmy, jesli rozbierajac kolo, posegregujasz sobie szprychy i nie pomieszasz ich, podzielisz je na lewe prawe, ciagnace i pchajace, a pozniej zlozysz nie mieszajac, nie powinno byc dramatu, przy założeniu, ze koło dawca nie było jakies poprzeciagane czy mocno krzywe.

Napisano
19 godzin temu, nniwi napisał:

witam
chciałbym wymienić w przednim kole mojej kolarzówki piastę, obecnie posiadam piastę ultegra bh-6500 na obręczy mavic cxp 30, czy dobierając wystarczy ilość szprych czy coś jeszcze, czy np. SHIMANO 105 FH-5501 32 otw, podejdzie? https://allegro.pl/oferta/piasta-przod-shimano-105-fh-5501-32-otw-czarna-8307733027
pozdrawiam

Wygląda na to że tak. W aukcji masz podane wymiary porównaj je z tymi jakie posiada twoja piasta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...