Skocz do zawartości

[Rower] Specialized Stumpjumper Comp Alloy czy Scott Genius 750?

Rekuuu

Specialized Stumpjumper Comp Alloy czy Scott Genius 750?  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Specialized Stumpjumper Comp Alloy czy Scott Genius 750?

• Stumpjumper Comp Alloy
    • Genius 750

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Który rower byście wybrali do systematycznego śmigania po górach? Szlaki turystyczne, leśne ściezki, singletracki flow i naturalne. Bez pośpiechu, nic szalonego czy ryzykownego.

Oba interesują mnie w rozmiarze S. Scott ma niższy przekrok, nie znam się na reszcie geometrii. Spec kosztuje 1000zł więcej. Genius ma sprytną blokadę amortyzacji z kierownicy. Napęd mają chyba identyczny. Amortyzacja lepsza w Scott (?). Stumpjumper opony 27,5x2,6, Genius 27,5x2,8 z możliwością założenie 2,6 co też zamierzam zrobić po zużyciu. Scott waży 14,5kg, Specialized nie wiem ile. Nie mam możliwości wypożyczenia, mogłem tylko na nich usiąść.

https://www.specialized.com/pl/pl/mski-stumpjumper-comp-alloy-27-5-12-biegw/p/157616?color=236404-157616

https://www.scott.pl/produkt/813/4944/Rower-Genius-750

Który ma lepszą geometrię do tych zastosowań? Oba mieszczą się na styk w budżecie.

Napisano

Za tę kasę masz o kilogram lżejszego Gianta Trance. Po cholerę te opony 2,6 i szersze to nie wiem...

https://www.giant-bicycles.com/pl/trance-2-2019

(jak dorwiesz rocznik 2018 to kupisz go poniżej 10 tysięcy, a waży 13,4kg)

Jak widzę rowery do jazdy po górach ważące po 14,5kg i więcej to śmiać mi się chce... Po zrobieniu takim po górach 50km i 2000m przewyższeń się popłaczesz. A niektórzy jeszcze wmawiają że masa nie przeszkadza - to widocznie ci którzy poza przygotowane ścieżki nie wyjechali.

Napisano

Niemożliwe, że w czymkolwiek się zgadzamy :Dale ja już drugi raz nie kupiłbym ciężkiego roweru. Mój waży właśnie około 14,5kg. Dwa tygodnie temu miałem tydzień wypychu, podczas każdej jazdy więcej prowadziłem/niosłem rower na grzbiecie niż jechałem i zabiłbym za taki ważący poniżej 12kg.

Za mniej niż 10k można wyrwać nawet model 2019. To jakby nie było tylko kilogram różnicy ale w tej cenie nic lżejszego na pełnym zawieszeniu się nie znajdzie.

@gocu, tak z czystej ciekawości, na czym Ty jeździsz?

Napisano

To zalezy czy chcesz lepiej podjezdzac, czy zjezdzac. Scott ma lepsze geo zjazdowe, Stumpy odwrotnie, travel jest ten sam w obu rowerach. Wczoraj krecilem sie po lokalnych szlakach z czlowiekiem, ktory jezdzi wlasnie na Geniusie 750, bardzo dobrze sobie radzil i w gore i w dol. Mysle, ze wybralbym Scotta. Opony warto zmienic, nie tylko zeby wygrac cos na masie ale wezsze (2.35/2.4) prowadza sie precyzyjniej.

Napisano

To co w Scott jest fajne to TwinLock System. Skok 150 - 100 - blokada.

Lekkie rowery są bardzo drogie. Wiem gdzie można kupić Modrakera (nie pamiętam skomplikowanej nazwy modelu) z wagą poniżej 12,5kg z pedałami za 17500, przecena z 24000. Nowy 2020, karbon, na Foxie 34 Performance. Ja takich pieniędzy nie mam na rower dlatego oferta Gianta wydaje mi się bliższa. Z tej dwójki Genius.

Napisano
21 godzin temu, HurtLocker napisał:

To zalezy czy chcesz lepiej podjezdzac, czy zjezdzac. Scott ma lepsze geo zjazdowe, Stumpy odwrotnie, travel jest ten sam w obu rowerach. Wczoraj krecilem sie po lokalnych szlakach z czlowiekiem, ktory jezdzi wlasnie na Geniusie 750, bardzo dobrze sobie radzil i w gore i w dol. Mysle, ze wybralbym Scotta. Opony warto zmienic, nie tylko zeby wygrac cos na masie ale wezsze (2.35/2.4) prowadza sie precyzyjniej.

Nie jest odwrotnie? Stumpjumper bardziej nastawiony na enduro, zjazdy a Geniusowi bliżej od niego do ścieżkowca?

@gocuCzy Giant jest faktycznie kg lżejszy? Raczej go wstępnie odrzuciłem i nastawiłem się na Scotta.

Napisano

Teraz widze, ze patrzylem w zla linijke w tabeli, Stumpy ma 65.5. Znam goscia, ktory jezdzi na Stumpy Evo ale Evo to osobna klasa wiec trudno bedzie porownywac, w kazdym razie zakochany w tym rowerze. Mialem przyjemnosc sie nim przejechac w bike parku i latwosc z jaka odrywa sie od ziemi jest zaskakujaca.

Oba rowery maja chyba to samo zawieszenie Foxa, oba to sciezkowce, w obu bedziesz mial blokade skoku tyle ze w Geniusie jak pisales jest manetka a w Stumpym bedziesz sie musial pochylic. Do Twoich zastosowan ta manetka moze byc duzym plusem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...