Szymszon90 Napisano 15 Sierpnia 2019 Napisano 15 Sierpnia 2019 Może i głupie pytanie Żony sztyca jest całkiem zrysowana, ma średnice 30.9 i 350mm długości. Upatrzyła sobie inną która ma aż 400mm długości. Czy mimo wszystko podejdzie do roweru, schowa się całkiem w razie czego w ramie mimo że jest dłuższa?
WaGiant Napisano 15 Sierpnia 2019 Napisano 15 Sierpnia 2019 Rozumiem że ta dłuższa sztyca też ma średnicę 30,9 mm . Nikt nie powie czy 400 schowa się odpowiednio bo nie wiemy jak jest rama i jak wysoko była wysunięta sztyca 350 mm . Ale to nie jest problem bo szytcę można obciąć ! ( no chyba ze to carbon to nie wiem ) Trzeba tylko pamiętać że po obcięciu znaczek max wysunięcie będzie nieaktualny . Standardowo jest on umieszczony 10 cm od końca sztycy więc jeśli obetniesz 5 cm to powinieneś zrobić jakiś znaczek 5 cm ponad fabrycznym . Zwrócę jeszcze uwagę że sztyce mają ( albo i nie mają ) różne offsety . Sprawdź czy wybrana przez żonę sztyca ma jarzmo odsunięte od osi ( +/- ) tak samo jak stara .
Szymszon90 Napisano 15 Sierpnia 2019 Autor Napisano 15 Sierpnia 2019 https://allegro.pl/oferta/sztyca-podsiodlowa-kls-active-xc-70-400mm-30-9mm-7801390580 Chodzi o tą, nic specjalnego, ale teraz ma całą zarysowaną jakąś kalloy uno i jak za tą cene wydaje się mi też spoko. Gdzieś czytałem że niby regulowany ten offset
Szymszon90 Napisano 15 Sierpnia 2019 Autor Napisano 15 Sierpnia 2019 A rower ten https://www.bikko.pl/rower-gorski-kellys-vanity-20-sunset-2014.html
WaGiant Napisano 15 Sierpnia 2019 Napisano 15 Sierpnia 2019 Jeśli rama jest w rozmiarze co najmniej 17" to sztyca 400 powinna wejść cała . Przy małych ramach 13 - 15 " pewnie trzeba by obcinać . Sztyca Kellysa ma bardzo wygodną regulację położenia siodełka ale offset jest wyraźnie mniejszy niż w oryginalnej . Nie wiem jak teraz ustawione jest siodło ale może się zdarzyć że przy nowej sztycy pozycja będzie nieco krótsza . Ma to wpływ na pochylenie ale też na ustawienie względem pedałów . Żona może w ogóle nie zauważyć różnicy ale równie dobrze może jej być mniej wygodnie . To wszystko oczywiście teoretyzowanie . Z drugiej strony mam sztyce Uno w dwóch rowerach i nie zgłaszam zastrzeżeń . Owszem regulacja siodełka jest mniej wygodna ale to się robi raz na zawsze . Sztyce Uno są na pewno tańsze i ( chyba ) występują też w dł 350 .
Szymszon90 Napisano 16 Sierpnia 2019 Autor Napisano 16 Sierpnia 2019 9 godzin temu, WaGiant napisał: Jeśli rama jest w rozmiarze co najmniej 17" to sztyca 400 powinna wejść cała . Przy małych ramach 13 - 15 " pewnie trzeba by obcinać . Sztyca Kellysa ma bardzo wygodną regulację położenia siodełka ale offset jest wyraźnie mniejszy niż w oryginalnej . Nie wiem jak teraz ustawione jest siodło ale może się zdarzyć że przy nowej sztycy pozycja będzie nieco krótsza . Ma to wpływ na pochylenie ale też na ustawienie względem pedałów . Żona może w ogóle nie zauważyć różnicy ale równie dobrze może jej być mniej wygodnie . To wszystko oczywiście teoretyzowanie . Z drugiej strony mam sztyce Uno w dwóch rowerach i nie zgłaszam zastrzeżeń . Owszem regulacja siodełka jest mniej wygodna ale to się robi raz na zawsze . Sztyce Uno są na pewno tańsze i ( chyba ) występują też w dł 350 . Kurcze czyli ta uno ma z 20 mm ofssetu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.