Skocz do zawartości

[bagażnik] Romet Orkan 4.0 2015 - jakie śrubki do montażu

piotrh81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Nie wiem czy dobrze trafiłem, ale przyciągnął mnie tutaj temat: https://www.forumrowerowe.org/topic/139916-baga%C5%BCnik-ty%C5%82-jakie-%C5%9Brubki-do-monta%C5%BCu-crosso/

Mam podobny problem. Mój rower to ROMET ORKAN 4.0 2015. Chciałem sobie założyć do niego bagażnik zna tył. Kupiłem model HYJ-D10. I wszystko byłoby super, gdyby nie to, że nie mogę dopasować śrub do montażu bagażnika. Są nagwintowane 4 otwory w ramie roweru (chyba że one nie służą do montowania bagażnika), jednakże są one na tyle niestandardowe, że bardzo trudno znaleźć odpowiednie śruby. Próbowałem już M3, M4 i M5, nic nie pasowało. Najbliżej było pomiędzy M4 (za mała) a M5 (za duża). Po wypróbowaniu wszystkich możliwości zmierzyłem otwory suwmiarką, wyszło coś koło 4,25 mm szerokości. Nie mam pojęcia czy coś takiego w ogóle dostanę. Czy ktoś tutaj miał podobny problem? Ostatecznie chyba będę musiał podjechać do jakiegoś sklepu z takimi rzeczami, może coś mi znajdą. Czytałem o różnym montażu bagażnika do roweru, zastanawiałem się też nad takim bagażnikiem montowanym obejmami do ramy - jest to jakieś wyjście. Teraz mam taki montowany do sztycy, ale że jest na nim udźwig tylko 10 kg, a chciałbym jednak trochę więcej, tym bardziej, że już dokupiłem sakwy, więc sami rozumiecie. Ten HYJ-D10 ma udźwig 25 kg. W załączeniu fotki otworów w ramie. Dziękuję za wszelką pomoc.

rower_1.jpg

rower_2.jpg

Napisano

Teoretycznie istnieją śruby M4,5

https://artykulytechniczne.pl/pokaz_produkt/sruba-torx-1020-m4-5x16-akko.html

Choć nie wiem, czy nie prosciej rozwiercić i nagwintować na M5 czy M6

Pytanie jak mierzyłeś ten otwór. Bo jeśli po prostu średnicę wewnętrzną, to 4,2mm to jest akurat rozmiar wiertła pod M5

image.png.2e8e704c2ce5b61c0cd4e1f082c66029.png

Pod M 4,5 byłoby mniej. Ale ty piszesz, że  M5 nie wchodzi, no chyba, że jakiś drobnozwojny gwint nacięli (tylko po co?)

Napisano

A może gwint jest po prostu zanieczyszczony? W moim rowerze musiałem poprawiać  gwintownikiem, bo mimo że widziałem zarys gwintu, to jednak był zalany lakierem podkładowym i śrubki się nie wkręcały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...