jasko1 Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Witam. Mam takie cudo https://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-romet-wiking-okazja-i7358263174.html z 95 roku . Ostatnio rozebrałem do cna żeby odświeżyć osprzęt i obejrzeć wszystko no i koło ośki pedałów znalazłem rdzawe purchle i pęknięcie spawu (pionowy łącznik ramy częściowo zgnił i jego spaw jest pękniety na 60% obwodu ) ... Sentyment do tego truchła mam taki 4/10 (mam go od nowego ) , warsztat i możliwości spore , rzeźbić to czy pociąć na złom albo oddać za symboliczną kwotę ? Z rury pionowego łącznika po wyrwaniu siedzienia wypadła sterta rdzy a ta stal nie tyle co zardzewiała ale tak jakby się rozwarstwia i mam poważne obawy czy ogarnę to spawarką w sensowny sposób . Jak powieszę na ścianie to zgnije do reszty , jeździć okazyjnie strach bez gruntownych robót ślusarskich na które poświęce czas warty co najmniej tyle co ten rower ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Z tego co piszesz to masz zgniłą ramę. Jej absolutnie nie ma sensu ratować, zresztą wg. mnie się nie da. Tak naprawdę, to trzeba by bylo pospawać nową. A to nie jakieś Bianchi czy Colnago które warto wysłać do Rychtarskiego na wymianę rurek. Reszta osprzęty (jak to w Rometach z tamtych czasów) to też najniższa półka. Moim zdaniem rower na złom. Sorry. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Garlock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasko1 Napisano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 ... tak to wygląda . Z drugiej jest ok , przynajmniej z zewnątrz ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasko1 Napisano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeszcze jedna fota truchła . Nie mogłem edytować poprzedniego postu . Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez jasko1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Pozbyć się farby z suportu,wyczyścić do czysta. Jeżeli to mechaniczne pęknięcie,a potem rdzewiało może i warto ratować,dobry spawacz to ogarnie,ale jak wszystkie spawy przeżarte śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Mnie martwi to 4 godziny temu, jasko1 napisał: ta stal nie tyle co zardzewiała ale tak jakby się rozwarstwia Jak wystąpiła tzw delaminacja to tu się wiele nie powalczy. Tego się nie da naprawić. Stal była po prostu nędznej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi